Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat duminica, 27 noiembrie 2022 15:55 / Actualizat duminica, 27 noiembrie 2022 17:12
Arabii au construit o insulă artificială, în care au investit până acum 20 de miliarde de euro și care conține o rivieră spectaculoasă pe marginea unei lagune în formă circulară, unde magazinele de lux, iahturile și vilele creează impresia că ești într-un joc virtual, nu într-o viață reală. A fost simulată până și o parte din Veneția, inclusiv copia celebrului pod Rialto.
Există în Doha o zonă în care dacă ai fi direct teleportat și ai deschide ochii, ai căuta disperat să-ți îndepărtezi casca jocului virtual în care crezi că te afli. Zona se numește Pearl Qatar, în traduce Perla Qatarului. Și aceasta conține o insulă artificială absolut fabuloasă. Ceva ce doar miliardele și ambițiile faraonice ale arabilor puteau realiza.
Dubai i-a inspirat și motivat pentru Pearl Qatar
Ideea de a construi așa ceva în Doha a apărut după ce statul Qatar a văzut ceea ce s-a făcut în Dubai, cu acea insulă creată în mijlocul Golfului Arabic, în formă de palmier.
Qatarezii, invidioși pe vecinii lor, au trecut și ei la treabă și în 2004 au dat undă verde acestui proiect. Primul în care străinii aveau drept de proprietate liberă asupra unor clădiri de aici. Dacă în Dubai, construcția s-a făcut în formă de palmier, în Qatar, designul e în formă de Perlă. E, de fapt, o rivieră de-a lungul unei lagune circulare. Care conține de la blocuri turn de apartamente, până la vile luxoase.
La parterul tuturor acestora e câte un restaurant, magazin de haine, cafenele. Și exclusiviste, în care prețurile sunt doar pentru bogați, dar și mai accesibile, în care aproape oricine poate intra să bea o cafea sau să mănânce.
În iahturi nu se intră încălțat
În mijlocul Pearl Qatar e zona de iahturi. E o priveliște care care aduce a Monte Carlo, cu celebrul său cicuit de Formula 1 șerpuind printre iahturi.
Așa și aici, promenada care are o priveliște deosebită pe lângă aceste vase, 90% dintre ele care flutură steagul Qatarului. E dimineață și toate sunt acostate lângă mal. Sunt spălate, sunt șterse, iar pe geamurile lor se văd anunțurile care te fac să te gândeșt cât lux poate exista în interior: „Accesul interzi cu pantofi".
Apa e cristal
Toate plutesc pe o apă cristal. Cum poate fi atât de limpede în condițiile în care e în mijlocul unui complex rezidențial și de localuri, iar pe ea plutesc sute de iahturi? Nu e aproape nici o diferență între apa dintr-o piscină și aceasta din Pearl Qatar. Limpede de aprope câ vezi până la fundul ei.
De fapt, totul e de o curățenie ieșită din comun. Pe faleză nu că nu e mizerie, dar încă de la primele ore, oamenii care se ocupă de întreținere spală până și, atenție, stâlpii de iluminat. Oare cei de pe marginea Dâmboviței, din București, au fost șterși vreodată? Probabil nici măcar atunci când au fost instalați. Dar o comparație Pearl Qatar cu ceea ce e în jurul Dâmboviței ar fi degradantă pentru bijuteria care există aici, în Doha.
Emmporio Armani Cafe, Basta, Burj Al-Hamam...
Dimineața e pustiu pe faleză, doar una-două persoane sunt la alergat, însă e deja extrem de cald, peste 30 de grade încă de la ora 9:30 și cei care fac sport se retrag și ei repede. Cafenele și resturantele încep să se deschidă.
Este un mix formidabil. De la Cafeneaua Emporio Armani până la pizzerii simple, de la restaurantul Manos, unde se găsesc homari chiar și de 2.000 de euro porția, până la Basta și Burj Al-Hamam, alte doup locații exotice. Cum totul e un mix de nații și culturi, sunt aici restaurante cu specific din toată lumea: arăbesc, italian, mexican, libanez, marocan.
Un mic dejun: 25 de euro de persoană
Dar prețurile sunt pentru oricine. De exemplu, pentru noi. Luăm micul dejun la o braserie, care are pe masă câte un steag dintre cele 32 de naționale de la Mondial. Ne așezăm la cel al Angliei. Un toast cu avocado, brânză, roșii și măsline, o porție de mini-burgeri, dar și cartofi prăjiți și wedges, plus două ape minerale au un cost total de 50 de euro.
Veneția creată artificial aici
Ambițiile qatarezilor au fost atât de mari, încât au dorit să aibă inclusiv o parte importantă din acest mega complex care să imite un oraș celebru din lume, Veneția. Și-au pus în cap și au realizat. Iar rezultatul final e uluitor. Chiar zici că ești în Venezța. Canale fix ca acolo, clădiri colorate, parcă te-ai afla în insulele de lângă Veneția, în Murano și Burano.
Până și spectaculos Pod Rialto are o replică în Pearl Qatar. Și până și mesele de la terasele cafenelor din jur, amplasate unele dintre ele chiar la baza podului, refac tabloul plin de romantism din Veneția. Parcă e și frumos, dar și kitchos, în același timp. Însă chiar e o altă lume, creată de banii arabilor chiar pe această lume.
Ce vor mai crea miliardele arabilor?
Prețul: aproape 20 de miliarde de euro, deși atunci când s-a plecat la drum cu acest proiect-gigant, bugetul alocat fusese de sub 4 miliarde. Și totul aici e în plină expansiune. Sunt clădiri care acum se construiesc, altele sunt la faza de proiect.
Probabil că peste alți 10-15 ani, această Perlă se va închide complet și n-ar fi exclus să te trezești chiar într-o lume virtuală atunci când vei intra aici. Oricum, o simplă plimbare acum te face des să te gândești: dacă totul e chiar real acum, atunci prin 2035 ce va fi oare aici, dacă se păstrează acest ritm de creare a unei lumi artificiale?
35 de etajeare hotelul Hilton, amplasat în Pearl Qatar
850de bărci și iahturi sunt în interiorul lagunei din acest complex rezidențial de lux
Water Taxi cu 15 euro
Pentru a ajunge dintr-un capăt în celălalt al complexului mai rapid, dar și pentru o plimbare spectaculoasă pe apă, se poate folosi Water Taxi, la bordul bărcilor care sunt destinate pentru acest serviciu. Prețurile nu sunt deloc mari. O călătorie înseamnă 65-70 de riali qatarezi, undeva în jur de 17-18 euro.
Citește și alte corespondențe trimise de reporterii GSP prezenți în Qatar:
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor