OPINII  »  EDITORIAL

Reverență și ireverență

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat luni, 17 iulie 2023 17:14 / Actualizat luni, 17 iulie 2023 17:15

Djokovici i-a predat sceptrul lui Alcaraz după o luptă crâncenă. A fost frumoasă finala de la Wimbledon, dar nu istorică. Iar John McEnroe ne îndeamnă să uităm de coroane, regi, regine, prinți și prințese. Ăsta da exercițiu!

Finala băieților de la Wimbledon a pus o superbă fundă verde-violet pe haina scrobită, dar destul de rigidă a ediției 2023. Meciul câștigat în 5 seturi de Carlos Alcaraz, 1-6, 7-6, 6-1, 3-6, 6-4, a fost frumos în întregul lui, pentru că a avut suspans, nervi, emoții, bucurie, execuții tehnice de 5 stele, dar și erori neforțate demne de un turneu de pleziriști. 

Bună și densă partida jucată de numărul unu și numărul doi mondiali. Necesară după două săptămâni cu rezultate totuși previzibile, cu tenis cuminte, fără surprize. A lipsit acel ceva care să alimenteze și altceva decât foamea de frișcă și căpșune a asistenței.

Acea finală

Meci cu de toate, dar nu a fost ceea ce se cheamă o finală pentru istorie această a doua întâlnire majoră dintre Nole și Carlitos (după semifinala de la Roland Garros). Vreți un meci pentru eternitate? 

Simplu, mergem câțiva pași (ani) înapoi, nu un secol. Și dăm peste finala dintre Federer și Djokovici din 2019, atunci când sârbul triumfa în fața elvețianului după 4 ore și 57 de minute (cea mai lung act final din istoria de 146 de ani a Grand Slam-ului londonez) și un set 5 încheiat cu 13-12, după un tiebreak disputat pe atunci în premieră în setul decisiv. Această luptă titanescă, da, poate aspira la imortalitate.

Monarh peste regatul cu capul plecat

Dincolo de impresii subiective, finala de duminică, 16 iulie, 2023 rămâne însă momentul predării, cu luptă crâncenă!, a sceptrului puterii. Nu de generația veteranilor către aceea a tinerilor, ci pur și simplu de la Djokovici la Alcaraz. Pe persoană fizică. 

În spatele lui Nole nu mai stau nici Roger, nici Rafa, în spatele lui Carlitos nu așteaptă niște prădători născuți, ci niște juni pe care dacă nu îi smotocește nici sârbul, nici spaniolul are grijă să o facă alde Medvedev sau Dimitrov. 

Nu asistăm la un schimb de generații, Alcaraz se instalează monarh peste un regat în care toată lumea stă cu capul plecat. Mai puțin Djokovici deocamdată. Deținătorul celor 23 de tituri de Grand Slam nu a capitulat.

Djokovici a înțeles

De pe la jumătatea setului al treilea câștigat de Alcaraz cu un 6-1 în oglindă față de primul set pierdut de el, se simțea ceva. Tinerețea începuse să domine senectutea sportivă. Se întâmpla într-un mod mai degrabă insidios decât evident. 

Spaniolul degaja mai multă energie, înțelegea mai repede ce urma să se întâmple, arăta mai elastic decât elasticul însuși întruchipat de adversar, era mai limpede și mai curajos. Mai calm. Djokovici a înțeles, dar a continuat să lupte. 

Imediat după meci, s-a evaluat necruțător. Discursul lui poate fi oricând lecție despre luciditate și fair-play. Să mesteci otrava înfrângerii, dar să recunoști că altădată ai câștigat tu în situații extreme, poate și cu noroc, nu este un exercițiu accesibil oricui.

Reverență și ireverență
Carlos Alcaraz e noul rege de la Wimbledon / foto: Imago Images

Cine trebuie să facă plecăciunile?

Cunoscut explorator al căilor nebătătorite, John McEnroe a comentat turneul de la Wimbledon pentru postul american ESPN. După finală, Mac s-a declarat în dezacord cu plecăciunile jucătorilor și jucătoarelor în fața membrilor familiei regale britanice. 

Acolo unde s-au aflat prințul moștenitor al coroanei, William, prințesa de Wales, Kate, și doi dintre copiii lor, Charlotte și George.

"În ceea ce privește plecăciunea și prezentarea omagiilor, și nu mai vorbim aici de prezența reginei, ci de astfel de gesturi în fața unor personaje minore din familia regală. Ce înseamnă asta?! Asistăm la niște gesturi în care oamenii sunt respectați nu pentru că ar fi reușit ceva cu adevărat notabil, ci pentru că s-au născut în lumea bună. Cine au fost eroii principalii? Jucătorii, nu? Și atunci de ce s-au aplecat în fața unor oameni cărora le-au oferit spectacol? Cei din loja regală ar trebui să se gândească să facă ei o plecăciune în fața jucătorilor", a spus McEnroe.

Micul prinț George și poporenii de pe Henman Hill

Interesantă și nu doar polemică intervenția triplului câștigător de Wimbledon, pe când el însuși, rebelul yankeu republican, făcea o reverență în fața fețelor regale. Tema merită o discuție aplicată, dincolo de clișee despre tradiție sau etichetă. Este monarhia, și nu doar cea britanică, o instituție vetustă? 

Potrivit unor statistici, măcar jumătate dintre britanci spun că da, a trecut vremea regilor, reginelor și a prinților și a prințeselor care trăiesc în lux stipendiate de contribuabilii Regatului.

Poate că peste niște ani, nu foarte mulți, monarhia va fi abolită, iar micul George, al doilea urmaș la tron după William, va fi doar un spectator mai bogat decât poporenii care văd meciurile de pe Henman Hill. 

Pace socială absolută nu va fi niciodată, chiar dacă multimilionarul McEnroe își va dona toți banii săracilor. Dar nu o va face.

Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”
Nationala
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”

Comentarii (13)
MaxiP
MaxiP  •  21 Iulie 2023, 01:30
Postat de mishu_74 pe 18 Iulie 2023, 18:23

cand o sa terminati cu chestia asta de copii? cine este mai bun, mai mare, mai frumos? pur si simplu nu se face. tie iti place Fed, fine, ai sa ne aduci milioane de argumente pentru asta. mie imi place Nole, am sa-ti aduc milioane de argumente. nu o sa ajungem niciodata la un sfarsit. fiecare si-l sustine pe al lui. hai sa ne bucuram de tenisul pe care-l joaca fiecare...well, tu mai putin. cred ca incep sa inteleg dc tii mortis sa faci comparatia. :)

Hai ma, vii aici cu comentariul tau... M-ai inchis ca nu te pot contrazice, ti-ai gasit tu sa fii mai destept :)) Pana si cu faptul ca nu prea ma mai pot bucura de tenis ai intuit-o.

mishu_74
mishu_74  •  18 Iulie 2023, 18:26

din nou trebuie sa recunosc, d-le Geambasu ai facut un articol foarte bun. si nu sunt deloc admirator pentru ca esti prea incrancenat matale pe anumite chestii, iar atunci cand suntem incrancenati, suntem subiectivi dar nu ne dam seama. dar cand scrii frumos, scrii frumos.

mishu_74
mishu_74  •  18 Iulie 2023, 18:23
Postat de MaxiP pe 18 Iulie 2023, 00:52

Goana dupa titluri nu te face cel mai mare, scuza-ma. La cum arata sportul in ziua de azi, Alcaraz joaca pana la 40 de ani si poate strange 10 slamuri peste Djokovic, chiar nu stiu daca l-ar face cu ceva mai mare. Pe langa cifre, mai exista si alte aspecte. Imaginea din teren a lui Federer nu a avut-o nimeni, in conditiile unui joc dominant, deci nu imagine, clasa si atat, fara eficienta, din contra, un joc fabulos dpdv tehnic si extrem de eficient. Adica cu tot respectul, Djokovic nu l-a intrecut pe Federer la numarul de slamuri cat timp acesta era in circuit. L-a intrecut anul trecut, cand desi nu era retras oficial, nu mai juca. Djokovic a vanat acest record de slamuri, Federer nu a avut sansa de a stii de cate are nevoie, el le-a facut spontan, isi batea lui recordurile. Asa cum la un moment dat Borg avea recordul de slamuri, care comparativ cu astia 3 pare mic, dar la momentul acela il facuse fara probleme si s-a retras cand s-a plictisit de tenis. Din punctul meu de vedere singurul lucru pe care il arata cifrele lui Djokovic este durata mai lunga de joc la nivel inalt, nu definitiveaza cu nimic nivelul maxim de joc atins. Sigur ca e un lucru subiectiv sa decizi care a fost mai bun pe acest criteriu, totusi ca aspect al jocului, coroborat cu o eficienta si niste perioade extrem de dominante, Federer nu are rival. E un jucator care a schimbat acest sport, l-a dus la un alt nivel si l-a dominat ca nimeni altul, ceea ce Djokovic nu a facut.

cand o sa terminati cu chestia asta de copii? cine este mai bun, mai mare, mai frumos? pur si simplu nu se face. tie iti place Fed, fine, ai sa ne aduci milioane de argumente pentru asta. mie imi place Nole, am sa-ti aduc milioane de argumente. nu o sa ajungem niciodata la un sfarsit. fiecare si-l sustine pe al lui. hai sa ne bucuram de tenisul pe care-l joaca fiecare...well, tu mai putin. cred ca incep sa inteleg dc tii mortis sa faci comparatia. :)

Vezi toate comentariile (13)
Comentează