OPINII  »  BOTOȘANI

Pe care Bogdan Andone l-a dat Iftime afară?

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 25 iulie 2024 14:40 / Actualizat joi, 25 iulie 2024 14:58

Pe cel care i-a salvat echipa când nimeni nu mai credea sau pe cel care a făcut tărăboi la recentul meci cu Oțelul?

La câteva zile după meciul Botoșani-Oțelul 2-3, vocea molcom-moldavă a lui Valeriu Iftime umplea studioul de la Fanatik Superliga, în care mă aflam. Patronul și mai nou politicianul botoșănean era sfătos, părea că citește din ”Venea o moară pe Siret” și nara, metafizic, că nu poate fi Bogdan Andone persoana care a făcut scandal pe teren, că e altcineva, mai-mai să spună că a avut vedenii.

Un șut în …turul salvatorului

Nu avusese. Ca dovadă că imediat după meci spusese că Andone a greșit schimbările și-i reproșase că „a făcut circ”. Vorbise atunci, la cald, despre antrenorul care-l salvase dintr-un puț de unde era greu să-l mai poată extrage cineva.

Fusese, ne amintim cu toții, un fel de acțiune de comando, cu fiecare meci jucat cu cuțitul între dinți (uneori și cu fluierul arbitrilor între dinți, cum a fost cu FCU Craiova, cu liberalul Iulian Călin la centru, dar asta e altă poveste) și la sfârșit Botoșaniul răsuflase ușurat.

Salvare la potou, cum tot la potou câștigase și liberalul Iftime președinția Consiliului Județean. A fost un an al Botoșaniului pe muchie de cuțit, cu mult suspans, de fiecare data învingând „binele”, dar poate că dacă echipa ar fi retrogradat, acele voturi, puține, care au făcut diferența, n-ar mai fi venit …

Pe care Bogdan Andone l-a dat Iftime afară?
Bogdan Andone și Andrei Miron, foto: Imago

Punțile s-au rupt

E cel puțin curios cum reușești să te iei în clonț așa de ușor și așa de repede cu cel care te-a smuls din flăcările retrogradării. Acum două luni legătura patron-antrenor părea indestructibilă, punțile sufletești se țeseau la vedere, una după alta, greu găseai o poză cu cei doi neîmbrățișați.

Relația profesională aluneca spre prietenie, contractul părea să devină un amănunt, legătura umană cimentată de amintirea salvării miraculoase lăsa senzația că surclasează orice paragraf de contract și orice clauză.

Avancronica lui Șumi

Dar iată că pompiero-salvamarul din luna mai devine acum, în iulie, primul antrenor din Superligă demis în ediția 2024-'25.

O demitere anunțată de Marius Șumudică, pentru că Bogdan n-avea cum să nu-i destăinuie cumnatului necazurile prin care trece. Iar Șumi, nici el prea zelos depozitar de secrete, le-a deversat la aceeași Fanatik Superliga, făcând, practic, o amplă și documentată avancronică a acestei demiteri.

Obișnuiți cu „circul”

Acum s-ar putea spune că în decizia patronului de la Botoșani a contat și suspendarea de patru etape primită de Bogdan pentru acel „circ”. Greu de spus, în primăvara complicată pe care au străbătut-o împreună au trecut ei prin momente și mai grele. Se putea face apel, poate rămâneau două etape, care, nu-i așa?, trec repede, una s-a și dus deja.

Sau poate că a deranjat în plan estetic „circul” în sine, un moment care, vezi Doamne!, a pătat blazonul neîntinat de pe caleașca botoșăneană. Asta chiar e greu de crezut, pentru că în filmoteca de aur a meleagului sunt, desigur, imagini cu Marius Croitoru, față de care, la manifestările de pe bancă, Bogdan Andone a fost și va fi mereu un călugăr franciscan.

Nu care Bogdan, ci care Iftime!

Acum, gata, lucrurile s-au așezat, Bogdan a plecat, vine Liviu Ciobotariu. Un antrenor serios, experimentat, care a mai trecut pe la fața locului și care va încerca să evite situația de anul trecut, când prima victorie a Botoșaniului a venit cam când se așeza steluța în vârful bradului de Crăciun.

Dar rămâne o întrebare, de fapt două. Prima e cea din titlu, pe care Bogdan Andone l-a dat Iftime afară, pe salvator sau pe zurbagiu? A doua, consecință a primeia, este care Valeriu Iftime l-a dat afară pe Bogdan? Patronul dezamăgit și disperat de acum câteva luni sau politicianul în plină glorie de acum?

Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

Comentarii (9)
CN72
CN72  •  26 Iulie 2024, 10:38

Daca ceva s-a intamplat de doua ori, se va intampla si a treia oara. Bogdan Andone a explodat similar si cu Dinamo anul trecut, dupa un amarat de aut care i s-a parut nedrept. Nu poti tine un antrenor care sta asa prost cu nervii.

luigi_nb
luigi_nb  •  26 Iulie 2024, 00:38

Bogdan Andone e antrenor bun, da n-are noroc la patroni

lucian007
lucian007  •  25 Iulie 2024, 22:11

Îi preferam pe ăștia in Serie B, is sătul de ei...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează