Articol de Cristian Geambașu - Publicat duminica, 03 aprilie 2022 12:31 / Actualizat duminica, 03 aprilie 2022 12:43
Și o echipă a Rapidului generoasă cu fotbalul, cu suporterii, cu ea însăși. Și care este rolul lui Adrian Mutu un rol în povestea celebrată cu un 3-0 sec contra Botoșaniului?
Mai nou venit în fotbal, tânărul finanțator Victor Angelescu spune că s-a schimbat ceva în plan mental și fizic de la numirea lui Mutu. Și mai adaugă aici că are „un feedback” pozitiv după 4 victorii din 4 meciuri. Două contra academicienilor din Clinceni, ar trebui adăugat aici. Dar să nu stricăm petrecerea în Giulești!
Altă versiune
Ideea ar fi că la Rapid s-a schimbat ceva nu doar în plan fizic și mental, după cum susține domnul Angelescu. Echipa joacă altceva nu neapărat pentru că aleargă mai bine decât adversarul ori datorită antrenamentului psihic. Această versiune a Rapidului este mai bună fotbalistic vorbind.
Și este așa cu un ne-rapidist pe bancă decât cu un rapidist pursânge ca Mihai Iosif. Sau să nu ne grăbim totuși cu un definitiv „mai bună”. Este în mod sigur un Rapid care joacă mai frumos acum. Mai organizat, la altă intensitate, mai simplu, cu mai puține atingeri ale mingii, de multe ori devieri, mereu cu privirea spre poarta adversă și nu cu fundul la ea. Se profilează un stil.
Atenție la figuri!
Bineînțeles că în colecția de imagini a oricărui microbist onest rămâne golul splendid al lui Sefer, urmat totuși de o celebrare supradimensionată. Frumoase și gesturile tehnice ale lui Alex Ioniță. Important jocul consistent al încă adolescentului Rareș Ilie, dar care la schimbare a avut o îngrijorătoare reacție de cutră bătrână. Atenție la figurile astea care nu prevestesc nimic bun!
Putem discuta de asemenea despre incursiunile rurale ale lui Marius Croitoru, tot timpul în sfadă cu arbitrii, pentru orice nimic. În paralel, suntem obligați să marcăm reținerea în gesturi a lui Adrian Mutu. Venită poate și dintr-o ostilitate latentă a galeriei, la reflux acum după cascada de victorii.
Teorii străbune
Impresia încă proaspătă a acestui prim meci oficial de pe noua arenă din Grant este amplificată de estetica jocului Rapidului. Fluent, dinamic, cu o așezare care se pliază pe dezvoltarea fazei. Această haină nouă, modernă și plăcută ochiului, contrazice teorii străbune propagate de gardienii îmbătrâniți în rele ai acestei meserii, personaje care propovăduiesc obținerea rezultatului indiferent prin ce mijloace. Meschinării care atentează la esența acestui sport destinat a bucura privitorul și nu a-l plictisi ori enerva.
Idei
Asta nu înseamnă că, gata, Adrian Mutu este cel mai mare antrenor din parcarea nu foarte mare a fotbalului nostru. Înseamnă însă că omul are niște idei care încep să rodească. De la 11 meciuri și 3 victorii la Voluntari, prima experiență în antrenorat, apoi 12 meciuri și 3 victorii la FCU Craiova, fostul golgeter al Fiorentinei se validează altfel acum în ochii celor (mulți) care nu îi uită trecutul. Sigur, a contat în această victorie limpede în fața Botoșaniului și publicul care a transmis energie jucătorilor. A cântărit și faptul că Marius Croitoru în loc să facă reglajele fine la propria echipă poartă războaie medievale cu arbitrii.
Manual de utilizare
Bucuria fotbalului a venit însă din strădania unei echipe care funcționează acum după alte principii. E prea devreme să profețim succesul unui proiect, dar nu e prea târziu să ne desfătăm când vedem o echipă care ne dăruiește ceva. O echipă care ne respectă și se respectă. Și o veste proastă. Nu cred că este un exemplu pe care să-l urmeze prea mulți. Explicații găsiți în vechiul manual de utilizare al Ligii 1 românești.