OPINII  »  EDITORIAL

Retrogradat în Serie A

Articol de - Publicat miercuri, 29 iunie 2022 20:11 / Actualizat miercuri, 29 iunie 2022 20:11

Răzvan Marin este dorit de Empoli (locul 14 în Serie A în 2021-2022) și face obiectul unei tranzacții în pierdere a retrogradatei Cagliari. Să deslușim împreună semnificația traiectoriei unui internațional român.

Empoli, locul 14 din 20 la finalul ediției 2021-2022 din Serie A, urmează a fi noua destinație a lui Răzvan Marin. Geografico-turistic, traseul internaționalului român în Italia mi se pare de invidiat. 

După Sardinia, o insulă aflată în topul destinațiilor peninsulare ale vilegiaturiștilor care vor și altceva, nu doar all-inclusive, avem acum Toscana. Mai exact Florența, căci Empoli este o suburbie a orașului lui Leonardo da Vinci. Sau, cum îi spun francezii, Leonardo Vensi (transcriere fonetică).

Rentabilizarea afacerii

Răzvan Marin nu se duce însă în Toscana să facă turism, ci să joace fotbal. Pe un milion de euro salariu anual, venit pe care îl suportă Empoli, clubul care îl împrumută de la recent retrogradata Cagliari. 

Sarzii, strâmtorați din cauza retrogradării, vor să își rentabilizeze afacerea cu fotbalistul român. Iar asta pare să prevaleze efortului de a reveni în Serie A.

Intoxicări

Detaliile tranzacției nu pledează nici ele pentru un Marin a cărui valoare de piață ar fi crescut de când evoluează în Italia. Asta în contradicție cu știrile despre marile lui isprăvi venite pe tot felul de canale specializate în intoxicări informaționale. 

Ca să nu zicem în intoxicații. Dacă Empoli va dori să îl transfere, se vorbește despre o sumă de 6 milioane de euro pe care urma să o achite lui Cagliari.

Cei de la Cagliari, care au plătit 10 milioane Ajaxului la transfer, ar trebui să se mulțumească însă cu o sumă și mai mică, 15% din bani urmând să meargă, conform clauzelor tranzacției, către gruparea olandeză.

Retrogradat în Serie A
Răzvan Marin (26 de ani)

Regres continuu

Semnificația numerelor este clară. Regres. Lent, dar regres. Regres cauzat și de retrogradarea lui Cagliari, dar nu numai. La 26 de ani, unul dintre puținele produse de export neperisabile ale Academiei Hagi are o traiectorie descendentă a carierei. 

Promițătorul pasaj belgian numit Standard Liege, unde a jucat 104 partide în două sezoane în toate competițiile, înscriind 18 goluri, a fost urmat de o experiență nereușită la Ajaxul antrenat atunci de Ten Hag. Două sezoane, 17 apariții, zero goluri. Nu era totuși un Ajax stelar, în care o steluță made in Romania să nu poată străluci.

Vocea specialiștilor

Nemulțumiți, neerlandezii l-au vândut la Cagliari. Un prilej ca băiatul să joace și să arate ce poate, au comentat unii specialiști. A arătat, 76 de apariții în tricoul roșu-albastru între 2019-2022, dar se vede treaba că nu suficient ca (și) în jurul lui să se clădească revenirea în Serie A. 

Dar suficient cât să fie tranzacționat la un preț care să mai reducă din pierderi. Asta este condiția fotbalistului român, să nu ne mai mințim!

Toate mișcările corecte

De ce se întâmplă așa? De ce nu reușesc nici măcar oamenii crescuți în spiritul lui Hagi, darămite cei care nu au beneficiat de un sistem riguros, crescând la școala lui Cum o fi? Răzvan Marin are un tată care a fost fotbalist, unul serios, l-a avut mentor pe Hagi, unul dintre cei mai mari jucători români, a plecat la timp la o echipă în străinătate, nu la o superputere, dar nici la una oarecare. Toate mișcările corecte, plus un bagaj suficient de personalitate și inteligență.

Ce le (ne) lipsește? Propun să începem căutarea cu preocupările de dincolo de teren ale domnilor noștri fotbaliști. Anturaj, pasiuni, raportarea la condiția în societate, perspectiva asupra lumii în care trăim. Vom descoperi tot locuri și lucruri comune.

Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Comentarii (26)
maradona79
maradona79  •  30 Iunie 2022, 19:01

Hai mai nea Gembasule si toti care mai comentati pe aici. Munciti pe cateva mii sau hai zeci de mii de euro pe an si il comentati pe unul care castiga intr-un an cat voi intr-o viata. Din punct de vedere financiar, omul asta e mai realizat decat voi si toata familia voastra.

MariusN
MariusN  •  30 Iunie 2022, 14:35

Exact asta e, ce se evidentia la D. Popovici, in comparatiecu fotbalistii romani.. Acestia, alearga numai dupa bani, contracte senzationale, masini, si case, ca sa "arate" doar ca cei straini si valorosi, iar campionul mondial si-a creat un statut de mare sportiv, de mare om!!!, fara fite in cap. Ia sa avem intr-o echipa de fotbal(poate chiar Nationala, nationalizata) cu 11 insi, cu mentalitatea, capul, dorinta, talentul si dorinta, ca a lui D. P. N-avem norocul asta. Avem doar, asa zisi jucatori"talentati" si ATAT.

leftymius
leftymius  •  30 Iunie 2022, 12:49

"Propun să începem căutarea cu preocupările de dincolo de teren ale domnilor noștri fotbaliști. Anturaj, pasiuni, raportarea la condiția în societate, perspectiva asupra lumii în care trăim. Vom descoperi tot locuri și lucruri comune." Cam aici este problema majora. Si amatorismul majoritatii cluburilor si selectilor pe pile. Orice parinte care are un copil cat de cat educat si inteligent nu il va vrea intr-un asemenea mediu.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează