OPINII  »  US OPEN

Alcaraz nu este Nadal

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat luni, 12 septembrie 2022 21:36 / Actualizat luni, 12 septembrie 2022 21:38

Nu este vorba atât despre valoare, cât despre stil. Spontan și natural, noul campion de la US Open este promisiunea că tenisul-spectacol nu a murit.

Începutul în notă mondenă al unui articol despre finala masculină de la US Open ar putea suna așa: Sub privirile celebrilor Jerry Seinfeld, Jon Bon Jovi, Lindsey Vonn, Anne Hathaway și, nu în ultimul rând, ale preafrumoasei logodnice a lui Casper Ruud, temperamentalul Carlos Alcaraz a câștigat primul lui titlu de Grand Slam, încoronându-se numărul 1 mondial.

În notă competițională, textul poate sublinia faptul că spaniolul devine cel mai tânăr număr 1 mondial, fără să fie însă și cel mai tânăr câștigător de Grand Slam. Există o listă bogată de adolescenți deținători de turnee majore, iar recordurile lui Michael Chang (17 ani și 4 luni), Boris Becker (17 ani și 6 luni) sau Mats Wilander (17 ani și 10 luni) sunt practic de nebătut.

Se joacă (și) pe bani

Finala US Open adjudecată de tânărul spaniol cu 6-4, 2-6, 7-6 (1), 6-3 avea o miză triplă. Trofeul, fotoliul de lider mondial și banii. Dintr-o pudoare cu rădăcini adânci în trecutul nostru comunist, trecem sub tăcere premiile în bani. De parcă ar fi ceva rușinos. Nu este. 

US Open rămâne turneul cu premiile cele mai consistente din lume. Dintr-un total de 60 de milioane de dolari, câștigătorii de la masculin și feminin (în cuantum egal) au fost răsplătiți cu câte 2,6 milioane. Doar pentru accederea în primul tur, un jucător sau o jucătoare au primit 80.000 de dolari. Când a câștigat US Open în 1972, Ilie Năstase a ridicat deasupra capului un cec pe care scria 12.500 $!

Alcaraz nu este Nadal
Carlos Alcaraz, campion la US Open Foto: Imago

Avertismentul Emma Răducanu

Destui se grăbesc să-l vadă pe Rafa Nadal în Carlos Alcaraz. Comparația vine de la sine, dar nu are nicio acoperire. Carlos joacă altceva decât Rafa. Carlos are explozie și viteză, este spontan. Rafa este rodul talentului subordonat muncii trudnice. Carlos este natural și exuberant, la pachet cu inerentele greșeli, Rafa este calculat până la manie. 

Nu știm ce se va întâmpla în timp, pare totuși greu de imaginat că Alcaraz va câștiga 22 de titluri de Grand Slam ca Nadal. Drumul este complicat, iar prăbușirea Emmei Răducanu trebuie luată ca un avertisment. Vă amintiți că și ea părea invincibilă? Echilibrată, inspirată, imaginativă?

Frumos, dar a lipsit dramatismul

Finala a fost frumoasă, a avut schimburi de mingi superbe, uneori execuții neverosimile, dar a lipsit dramatismul propriu marilor meciuri. Au ridicat prea sus ștacheta cei 3 mari? Tot ce se poate. A fost însă cea mai bună finală pe care o puteam vedea în actualul peisaj al tenisului băieților. La fel și cu finala fetelor, Iga Swiatek-Ons Jabeur, adjudecată de poloneză. 

Învins a doua oară consecutiv într-o finală de Grand Slam și a treia oară din trei întâlniri cu Alcaraz, Casper Ruud (23 de ani) va fi un jucător important în anii ce vin. Nu are sclipiri, dar are o constanță dusă la excelență. Nu-i exclus ca norvegianul să trăiască un coșmar similar cu al Simonei Halep până ce va câștiga un titlu major.

Mister

Apropo de Simona, aflăm că imediat după divorțul-fulger campioana noastră s-a operat la nas. O intervenție chirurgicală cu dublu scop, estetic și pentru îmbunătățirea respirației. 

Sunt precizările campioanei din sfintele rețele de socializare, așa că să nu avem vorbe că derapăm în derizoriu. Ce va fi cu Simona mai departe, vorbesc despre viața ei în tenis, nu mă încumet să anticipez. Ce poate fi mai frumos decât misterul?

Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Comentarii (15)
zorrozabal
zorrozabal  •  14 Septembrie 2022, 19:12

Autorul il compara pe tânarul Carlos Alcaraz cu Rafael Nadal...cel de acum,in etate de 36 de ani și cu grele accidentari!!!Total nepotrivit!Dar eu unul imi amintesc ca la 19 ani(cât are Alcaraz),Rafael Nadal era și mai exuberant și mai stralucitor!Sunt suficiente doar câteva poze cu Rafael Nadal când câștiga primul Roland Garos!

birdibel
birdibel  •  14 Septembrie 2022, 15:51

“Avertismentul” Emma Raducanu nu tine. Fatuca, o necunoscuta, a castigat US Open ca prin minune, a prins 6 meciuri bune si o conjunctura favorabilă. Alcaraz, desi tanar, era consacrat si temut, o valoare mondiala.

procter
procter  •  14 Septembrie 2022, 05:54

De mic ,Alcaraz a declarat ca idolul lui este Roger Federer. Deci aia încearcă sa copie. Fără Djokovic așa cum și domnul ziarist dorește sa se întâmple avem nou Număr 1 dar cu Asterix .

Vezi toate comentariile (15)
Comentează