Articol de Daniel Scorpie - Publicat duminica, 14 iulie 2024 11:22 / Actualizat duminica, 14 iulie 2024 12:15
Lamine Yamal (16 ani), extrema dreaptă a Spaniei, ajuns cel mai tânăr participant, marcator, pasator decisiv și finalist din istoria Euro, l-a depășit, ca tinerețe în performanță, și pe marele Pele! Marea noastră gimnastă, Nadia Comăneci, uimea lumea, la numai 14 ani și 8 luni, cu prima notă de 10 din istoria gimnasticii olimpice, la Jocurile de la Montreal.
Golul genial din semifinala Euro 2024 contra Franței (2-1), cu o magică execuție denumită „banană" de cei de la L'Equipe, nu l-au propulsat pe Lamine Yamal printre favoriții la câștigarea „Balonului de Aur" la acest turneu și a „Golden Boy", trofeul acordat de cotidianul italian Tuttosport celui mai valoros tânăr al anului, ci a redeschis și dezbaterea pe tema scăderii vârstei marii performanțe în sport.
Cinci sporturi care au dat campioni foarte tineri!
Cotidianul Marca a făcut o analiză întinsă pe două pagini, în care compară ascensiunea fulimantă a puștiul care a împlinit 17 ani, dar care bate puternic la porțile gloriei fotbalistice.
Mulți se hazardează deja să vadă în el pe urmașul lui Messi, cu ceea ce au reușit foste mari vedete din sportul mondial nu numai din fotbal, dar și din tenis, natație, gimnastică sau baschet
Marca: „Lamine Yamal e un diamant rar în sport"
„Demonstrația lui Lamine Yamal împotriva Franței pune accent pe succesul timpuriu în lumea sportului. Mulți mari sportivi și-au început și-au început cariera la o vârstă similară cu a internaționalului spaniol, care depășește chiar și explozia lui Pele la Cupa Mondială, cu puțin timp înainte de majorat.
1gol și 3 assisturi are Lamine Yamal în 418 minute disputate la Euro 2024 în care a tras 16 șuturi. Cotat la 90 de milioane de euro pe Transfermarkt.com, spaniolul are 13 selecții, cu 3 goluri și 7 pase decisive
Să ai 16 ani și să excelezi la cel mai înalt nivel al sportului tău nu-i la îndemâna a 99% din sportivi. Cazul lui Lamine Yamal, care marți a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Euro (16 ani și 362 de zile!), rămâne un diamant rar de găsit în istoria sportului mondial.
Însă nu e singurul! De-a lungul ultimelor decenii au existat destule vedete precoce, ajunse să aibă cariere formidabile și care au atins statutul de legendă", și-a început analiza renumitul cotidian din Madrid.
Până și autoritățile germane au pus la îndoială legalitatea lui Lamine Yamal de a lucra (jucând fotbal în acest caz) târziu în noapte. În cele din urmă s-a găsit înțelegere și extrema de 16 ani a putut sta până după miezul nopții la stadion fără probleme
Marca, cotidian spaniol
Nadia se află lângă Pele, Messi, Nadal și Phelps!
Marca a luat în discuție, pe lângă fotbal, și alte discipline în care au performat excepțional sportivi de la vârste fragede. Și între cele șapte staruri mondiale a inclus-o și pe Nadia Comăneci. Alături de legende precum Pele, Rafa Nadal, Michael Phelps, Leo Messi, Jennifer Capriati și Dimitrios Loundras.
„Și gimnastica este un sport predispus la explozii timpurii, deoarece necesită o flexibilitate enormă și rezistență la kilogramele în plus.
Regina incontestabilă a specialității este Nadia Comăneci, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, cu primul exercițiu perfect din istoria specialității țn competițiile sub egida celor cinci cercuri. Românca a venit la Jocurile de la Montreal 1976 la doar 14 ani, după ce câștigase trei medalii de aur la Campionatele Europene la frageda vârstă de 13 ani!
Simone Biles, marea referință a disciplinei în prezent, a fost dublă campioană mondială la Antwerp la vârsta de 16 ani. Și trei ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, americanca a luat patru medalii olimpice de aur!", scrie sursa citată.
23de medalii de aur, 8 de argint și două de bronz a câștigat Nadia Comăneci la competițiile de top, dintre care la Jocurile Olimpice a cucerit 9: 5 de aur, 3 de argint și una de bronz
Recordul imbatabil, bronz olimpic doar la 10 ani!
Nici Lamine Yamal și probabil nici un alt atlet din istoria sportului mondial nu va putea doborî un record vechi de mai bine de un secol. Grecul Dimitrios Loundras a câștigat „bronzul" la gimnastică la Jocurile Olimpice din Atena 1896, primele în era modernă.
El avea 10 ani și 218 zile! „Trucul" constă în faptul că a ieșit al treilea într-un concurs, cel de bare paralele, la care au participat doar trei concurenți, astfel încât medalia era garantată pentru tânărul sportiv elen. Câteva decenii mai târziu, la JO de la Berlin (1936), un puști de 12 ani a cucerit două medalii pentru Franța. Numele său, Noël Vandernotte.
„Nici măcar Yamal nu va putea bate însă alt record, deținut de Norman Whiteside. Fotbalistul din Irlanda de Nord a intrat în istorie drept cel mai tânăr fotbalist care și-a făcut debutul la Cupa Mondială. Avea 17 ani și 41 de zile în timpul CM din Spania în 1982, când și-a reprezentat țara într-un turneu în care, de altfel, echipa sa a învins naționala gazdă pe «Mestalla» cu 1-0!", mai notează Marca.
Lamine Yamal, peste Pele, Messi și Maradona!
Cazul lui Lamine a adus în discuție automat comparația cu Pelé, probabil cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Ex-campion mondial în Suedia 1958 la 17 ani, brazilianul a marcat șase goluri în patru meciuri.
„O Rei" a ajuns în Seleçao după ce a strălucit cu Santos, cu care a a debutat la vârsta de 15 ani. La 16, marcase 41 de goluri în 38 de partide în primul lui sezon complet ca profesionist. Înainte să devină campion mondial cu Brazilia deja câștigase un titlu în campionatul Paulista.
Marca amintește și de doi mari fotbaliști argentinieni: „Un altul dintre totemurile fotbalului mondial, Diego Armando Maradona, și-a făcut debutul cu Argentinos Juniors la vârsta de 15 ani. Era în 1976.
Un an mai târziu, decarul era punct fix în „11"-le echipei și își făcea debutul la naționala de seniori. Cu toate acestea, César Luis Menotti l-a lăsat în afara listei pentru Mondialul din 1978, primul pe care l-a câștigat reprezentativa albicelestă".
În jurul vârstei lui Lamine, majoritatea marilor vedete din istoria fotbalului abia își începuseră glorioasele cariere: Di Stéfano nici nu ajunsese măcar la River Plate. Cruyff și-a făcut debutul cu Ajax la aproximativ 18 ani. Zidane tocmai făcea primi pași în Ligue 1. Iar Cristiano Ronaldo începea să atragă atenția la Sporting și Messi își făcea debutul cu Barça la vârsta de 17 ani și 114 zile. Lamine Yamal poate să mai scrie o pagină de istorie duminică, pe Olympiastadion, în marea finală împotriva Angliei!
VÂRSTA PRIMULUI TROFEU ȘI PERFORMANȚELE OBȚINUTE
Pele (fotbal) - 17 ani. „O Rei" are trei titluri mondiale cucerite cu Brazilia (unicul fotbalist cu acest palmares) și 38 de trofee, în total în carieră, la cluburi și în Selecao. Guinness World Record l-a inclus cu performanța de 1.279 de goluri marcate în 1.363 de meciuri oficiale și amicale. Are 92 de selecții și 77 de goluri la naționala auriverde.
Michael Phelps (natație) - 16 ani. La 15 ani și 9 luni, americanul a stabilit recordul mondial la 200 m fluture (cel mai tânăr din istoria înotului), iar la 16, a câștigat medalia de aur la CM de la Fukuoka. Este cel mai titrat sportiv din istoria JO, cu 28 de medalii (23 de aur). În total, Phelps la Mondiale și Jocurile Olimpice a câștigat 55 de medalii.
Leo Messi (fotbal) - 16 ani, 4 luni și 23 de zile. Este vârsta debutului oficial la seniorii Barcelonei, cu care a luat primul trofeu cu o lună înaintea majoratului. A ajuns la 43 de trofee la cluburi (914 meciuri, 740 de goluri) și naționala Argentinei (186 de meciuri, 109 goluri). Plus opt victorii repurtate de Leo Messi în ancheta pentru „Balonul de Aur".
Rafa Nadal (tenis) - 18 ani. Atât avea când jucătorul spaniol triumfa la Roland-Garros, primul său titlu de Mare Șlem. La 15 ani, 10 luni și 26 de zile, Nadal apărea în primul turneu ATP, primind un wild card la Mallorca. La 17 ani și două luni, câștiga primul tilu ATP, Openul Poloniei (la Sopot!). Rafael are 22 de finale de Mare Șlem câștigate.
Jennifer Capriati (tenis) - 16 ani și 4 luni. Atât avea când americanca își câștiga primul titlu major, medalia de aur la JO 1992. Capriati a debutat ca profesionistă la 13 ani și 11 luni, ajungând în finală la Boca Raton. A jucat semifinală de Roland-Garros la debut, devenind cea mai tânără jucătoare din istorie ajunsă în Top 10, la de 14 ani și 235 de zile. Capriati a câștigat primul din cele 14 turnee WTA la 14 ani și aproape 7 luni, la Puerto Rico. Are trei turnee de Mare Șlem câștigate. Singura rivală la precocitate în tenis a fost Martina Hingis.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”