OPINII  »  EDITORIAL

Ne facem că jucăm fotbal

Articol de - Publicat duminica, 05 iunie 2022 18:51 / Actualizat duminica, 05 iunie 2022 20:27

Cam așa poate fi sintetizat stilul naționalei României. O sumă de greșeli și de lașități pe care le dezvăluie inclusiv statistica interpretată corect

Cu ani în urmă, un înțelept al fotbalului mi-a spus așa. Când „specialiștii" contrazic tot ce ai văzut într-un meci, apelează la statistică! Doar ea te va ajuta. 

Atunci când încearcă unii să te prostească în față, când vor să îți demonstreze ce tobă de carte sunt ei și ce nepriceput ești tu în ale datului cu piciorul în minge, când ți se spală creierul cu presing de întâmpinare și joc între linii, ei bine, când se întâmplă toate astea, ajută-te de cifre și de numere! Nici ele nu dezvăluie sensul ascuns al unei partide de fotbal, dar interpretate corect creează un cadru de discuție.

Semnul imposturii

Meciul Muntenegru-România 2-0 arată că, interpretată doar matematic, statistica poate înșela. România a avut o posesie superioară, 54% contra 46%, a pasat mai mult (402-323) și mai precis (75%-74%), a driblat mai eficient decât adversarul, 5 reușite din 10 încercări (50%) prin comparație cu 7 din 15 (47%) ale muntenegrenilor.

 Și atunci, cum am pierdut? Doar pentru că Vlad Chiricheș s-a mai făcut o dată de râs, arătând lumii și universului cum poți păcăli fotbalul ani și ani în șir, cu banderola pe braț ca semn definitiv al imposturii?

Iepurașul Răzvan

Ne facem că jucăm fotbal
Răzvan Marin, stânga

Da, cele două greșeli made in Chiriland au influențat decisiv rezultatul. Dar esența înfrângerii trebuie căutată tocmai în paradoxul statistic. Ai noștri pasează mult și fără folos, plimbă mingea de colo, colo, de-a latul terenului și înapoi. 

În momentele decisive iese la lumină natura fotbalistului român. Spiritul lui de iepuraș fricos, care ciulește urechile la prima adiere de vânt. A existat o fază definitorie pentru această teorie la mijlocul primei reprize, când Răzvan Marin în loc să șuteze din interiorul careului, dintr-o poziție favorabilă, a preferat să caute un coechiper să îi paseze. Și s-a fâsâit toată faza.

Nici la Mizil!

Păi, dacă un jucător care a trecut pe la Standard Liege și Ajax și care evoluează acum pentru, totuși retrogradata, Cagliari face așa, ce pretenție să mai ai de la "Tase", cureaua de transmisie a lui nea Gigi? Sau de la Darius Olaru, alt iepuraș de la FCSB. 

Acum niște ani, Crețu își găsea greu locul în B, la Autobuzul, iar Cristea nu avea loc nici în lotul Mizilului de pe vremea când era "satelitul" Stelei. Se tot fredonează melodia cu personalitatea, dar exact asta le lipsește băieților travestiți în galben. Bărbăția, tupeul fotbalistic.

Asumare, ce cuvânt mai e și ăsta?

Hai să mai lecturăm totuși ceva din statistica meciului de la Podgorica. Inclusiv acea parte care nu ne avantajează. Raportul șuturilor spre poartă, 15-7 pentru ei, cel al șuturilor la poartă 5-1. România a faultat de 17 ori, Muntenegru de 12 ori. Asta contrazice senzația că adversarii au tăiat lemne pe tibiile mai delicaților noștri băieți.

 Urmașii lui Dejan Savicevici și Predrag Mijatovici au stat clar mai bine și la lansări diagonale, cu un procentaj de 75% față de 56%, și la lansări lungi, 35 din 73 (48%) prin comparație cu 21 din 54 de încercări (39%). Știți cum se traduce asta? Prin mai mult curaj. Prin asumare.

Necondiționat?!

Oamenii din fotbal au reacționat mai dur decât cei din presă după această nouă rușine. Asta e o notă bună pentru ei și una proastă pentru noi. Na, că ne-am cam pierdut reflexele. Cornel Dinu, Gică Popescu și Basarab Panduru au spus adevăruri de neconceput în alt timp. Bravo lor! Buni și comentatorii meciului. 

Costi Mocanu și Emil Grădinescu, un fel de Thierry Roland și Jean Michel Larque ai noștri, au făcut, în schimb, apel la susținerea necondiționată a naționalei. Adică, vă iubim indiferent cât ne veți mai dezamăgi. Ca-n filmul ăla cu Penelope Cruz și Javier Bardem, „Loving Pablo, hating Escobar" (Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar). Frumos îndemn! Pentru cine poate.

Ultimul, dar nu cel din urmă. Edi

Uitam. Edi Iordănescu a pregătit prost meciul, a avut alegeri bizare pe posturi. I-a întors cu fundul în sus pe Mihăilă și pe Ivan, insistă cu agresorul Bancu, cu nedăruitul Rațiu, cu Cristea care se sparge ca un bibelou. Și, peste orice, care a fost ideea noastră de joc? Ce am vrut? Să atacăm, să contraatacăm? 

Să aglomerăm pe centrul terenului, să desfacem jocul pe flancuri? Să îi dăm cap în cap la fentele fâșnețului Mitriță? Dar sigur că nu vom afla, pentru că selecționerul pregătește acum meciul cu Bosnia-Herțegovina. Cooperativa Munca în zadar. 

Citește și:
Kosovo a reușit victoria istorică! S-a consemnat rezultatul la care nimeni nu s-ar fi așteptat
Campionate
Kosovo a reușit victoria istorică! S-a consemnat rezultatul la care nimeni nu s-ar fi așteptat
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”
Nationala
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”
„Neobișnuit!” » Ziariștii maghiari și comentatorii români, surprinși neplăcut de ce au găsit în Sala Polivalentă, la Rapid - Gyor
Handbal
„Neobișnuit!” » Ziariștii maghiari și comentatorii români, surprinși neplăcut de ce au găsit în Sala Polivalentă, la Rapid - Gyor

Comentarii (21)
zorrozabal
zorrozabal  •  08 Iunie 2022, 06:02
Postat de 19sevilla86 pe 06 Iunie 2022, 15:56

Jucatorii se fac ca joaca fotbal pentru ca asta se intampla in fotbalul romanesc: se simuleaza competitia, se simuleaza calitatea, se simuleaza cresterea tinerilor, se simuleaza introducerea VAR, se simuleaza arbitrajul corect, cam totul este o minciuna. La fel si presa sportiva, inclusiv C Geambasu, care se face ca nu vede, nu critica, nu combate zilnic, anomaliile oribile care mai exista exclusiv in Romania: armata si militia in sportul de performanta; sinistrele creatii sovietice CSA si CS Dinamo inca in activitate si irosind peste 50 mil euro anual; prea multe echipe de partid, de primarii, prea multi bani publici aruncati inutil pe jucatori ratati adusi de prin bazaruri externe; stadioane construite in unitati militare, sau pentru niste ministere, nu pentru sport; Meciuri, inclusiv internationale, jucate in cazarma. Presa se face ca nu vede la fel cum fotbalistii nationalei se fac ca joaca fotbal!

Ai uitat cooperativa becalista,arbitrii lui Deaconu și oficiali„puși”in funcțiile alea!

Delia29
Delia29  •  06 Iunie 2022, 17:48

Impostura lui Chiricheș :)))) Totusi Iordanescu a crezut ca daca juca in Serie A, băiatul ăsta și poate mai mult decât oricare. De ce oare nu mai juca la Sassuolo in ultima perioada? De ce a fost stabilit cel mai slab jucător din Italia? Nu spun ca nu a avut valoare în trecut, dar el stiindu-se cu musca pe caciula trebuia primul să își informeze antrenorul ca nu mai poate, ca are o impotenta specifica vârstei. Probabil un 0-0 era bun in Muntenegru, tot un egal, ar fi bun in Bosnia, iar meciurile de acasa sa le abordam cu victorii, dar acum parca mentalul e impotriva noastra. Practic Edy a gresit toata echipa.

gigimarga2
gigimarga2  •  06 Iunie 2022, 16:39

Antrenorii si jucatorii sunt doar efectele unui SISTEM DEFECT. Cauza este managementul sistemului. Campionatul romanesc a produs si produce ***, operati de personalitate inca din copilarie,obligati prin prisma conjuncturii sa faca compromisuri umane si profesionale pentru a putea sa isi incaseze salariile prevazute prin contracte si pentru a putea scapa din acest iad fotbalistic amator intretinut de FRF si LPF . . Realizarile din anii 90 sunt doar urmare a faptului ca nu se puteau exporta valorile .Ulterior 10 -15 ani s-a mers din inertie. Deci culegem ceea ce semanam. CU *** NU POTI FACE PERFORMANTE. Multumiri deosebite ,,domnilor" Burleanu, Mircea Sandu , Dragomir,Stoichita , Ticleanu,Mircea Radulescu, Apolzan , Geolgau,Burchel si altor ,,somitati avizate". Mentalitatea despre care vorbesc,,somitatile" este un efect nu o cauza , poate va prindeti si voi avizatilor.intr o oarecare masura in functie de cum va suna telefonul sau va urecheaza redactorul sef si voi simulati ca faceti jurnalism echidistant .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează