INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CITY - SPARTA 5-0

Golul nepământean al lui Haaland i-a pus „pe butuci” pe statisticieni: „Cum naiba ar trebui să calculăm?”

Golul nepământean al lui Erling Haaland // foto: Imago Images +7   FOTO
Golul nepământean al lui Erling Haaland // foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 24 octombrie 2024, 08:25 / Actualizat joi, 24 octombrie 2024 09:05

Erling Haaland, 24 de ani, a înscris un gol senzațional în Manchester City - Sparta Praga 5-0, cu un procedeu care amintește de execuțiile lui Zlatan Ibrahimovic.

Norvegianul a punctat de două ori contra campioanei Cehiei, dar prima dintre cele două reușite, de 2-0, a fost de-a dreptul senzațională.

Era minutul 58 pe Etihad, când Savinho își bate omul direct în banda dreaptă, intră în careu și îl caută pe Haaland cu o centrare cu piciorul drept.

S-au vorbit? Ce au pus pe copertă ambele ziare din Catalonia, după istoricul Barcelona - Bayern 4-1
BARCA - BAYERN 4-1
S-au vorbit? Ce au pus pe copertă ambele ziare din Catalonia, după istoricul Barcelona - Bayern 4-1

Golul nepământean al lui Erling Haaland i-a pus „pe butuci” pe statisticieni: „Cum naiba ar trebui să calculăm?”

Brazilianul trimite puțin în spate față de locul unde se demarcase Haaland, dar Erling nu are nicio problemă cu asta. El atacă mingea undeva la 7 metri de poartă, pe zona centrală, și se aruncă cu piciorul sus. Contactul cu mingea este ideal: aceasta sare din pământ în plasă, spre deliciul suporterilor.

Realizăm că a fost o execuție specială în momentul în care vedem faza de aproape. Haaland a ridicat piciorul stâng peste nivelul capetelor adversarilor și a lovit mingea cu partea exterioară a piciorului, cătă vreme era întors doar pe jumătate spre poartă, cu fața spre centrul terenului!

Execuția cu care Erling Haaland a înscris golul de 2-0 în Manchester City - Sparta Praga
+2 FOTO

„Este extraordinar! Mai poate cineva să facă așa ceva? Nu sunt prea sigur”, a reacționat unul dintre comentatorii englezi.

A fost o execuție pretențioasă, una care le dă de furcă statisticienilor. Cei de la The xG Philosophy, experți în calcularea parametrului xG (expected goals), practic probabilitatea ca o ocazie să se transforme în gol, au scris pe Twitter (X): „Cum naiba ar trebui să calculăm xG-ul la faza asta?”.

Expected goals (xG) ori numărul de goluri așteptate reprezintă, conform Wyscout, un parametru care „alocă o anumită probabilitate fiecărui șut (în funcție de situațiile anterioare) de a se transforma în gol”.

Erling Haaland l-a egalat pe Didier Drogba ca număr de goluri în UCL

Cu alte cuvinte, statisticienii se întreabă dacă există alte faze comparabile, astfel încât să calculeze probabilitatea ca execuția lui Haaland să se transforme în gol. O misiune complicată, pentru că așa ceva se vede rar.

Cu „dubla” de miercuri seara, Erling Haaland a ajuns la 44 de goluri în Champions League, în doar 42 de apariții în competiția internațională numărul 1. Norvegianul l-a egalat ca număr de goluri în Ligă pe Didier Drogba, care a avut nevoie de 92 de partide pentru a atinge această bornă.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Aproape 1,2 milioane de români nu pot vedea Rangers - FCSB la TV » Care e motivul
Europa League
Aproape 1,2 milioane de români nu pot vedea Rangers - FCSB la TV » Care e motivul
Mititelu a demarat negocierile pentru înlocuitorul lui Croitoru. Discuții cu un fost antrenor de la Dinamo: „Ni-l dorim foarte mult”
Liga 2
Mititelu a demarat negocierile pentru înlocuitorul lui Croitoru. Discuții cu un fost antrenor de la Dinamo: „Ni-l dorim foarte mult”
Raul Rusescu nu înțelege ce se întâmplă la o forță a Ligii 1: „E mai grav decât credeam...”
Superliga
Raul Rusescu nu înțelege ce se întâmplă la o forță a Ligii 1: „E mai grav decât credeam...”

„Cum adică să NU-l umilesc?” » Campioana Otilia Bădescu, interviu rar despre luptele pe muchie de paletă: „Chinezii au refuzat să mă pregătească, le-a fost frică!” + Ce mare regret are

Are peste 150 de medalii în România, dar se teme: „Mâncarea e scumpă, masajul e scump, sper să nu fiu nevoită să fac asta! Chiar cunosc pe cineva ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează