Articol de GSP - Publicat marti, 04 ianuarie 2011 00:00
Eclipsa partială de soare care a putut fi observată pe cerul României ne-a adus aminte de cel mai spectaculos fenomen de acest tip petrecut la noi în ţară vreodată, eclipsa totală de Soare din 1999. GSP.RO îţi aduce aminte de felul cum arătau sportul românesc şi cel mondial acum mai bine de un deceniu
» 1999 a fost anul în care Steaua a decis să reconstruiască echipa după un sezon (1999-2000) în care roş-albaştrii au terminat la 27 de puncte în spatele lui Dinamo. Piţurcă i-a luat locul lui Emeric Ienei şi l-a adus de la Extensiv pe Mirel Rădoi. Chiar în preajma eclipsei, Steaua a suferit două înfrîngeri dureroase, 1-3, acasă, cu Rapid şi 0-3 pe terenul celor de la FC Naţional.
Dinamo avea la sfîrşitul turului 47 de puncte, cu 11 mai multe decît are Oţelul Galaţi în acest sezon.
Rivalele din Bucureşti erau conduse de pe banca tehnică de doi mari antrenori în istoria României: Mircea Lucescu la Rapid şi Cornel Dinu la Dinamo.
În Liga 1 jucau echipe care ulterior s-au desfiinţat sau şi-au schimbat denumirea: Rocar Bucureşti, CSM Reşiţa, Extensiv Craiova, FC Oneşti şi FC Naţional.
» În 1999, echipa naţională de handbal a României reuşea să se califice în finala mică a Campionatului Mondial de Handbal, dar pierdea în faţa Austriei.
» Gabi Szabo cîştiga aurul mondial, la Sevilla, în proba de 5.000 de metri, performanţă dublată de aur olimpic obţinut în 2000, la Sydney.
Lucruri care s-au întîmplat în sportul mondial, în 1999:
- Martina Hingis cîştiga ultimul său trofeu de Grand Slam în Australia
- Lance Armstrong cîştiga primul din cele şapte tururi ale Franţei
- Kim Clijsters îşi făcea debutul în circuitul WTA
- Stephen Hendry cîştiga ultimul Campionat Mondial de Snooker din cele şapte ale carierei în faţa lui Mark Williams
- Mika Hakkinen îl învingea pentru a doua oară consecutiv pe Michael Schumacher
- Parma cîştiga ultima Cupă Uefa pentru echipele italiene după 3-0 cu Marseille
- Manchester cucereşte Liga Campionilor în faţa lui Bayern, 2-1, după ce nemţii au condus timp de 89 de minute
- Rusia cîştigă toate medaliile de aur de la patinaj artistic, atît la Campionatul Mondial, cît şi la cel european
- Andre Agassi cîştiga două din cele patru titluri de Grand Slam ale anului, la Roland Garros şi US Open
- Steffi Graff cîştigă ultimul său Grand Slam, la Roland Garros
Ce este o eclipsă de Soare?
O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, prin faţa Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui şi, dacă se interpune între privitor şi Soare, îi "blochează" lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ. Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasă obişnuită a Soarelui este blocată complet şi, pentru o anumită zonă de observaţie, eclipsa de soare este totală.
Eclipse de Soare recente
La 7 mai 2003, planeta Mercur a trecut, ca un punct negru, prin faţa discului Soarelui: a fost tot un fel de eclipsă de Soare, provocată însă nu de Lună, ci de o planetă. Atâta doar că nu a putut fi observată decât cu aparate optice speciale, şi nu a influenţat, practic, lumina Soarelui văzută pe Pământ.
La 29 martie 2006 a avut loc o eclipsă parţială de Soare vizibilă şi din toată România. Pentru oraşul Bucureşti durata eclipsei a fost de 2 ore 25 minute. În vestul României acoperirea maximă a Soarelui a fost de 65%, în timp ce în sud-est a fost de 80%.
La 22 iulie 2009 a avut loc o eclipsă totală de Soare cu durata de acoperire totală de 6 minute 39 sec. (foarte lungă), care a fost vizibilă în India, China, Japonia, Pacificul de vest şi până în Hawaii. Umbra Lunii pe Pământ a fost o fâşie cu lăţimea maximă de 258 km. Vezi şi Eclipsa de Soare de la 22 iulie 2009.
La 15 ianuarie 2010 a avut loc cea mai lungă eclipsă inelară de Soare a mileniului 3 (11 minute si 8 secunde), vizibilă din anumite părţi din Africa, Oceanul Indian, sudul Indiei şi sud-estul Asiei. Următoarea eclipsă de Soare inelară importantă va avea loc abia în anul 3043 (!).
La 11 iulie 2010 a avut loc o eclipsă totală de soare pe Insula Paştelui din Pacific (care ţine de Chile). (Sursa informatiilor: www.wikipedia.org)
Următoare eclipsă totală de Soare vizibilă în România va fi pe 3 septembrie 2081
Sursă foto: Jurnalul Naţional