Articol de GSP - Publicat vineri, 10 iunie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 10 iunie 2011 12:25
Pentru a găzdui meciuri de la turneul final, ai nevoie de un stadion, în primul rînd, apoi de un oraş dotat cu suficiente hoteluri, terminaluri de aeroport şi pieţe largi, unde să se adune fanii. Kievul are pieţe mai mult decît largi, fiind întins pe o suprafaţă de aproape 840 km pătraţi. E de o frumuseţe care-ţi taie răsuflarea, la propriu şi la figurat. Totul pare supradimensionat, construit după o măsură imperială: cupole aurite de mînăstiri vechi de peste o mie de ani (Kievo-Pecerska Lavra), faţadele mamut ale clădirilor stil "gotic stalinist" (Casa Poporului este exemplul la îndemînă), zgîrie-norii recenţi, încercînd să apuce şi ei o parte din cerul Kievului.
English gavari? Niet! :)
La nivelul solului, viaţa în capitala Ucrainei capătă coordonate fireşti. Multe magazine de lux, multe maşini de lux, multe fete de lux, deliberînd cu turiştii business-class. Dacă dăm la o parte toate astea, obţinem un oraş liniştit, curat (deşi coşurile de gunoi sînt o raritate), cu aglomeraţii în trafic, nu mai grave sau mai dese decît în Bucureşti, cu preţuri uşor mai mici decît la noi. Cei 2,8 milioane de locuitori nu sînt mari fani ai limbii engleze, dar au multă bunăvoinţă, deşi par mai pierduţi decît turiştii cînd cercetează harta propriului oraş.
Fanzone monumental
Celebra Piaţă a Independenţei (Maidan Nezalezhnosti), mărginită de coloane imense şi Case ale Poporului în miniatură, pare un simplu loc de promenadă, nu de revoluţii portocalii. Grupuri de tineri cu beri în mînă discută aşezaţi pe trepte, skateri, turişti, ici şi colo cîte un poliţist. Aici, pe acest "maidan", vor veni să vadă fotbal în jur de 90.000 de suporteri. Cei care nu au prins bilete sau cei care au prins bilete, dar n-au găsit drumul spre stadion, prin labirintul de străzi în pantă şi mega-monumente, care fac din Kiev "bucuria lumii", cum i se spunea în Evul Mediu.
STADIONUL
Aici se va juca finala!
Kievul pune la bătaie cel mai mare complex sportiv de pe lista EURO 2012.
E "tătucul" stadioanelor de la EURO 2012. Aici se va juca finala, pe 1 iulie anul viitor. Aici se va efectua tragerea la sorţi a grupelor, în decembrie. Pe Olimpiyskiy Stadium, care, deşi se află în şantier, promite să fie la înălţimea arhitecturii impunătoare a Kievului. Conform proiectului, arena kieveană bate ca dimensiuni toate celelalte arene gazde la Euro. Va fi inaugurat în octombrie şi testat în noiembrie, la un amical Ucraina - Germania. Lucrările sînt terminate în proporţie de 87 la sută. Nu mai rămîne decît să fie asamblate bucăţile din puzzle-ul acoperişului, "umbrelele", în termeni tehnici.
Finanţare oligarhică
Proprietarul este Ministerul Tineretului şi Sportului din Ucraina, iar despre costuri, care se ridică la peste o sută de milioane de euro, se vorbeşte în şoaptă. Menţionîndu-se, inevitabil, numele fraţilor-oligarhi Surkis, unul şef al federaţiei, celălalt preşedinte la Dinamo Kiev.
Fast-food-uri pentru fani
Are nelipsita pisă de atletism, în vederea unei eventuale candidaturi olimpice, şi o capacitate de 60.000 de locuri în tribune, dintre care 1.409 le revin jurnaliştilor, la masa presei. De jur împrejur, se lucrează la amenajarea complexului sportiv şi de agrement: săli de conferinţe, magazine, cafenele, restaurante. Nu mai puţin de 43 de fast-food-uri se vor deschide pentru fanii care vor veni să vadă unul dintre cele cinci meciuri găzduite aici. Va fi interesant de văzut ce înseamnă un chioşc de hotdog la scara kieveană.
CITEŞTE ŞI...
Lvov, primul oraş în care UEFA i-a dus pe jurnalişti înainte de Euro 2012!
SUPERREPORTAJ GSP în Ucraina: Kitsch sovietic, perle capitaliste
După Lvov şi Doneţk, Maria Andrieş a fost la Harkov » "Tractorul" cu Spidercam