OPINII  »  EDITORIAL

Ce eroi, care eroi?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 22 iulie 2024 14:48 / Actualizat luni, 22 iulie 2024 14:54

Am plecat o săptămână din București, nu ca să mă relaxez, ci ca să mă supun unui control medical amănunțit. Cu CT-uri, RMN-uri și alte asemenea investigații. Care au ieșit „conform vârstei". Să le zicem satisfăcătoare. Mă folosesc de prilej pentru a le mulțumi din nou profesorilor ieșeni Anca Trifan și Carol Stanciu, colaboratorilor lor, care m-au tratat ca pe un pacient fricos, dar și ca pe un prieten vechi.

Tot stând în spital, m-am uitat la TV mai des decât de obicei și am citit.

Între altele, l-am văzut pe Liviu Dragnea declarând, într-o excelentă emisiune a Ancăi Alexandrescu de pe Realitatea Plus, că „A fost arestat Gică Popescu ca să i se facă loc lui Burleanu".

Vă reamintesc că pe 5 martie 2014, dată la care Răzvan Burleanu a ajuns șeful FRF, Dragnea era deputat și ministru al dezvoltării. Cum ulterior va deveni președinte al PSD (din 2015) și al Camerei Deputaților (din 2016), om politic exponențial, trebuie să presupunem că era un tip informat. Care nu s-a trezit vorbind acum doar ca să se afle în treabă, nu?

Atât că, spre mirarea mea, combativa Anca Alexandrescu n-a zăbovit asupra afirmației lui Dragnea, deși de regulă nu-și menajează invitații. Încă mai surprinzător, nimeni din media, chiar nimeni!, n-a comentat în vreun fel fraza respectivă. Inexplicabil cum de s-a trecut așa ușor peste ea!

Ce eroi, care eroi?
Liviu Dragnea, fostul președinte PSD

În ceea ce privește presa scrisă, am descoperit în ultimul număr al revistei Cațavencii un text iscălit P.A.H. (Patrick Andre de Hillerin), sugestiv intitulat „Elogiul mediocrității", care mi-a produs o bucurie deosebită. Deoarece mi-a oferit ocazia să constat că nu doar eu am refuzat să dedic ode comportării naționalei noastre la recent încheiatul turneu final continental. E un sentiment reconfortant să simți că nu ești singur pe un drum. Că mai sunt și alții care merg cu tine.

Dacă subsemnatul consideram, în editorialul „Nu, n-am scris nicio istorie!" din 3 iulie, că nu-i cazul să sărbătorim „în jurul unui bilanț mai degrabă modest", „Să nu ridicăm în slăvi prezența de la Euro 2024", Hillerin exprimă aceeași părere, dar cu alte cuvinte.

Nici el nu-i de acord cu formulările umflate gen „O vară de neuitat" și/sau „O vară memorabilă".

Dimpotrivă, atrage atenția că „Într-o lume normală, cu un sistem de valori solid și sănătos, o singură victorie din patru meciuri nu-i transformă pe membrii unei echipe în eroi".

Pentru ca tot P.A.H., realist, să se refere la „un joc economicos, lipsit de spectaculozitate, de calități, de viziune și lipsit, iată, și de rezultate”. Diagnostic dur, să admitem, dar apropiat de ce s-a petrecut în Germania.

Mă opresc aici, nu mai insist și nici nu mai citez. Repet însă că a-i ovaționa pe Stanciu et Co pentru evoluțiile de la Euro 2024, a le fi recunoscători și îndatorați, e o exagerare și, până la urmă, o greșeală.

De aceea și susțin, ca și P.A.H., să nu ne îmbătăm cu apă chioară. Într-adevăr, „tricolorii" nu s-au făcut de rușine în Germania, s-au comportat rezonabil și onorabil, dar atât. Să nu ne luăm avânt, să nu ne ambalăm! A fi erou înseamnă altceva. Infinit mai mult.

Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

Comentarii (71)
talpaiadului
talpaiadului  •  23 Iulie 2024, 19:52

E laudabil si binevenit sa pastram masura si decenta atunci cand exprimam niste opinii personale, dar atunci cand, de bunavoie si nesiliti de nimeni, sprijinim pe cineva care, intr-un articol lipsit de obiectivitate, a prezentat doar aspectele negative ale nationalei de fotbal si societatii romanesti in general, declarandu-ne de aceeasi parte a baricadei cu el, e vorba de partizanat. Nu numai in fotbal, ci in general, indiferent ca vorbim de politica, societate, ideologie samd, partizanatul este incompatibil cu masura si decenta, partizanatul in numele masurii si decentei fiind un nonsens. In opinia mea este o diferenta ca de la cer la pamant intre "Nu, n-am scris nici o istorie", articol obiectiv si "Elogiul mediocritatii", articol lipsit de obiectivitate si ma surprinde faptul ca domnul Ioanitoaia a putut considera ca PAH ar fi exprimat aceeasi idee cu alte cuvinte, ca si cand descrierea paharului in intregul lui, precizand atat partea plina cat si cea goala, ar fi similara cu descrierea doar a partii goale a aceluiasi pahar.

mzm1
mzm1  •  23 Iulie 2024, 19:16

Deși nimeni nu-i dădea nicio șansă, Edi Iordănescu a calificat echipa la turneul final al CE, de pe primul loc, fără înfrângere, iar apoi a calificat-o în optimi, de pe primul loc!! Aceste două mari realizări nu i se pot ierta de către unii ziariști și de către mulți postaci. Alta era viața și bucuria (unora) dacă nu ne-am fi calificat la turneul final! Ce de articole de înfierare s-ar fi scris, cum a fost el pus selecționer cu pilele lui taică-su etc.! Sau ce frumos ar fi fost dacă luam numai bătăi în grupa din Germania, și nu marcam niciun gol! Așa, calificați în optimi, Iordănescu și flăcăii lui nu mai au niciun haz! Au avut noroc, au făcut blaturi, bla, bla!! E foarte bine că Edi nu mai vrea să continuie ca selecționer. Să vină altul care, cu aceeași generație de jucători, să facă mai mult.

mircea_o
mircea_o  •  23 Iulie 2024, 17:33

Îmi mențin părerea că dl Ioanițoaia proiectează, în Răzvan Burleanu, iritarea pe un membru mai tînăr, al propriei sale familii/cerc de cunoștințe.

Vezi toate comentariile (71)
Comentează