OPINII  »  EDITORIAL

Misiune imposibilă

Articol de - Publicat marti, 27 decembrie 2022 14:25 / Actualizat marti, 27 decembrie 2022 14:27

Cei care-l contestă pe Cristiano Ronaldo, câți or fi ei, ar trebui să tacă. Deoarece cariera acestuia, cu adevărat excepțională, îl plasează prin recordurile și trofeele ei imediat în urma tripletei de aur a istoriei fotbalului.

Aproape de "nemuritorii" Pele, Maradona și Messi. Multiplu campion în Anglia, Spania și Italia, de 5 ori câștigător al Ligii Campionilor și golgheter absolut al acesteia, laureat al Balonului de Aur în 5 rânduri și al Ghetei de Aur de 4 ori, campion european cu Portugalia în 2016 etc, etc, ar fi necesară o pagină de ziar pentru a înfățișa CV-ul de învingător al lui CR7.

Deși nu puțini i-au reproșat că-i prea îndrăgostit de propria-i persoană, un egoist, Ronaldo nu a uitat că provine dintr-o familie nevoiașă și le-a sărit mereu în ajutor celor năpăstuiți. Săraci și bolnavi. A dat, dar a și avut de unde, căci el e cel dintâi fotbalist miliardar în dolari. Al treilea sportiv all-time, după Tiger Woods și Floyd Mayweather, creditat de Forbes cu această sumă.

Atât că și alții au, dar numai pentru ei. CR7 a muncit ca un salahor pentru glorie și pentru bani, chiar a transpirat. Întrucât la el, să mă ierte numeroșii săi admiratori, dorința de a reuși și ambiția au întrecut talentul. Dacă Messi, admiteți comparația, s-a născut fotbalist, Ronaldo s-a făcut. A tras de el ca să urce în vârful muntelui și încă mai tare, nebunește, ca să rămână acolo.

În ultima vreme însă, apropiindu-se de 38 de ani, pe care îi va împlini pe 5 februarie, fiind născut în aceeași zi, ce coincidență, cu Hagi și cu Neymar!, CR7 și-a pierdut din strălucirea de altădată. Din cauză că vârsta mai tocește reflexele și întârzie reacțiile, cel mai cunoscut dintre lusitani s-a trezit rezervă la Man Utd și, neverosimil, la echipa națională, în tricoul căreia a strâns 196 de meciuri și a marcat 118 goluri!

Putem gândi că antrenorul lui United, olandezul Erik ten Hag, scorțos, nu l-a înghițit niciodată. Dar cum să-l treacă pe bancă, inclusiv după grupă la CM din Qatar, însuși Fernando Santos, selecționerul cu care a împărțit toate bucuriile și care i-a fost ca un tată?! 

Și, încă mai dureros pentru eroul țării fado-ului, 70% dintre compatrioții săi, cândva la picioarele lui, să nu îl mai vrea titular, conform unui sondaj din A Bola?! Clar că s-a rupt ceva și Ronaldo a încetat să mai fie idolul unei întregi națiuni.

Misiune imposibilă

Acum, când se aude că, jucător liber, va merge la Al Nassr Riad, de 27 de ori campioana Arabiei Saudite, și mai mulți îl arată cu degetul și strâmbă din nas. Îl acuză că n-ar trebui să îl mai intereseze banii când are atâția. Că altul, în situația lui, s-ar întoarce la Sporting Lisabona spre a închide cercul. Ca să se retragă de la clubul la care a debutat ca profesionist în 2002 și ca să locuiască în vila de 21 de milioane de euro, zice-se cea mai scumpă din Portugalia, pe care tocmai a cumpărat-o.

Să nu fim însă ipocriți! Să admitem că oferta lui Al Nassr, se vorbește despre 600 de milioane de dolari pe 3 ani, nu-i una de refuzat. E în măsură să amețească pe oricine, cât de bogat ar fi el.

Atât că, reversul medaliei, acceptarea ei ar însemna adio performanței și recordurilor. Ba și o misiune extrem de grea, de-a dreptul imposibilă, pentru CR7, care va trebui să joace și rolul de ambasador al Arabiei Saudite în tentativa acesteia de a obține organizarea Mondialelor din 2030.

Deoarece pentru găzduirea respectivului turneu final și-a anunțat deja candidatura Portugalia, chiar e de văzut, dacă va bate palma cu saudiții, pe unde va scoate cămașa Cristiano Ronaldo. Nu cumva acest detaliu îl reține să semneze la Riad?

Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Comentarii (31)
Reconquista
Reconquista  •  31 Decembrie 2022, 01:20

Al Nassr are 9 titluri, nu 27 :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Reconquista
Reconquista  •  31 Decembrie 2022, 01:19

Invatati de la cei mai buni indiferent de varsta ! https://www.facebook.com/photo?fbid=143482928535052&set=a.101616882721657

pele1281
pele1281  •  28 Decembrie 2022, 18:01

Domule Ioanitoaia, de acord, Cristiano a fost un mare fotbalist, desi mie imi place mai mult Eusebio. Are recorduri, desi fotbalul nu e atletism, dar nu a stiut cand sa se opreasca. Nu a avut mandria (sau inspiratia) sa ``moara`` frumos, asa cum au facut Pele, Cruyff, Charlton si multi altii, care la 29-30 de ani au pus tricoul nationalei in cui. Desigur, el a putut pana la 37, madicina a facut progrese mari, iar el are o conditie fizica excelenta. Dar parca nu mai are viteza, precizia, detenta, viziunea de acum 2-3 ani. In lupta cu recordurile a uitat ca un record in sine, nu trebuie sa fie telul unui fotbalist. Totusi, nu e terminat, poate renaste oricand si sa ofere surprize incredibile. Dar ii va fi greu. Si nu cred ca trebuie plasat imediat langa cei 3 ``mari``. Au mai fost Di Stefano, Garinchea, Cruyff, celalalt Ronaldo, a mai fost Beckembauer, a mai fost Zidane. De aia nu e bine sa facem clasamente cu fotbalisti, mai ales cand sunt din epoci diferite. In anii 50 a fost Di Stefano, in anii 80, Pele, in anii 70, Cruyff, in anii 80 Platini si Maradona, in anii 90 au stralucit Zidane si Ronaldo Nazario, iar in primii ani ai mileniului , Ronaldinho. De vreo 15 ani ne uimeste Messi (chiar daca la acest mondial nu a stralucit, desi a fost vioara intai la echipa sa), va urma Mbape...fiecare perioada cu geniile sale (desi folosirea acestui cuvant in fotbal e mult exagerata.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează