Articol de GSP - Publicat joi, 21 februarie 2008 00:00
Noul stat are jucători în naţionalele de fotbal ale Albaniei şi Elveţiei, un handbalist în Australia, dar şi un boxer de calibru în Germania, scrie ziarul Adevărul.
Fotbalul este cel mai bine reprezentat în Kosovo. Există o ligă naţională cu 16 echipe şi dorinţa jucătorilor răspândiţi prin Europa de a reprezenta ţara unde s-au născut. Cu un trecut în care se regăsesc medalii olimpice şi mondiale, sportul din Kosovo are în boxerul Luan Krasniqi cel mai cunoscut sportiv originar din fosta provincie iugoslavă. Mulţi dintre fotbalişti joacă în campionate puternice din Europa
Regulamentul FIFA interzice ca un jucător care a îmbrăcat tricoul unei echipe naţionale să joace pentru o altă selecţionată. În cazul de faţă, cum statul Kosovo nu există, jucătorii născuţi pe acest teritoriu şi care evoluează pentru alte selecţionate naţionale pot să reprezinte în viitor noua lor ţară.
Un fotbalist poate face această mutare numai dacă forurile fotbalistice internaţionale acceptă. Cazuri similare au apărut după dezmembrarea fostei iugoslavii. De exemplu, fostul mare jucător Robert Prosinecki a schimbat selecţionata iugoslavă cu cea croată.
Cana şi Behrami, cei mai cunoscuţi
În ceea ce-i priveşte pe kosovari, echipa lor naţională ar putea beneficia de aportul unor jucători răspândiţi prin toată Europa. Cei mai cunoscuţi fotbalişti originari din Kosovo sunt Lorik Cana de la Olympique Marseille şi Valon Behrami de la Lazio Roma. Cana, născut la Priştina la 27 iulie 1983, capitala noului stat, a emigrat în 1992, când în Kosovo s-a declanşat războiul.
Lorik a mai jucat şi pentru PSG şi este cel mai bun jucător al Albaniei. Nu pare încântat să părăsească naţionala Albaniei, în timp ce Behrami, care joacă pentru ţara adoptivă Elveţia, a dorit foarte mult să joace pentru Kosovo, aşteptând o bună perioadă de timp independenţa. Născut în Mitrovica (localitatea din Kosovo cu cei mai mulţi sârbi), pe 19 aprilie 1985, Behrami, coechipierul lui Ştefan Radu, a refuzat să joace pentru Albania, nemulţumit de regimul politic, şi a acceptat oferta elveţienilor de a evolua în naţionala lor.
Valon a jucat şi în "dubla" cu Dinamo din preliminariile Ligii Campionilor, fiind eliminat în meciul de pe Olimpico. Printre jucătorii cunoscuţi care au rădăcini kosovare se numără atacantul finlandez Shefki Huqi, care joacă în Anglia la Fulham, dar şi mijlocaşul de doar 17 ani, Astrit Ajdarevic, care este legitimat la Liverpool şi joacă la naţionala U-21 a Suediei. Alţi jucători kosovari sunt Faton Toski (Eintracht Frankfurt), Besart Berisha (FC Burnley), Samir Ujkani (Palermo - tineret), Debatik Curri şi Armend Dallku (ambii la Vorskla Poltava).
Prima competiţie oficială importantă în care ar putea juca noua selecţionată ar putea fi preliminariile lui Euro 2012. Având în vedere cazurile similare ale fostelor republici iugoslave, Kosovo ar putea fi afiliat la FIFA şi UEFA abia în 2010.
Două federaţii recunoscute
În ceea ce priveşte extrafotbalul, Kosovo are doar două federaţii recunoscute la nivel mondial. Este vorba despre Federaţia de Handbal, afiliată la Federaţia Europeană de Handbal, şi la Federaţia Internaţională de Handbal, iar rezultatele din competiţia internă sunt recunoscute. Cu toate acestea, kosovarii au o echipă naţională care joacă doar în meciuri demonstrative. Şi federaţia de tenis de masă se bucură de recunoaştere internaţională, fiind afiliată la Federaţia Internaţională de Tenis de Masă încă din 2003.
Trecut sportiv plin de glorie
Un alt kosovar care face încă furori în lumea sportului este şi Azem Maksutaj, actualul campion de Muay Thai în versiunea WMC. Poreclit „Vulturul Negru", Azem are acum cetăţenia elveţiană. Kosovo nu se poate lăuda doar cu actuali campioni, ci şi cu un trecut plin de glorie. Astfel, la Olimpiada din 1984 de la Los Angeles, Aziz Salihu, care reprezenta Iugoslavia, a reuşit să obţină medalia de bronz la categoria peste 91 kg. Taip Ramadani este un handbalist care a disputat de 100 de meciuri în naţionala Australiei.
Suntem tot mai aproape de a fi recunoscuţi. Până atunci, trebuie să-i ţin motivaţi pe sportivi şi le spun mereu că visul lor de a reprezenta Kosovo este aproape.
Mehmet Haxhani,
antrenorul lotului kosovar de box
Campionat cu 16 echipe
Întrecerea fotbalistică a provinciei Kosovo se disputa chiar şi în timpul fostei Iugoslavii, fiind inclusă într-una dintre ligile inferioare cu caracter regional. Campionatul a fost întrerupt între 1997 şi 1999 parte şi din cauza războiului cu Serbia, apoi a fost reluat sub formă de primă ligă după ce Kosovo a intrat sub administraţia ONU. În prezent, Superliga kosovară numără 16 echipe, iar campioana ultimelor trei ediţii este KF Besa din oraşul Pec. O altă echipă cunoscută din proaspătul stat este KF Priştina.
Chiar dacă Federaţia Kosovară de Fotbal a fost înfiinţată în 1946, primul meci internaţional a fost jucat în 1993 cu Albania. În 2006, selecţionata pregătită de Edmond Rugova a învins cu scorul de 7-1 selecţionata Principatului Monaco într-un meci amical.
Boxerul Krasniqi, bronz la Olimpiadă
Cel mai cunoscut sportiv kosovar este boxerul Luan Krasniqi. Părinţii acestuia s-au mutat în Germania când el avea 15 ani şi tot atunci el a descoperit boxul, iar rezultatele nu au întârziat să apară. A fost campion european la amatori, medaliat cu argint la Mondiale şi cu bronz la Olimpiada de la Atena. Acum cinci etnici albanezi vor începe demersurile la CIO pentru a putea reprezenta Kosovo la JO de la Beijing.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”