Articol de Alin Grigore - Publicat miercuri, 05 iulie 2017 10:00
Adrian Petre a reușit la doar 19 ani să stabilească un nou record în ceea ce privește suma de transfer plătită pentru el. A ajuns de la UTA la Esbjerg fB, în liga a doua daneză, în schimbul a 500.000 de euro.
Cristian Păcurar, unul dintre antrenorii echipelor de copii de la UTA și cel care l-a crescut pe Petre de la 10 ani, a vorbit pentru GSP.ro și spune că tânărul atacant cu 28 de goluri pentru arădeni în sezonul trecut a fost la un pas să se lase de fotbal.
- Cum vi se pare transferul lui Adi Petre la Esbjerg fB? E un campionat care i se potrivește?
- Pentru un jucător de vârsta lui, echpa lui având și obiectivul promovării, un asemenea campionat cred că îi vine ca o mănușă. Cred că va juca, ceea ce are nevoie acum. Cred că nivelul din Danemarca e mai bun ca în România.
- Ați stabilit un nou record pentru UTA, 500.000 de euro! Credeți că putea UTA cere mai mulți bani pe el?
- Mă bucur că clubul face bani din vânzarea de jucători arădeni, dar mă depășesc aceste lucruri. Eu sunt un simplu antrenor, nu mă preocupă sumele de transfer.
- Va mai prinde naționala din liga a doua daneză?
- Adi e un tip ambițios, această echipă sper să fie doar un pas în cariera lui. Dacă va marca și va juca bine, va trece la o nouă etapă, la care sperăm toți. Acest lucru poate fi făcut doar cu evoluții bune, care îl vor duce și la echipa națională.
- S-a consultat Adi și cu dumneavoastră în această perioadă de mercato până să semneze cu danezii?
- Știam mici amănunte. La urma-urmei, e decizia lui, el împreună cu clubul, impresarul și familia lui au luat decizia. Mie nu prea îmi place să mă bag în aceste lucruri. Știam că după un campionat cum a fost cel trecut are o anumită cotă și mai multe echipe erau pe urmele lui. Nu știu cine în Europa, la vârsta lui, mai avea atâtea goluri marcate.
Cristi Păcurar (în centru) și Adi Petre (primul din dreapta) / Foto: glsa.ro
"a vrut să se lase de fotbal"
- Știu că dumneavoastră ați avut grijă de el încă de la 10 ani, îl luați cu mașina, îi plăteați cantonamentele. Ați fost ca un părinte pentru el. Cum a fost copilăria lui și ce v-a făcut să aveți atâta încredere în el?
- L-am crescut de mic, pot să spun că îl legam la șireturi. A fost destul de greu, sunt mulți antrenori care fac ce fac și eu, poate n-au avut noroc. Nu pot să spun că îi plăteam cantonamentele, el vine dintr-o familie normală, e un copil modest, știe limitele. Au fost urcușuri, coborâșuri, a vrut să se lase de fotbal, dar l-am susținut mereu, împreună cu experimentații antrenori Marius Demian și Francisc Tisza. Am fost mereu în spatele lui, l-am urnit, i-am spus lucruri bune, chiar dacă poate atunci nu îi conveneau. Am trecut împreună peste toate și acum e unde ne-am dorit cu toții.
- Presupun că au fost și momente dificile în cariera lui. Ce greutăți ați întâmpinat cu el în toți acești ani?
- Mari accidentări nu au fost, părinții l-au susținut, tatăl lui a fost apropiat, pot să spun că mi-a dat mână liberă. Și el a făcut sport, știa etapele și exigențele, chiar îmi spunea să stau cu gura pe el.
"îl văd în anglia sau spania"
- Unde îl vedeți pe Adi peste 6 ani?
- În campionatul Angliei sau Spaniei. Va urma o perioadă în care va avea un nou ciclu de antrenamente, pregătire fizică, dezvoltare musculară, dar și tehnico-tactică. Nu pot să spun nume de echipe mari, care vin în minte atunci când se realizează un transfer în străinătate. Sigur, sunt lucruri care ne-ar plăcea, dar nu le putem anticipa.
- Ce sfaturi aveți să-i dați în continuare?
- În ultimii doi ani s-a maturizat foarte mult. Să-și îmbunătățească ce are slab și să-și perfecționeze ce are bun, să aibă un fizic sănătos, să nu sufere accidentări și să poată progresa.
- Ce alți tineri fotbaliști ați mai scos dumneavoastră de-a lungul timpului?
- Răzvan Riviș (fost la Poli), am lucrat cu generația 91, a lui George Țucudean, Florin Purece și Cristi Bălgrădean, apoi au venit Emanuel Vasi (ACS Poli), David Popa (Birmingham), Dennis Man (FCSB), Răzvan Oaidă (Wolverhampton, acum la Brescia). Și mai mulți jucători în ligile 2 și 3.
- Ce fotbaliști de viitor mai are UTA în acest moment care pot ajunge ca Adi sau chiar mai bine?
- Sunt mulți tineri în grădina UTA-ei, ar fi nedrept să dau nume acum. Avem jucători de perspectivă din generațiile 97-98-99. Ei trebuie să crească în spiritul UTA-ei, să o ajute să promoveze. Dacă managementul clubului va corespunde cu perspectiva lor individuală, pot face și ei pasul. Eu aș vrea să nu mai plece, să joace cu UTA în Liga I, e obiectivul meu sufletesc, care sper să fie realizat în acest an! Apoi, e o altă discuție. Dar jucători talentați sunt.
5 titluri
și 3 Cupe ale Danemarcei are Esbjerg în palmares