OPINII  »  EDITORIAL

Nu v-a fost rușine, dragi tricolori?

Articol de - Publicat marti, 29 iunie 2021 18:42 / Actualizat miercuri, 30 iunie 2021 11:33

Mesajul publicului de pe Arena Națională face cât o mie de articole de analiză despre eșecurile echipei naționale

Probabil cel mai bun meci de la Euro acest Elveția-Franța decis după prelungiri și lovituri de departajare. Sigur, cea mai frumoasă atmosferă. Emoția autentică vine la braț cu spontaneitatea. Este un capitol la care mi se pare că noi, românii, suntem cu adevărat redutabili. Publicul de pe Arena Națională și-a răzbunat absența propriei echipe scandând „România, România!" preț de câteva zeci de secunde. Francezii și elvețienii din tribune au tăcut uluiți. O a treia echipă domina clar jocul.

România, România!

Scurtul moment de magie de la București nu a rămas neobservat. Nedumerit și el la început, comentatorul postului german ZDF a spus că publicul român s-a premiat pe sine. Așa este. Și nu era un premiu de consolare, ci o formă de revoltă sublimată în invocarea țării absente. Și dacă ar fi absentă doar la fotbal! Suna impresionant acel „România, România", iar în acele momente aproape că nu mai conta ce se întâmpla pe teren. 

Nu v-a fost rușine, dragi tricolori?

Meciul se mutase în inimile unor oameni cărora le era dor de naționala țării lor. Întrebare. Câți dintre băieții din națională vor fi simțit ce le-au transmis suporterii? Câți se vor fi simțit vinovați, rușinați, ambiționați? Dar domnul M. Rădoi, dar politrucii de la Casa Fotbalului, dânșii cum au receptat mesajul? Zic totuși să nu ne facem griji prea mari din cauza lor. Nu îi văd pe nici unii în pragul depresiei. Sunt atât de confortabili cu mediocritatea lor!

Lecția infatuării

Franța-Elveția 3-3, 4-5 după prelungiri spune o altă poveste interesantă, din care ar avea de învățat cei care se ocupă sau care chiar joacă pentru naționala României. O dată ar fi lecția infatuării, predată atât de convingător de Franța. Din fericire, fotbalul rămâne un teritoriu în care aroganța și trufia sunt pedepsite dur. 

Dansul tribal al lui Pogba, celebrarea aceea aproape indecent-sexuală a unui gol, frumos ce-i drept, a provocat Elveția să (re)intre în joc. O spune direct Yann Sommer, portarul care a apărat penalty-ul executat de Mbappe. "Am jucat împotriva unei echipe incredibile. Dar au avut un moment din care au devenit prea aroganți, prea siguri de sine. Și atunci ne-am zis că ne vom bate până la capăt."

Și lecția hărniciei

Să nu reducem Elveția la clișeul unei echipe modeste și disciplinate tactic, ai cărei componenți sunt căliți majoritatea în Bundesliga. Elveția este o echipă cu personalitate, capabilă să aspire forța adversarului și să se hrănească din ea. Manuel Akanji mi se pare cel mai bun fundaș central al acestui Euro, Seferovici este un vârf la care pot râvni toate celelalte naționale. Dar de puternicul Embolo, ce ziceți? Dar de Xhaka cel din granit sau de Mario Gavranovici, cel care a înscris golul de 3-3 în prelungiri? 

Echipa pregătită de Vladimir Petkovici (el însuși un croat născut la Sarajevo, Bosnia), este un formidabil aliaj etnic în care s-a topit sânge elvețian, albanez, kosovar, croat, camerunez ori chilian. Măcar la fel de cosmopolită, Franța a cedat fiindcă a întâlnit un adversar care deocamdată cel puțin se admiră mai puțin în oglindă.

Petkovici, un antrenor

Vladimir Petkovici l-a dominat clar pe Didier Deschamps, omologul de pe banca franceză. Calm, aproape inexpresiv, Petkovici a operat schimbări mai bune, a comunicat tot timpul cu jucătorii care veneau la marginea terenului. Petkovici a rămas în picioare pe tot parcursul partidei. La propriu și la figurat. În timpul acesta, Deschamps ba se ascundea undeva pe bancă, ba trăia meciul ca un suporter agitat-nevricos. Ce transmiți jucătorilor comportându-te așa? 

Campion mondial în dublă ipostază, ca jucător și ca antrenor, Deschamps este nu doar autorul moral al eliminării Franței, ci chiar profesional. Cât despre cum și de ce s-a făcut de râs Mbappe la acest Euro, tema asta chiar merită un articol separat. Drumul de la sublim la ridicol este mai scurt decât elanul la un penalty.

Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Andrei Ivan pleacă de la Craiova! Va semna în scurt timp » Salariu uriaș la noua echipă! Câți bani primește Universitatea
Superliga
Andrei Ivan pleacă de la Craiova! Va semna în scurt timp » Salariu uriaș la noua echipă! Câți bani primește Universitatea
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă

Comentarii (19)
tipsy
tipsy  •  30 Iunie 2021, 20:26

Aceleasi platitudini obosite de 20 de ani incoace. Si daca se vor simti vinovati si motivati, ce? Vor invata brusc sa joace fotbal? Jucatorii, saracii, NU AU VALOARE. Eu cand m-am mai uitat la cate un meci al nationalei nu mi s-a parut ca nu vor, ci ca nu pot. De ce e asa greu sa acceptati ca nu avem valoare in fotbal si tot insistati pe populisme astea cu mentalitate, dorinta, bla bla?

mzm1
mzm1  •  30 Iunie 2021, 15:04

Desigur că la scandarile „România, România!” toti jucatorii echipei noastre nationale ar trebui sa se simta „vinovati, rusinati, ambitionati”. Si nu numai cei de acum, ci si cei care faceau parte din natională acum sapte ani, acum zece ani, acum douazeci de ani. Dar mai ales ar trebui sa se simta vinovati toti cei care au facut si fac parte din structurile FRF si cele statale, care influenteaza intr-un fel sau altul evolutia fotbalului nostru. Ce să sperăm si ce putem astepta in legatura cu redresarea fotbalului de la FRF, cea care tine in brate si ocroteste pe toate căile o echipa fara nicio performanta in ultimii zece ani, care intra in insolvența pentru a treia oara in ultimul deceniu, echipa pe care o salveaza de la retrogradare mărind ilegal numarul participantelor in Liga 1, echipa careia ii amână si rereesaloneaza la nesfarsit datoriile, asa cum face si organul fiscal, pentru obligatiile fiscale ale aceleiasi formatii? Echipă careia guvernul Romaniei ii promite ca ii va face stadion (fara pista de atletism, nu-i asa?). In acelasi timp, aceleasi autoritati, sportive sau statale, ii interzic altei echipe sa joace pe stadioanele din Capitala, inclusiv pe acela pe care patronul acestei echipe l-a modernizat cu 3,7 milioane de euro!! Desi aceasta echipa a facut performanță in ultimii 10 ani, castigand de 4 ori campionatul si terminand frecvent pe locul 2. si, mai ales, neapeland niciodata la insolvență. Ce redresare a fotbalului putem astepta de la aceste autoritati?

cj666
cj666  •  30 Iunie 2021, 12:51

Va frlicit. Al doilea articol excelent in 2 zile. Se pare ca atunci cand nu sunt implicate cfr/fcsb sunteti unul.din putinii ziaristi sportivi rasati. Inca o data, felicitari!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează
Close