OPINII  »  EDITORIAL

Pentru Messi fără număr!

Articol de - Publicat vineri, 13 ianuarie 2023 15:25 / Actualizat vineri, 13 ianuarie 2023 15:31

Când am scris aici, pe 3 ianuarie, despre posibilitatea ca Messi să-l urmeze pe Cristiano Ronaldo și să meargă în Arabia Saudită, puțini au crezut. Argumentând ei că, mai tânăr cu aproape 2 ani și jumătate decât starul portughez, care va împlini 38 pe 5 februarie, căpitanul Argentinei va evita să-și îngroape finalul carierei într-un fotbal anonim. 

Că-și va prelungi contractul cu PSG, valabil până în iunie, ori că se va întoarce la Barcelona. Sperau ei, ca și subsemnatul, că nu se va refugia la arabi.

Iată însă că zvonul, cotat ca fantezist, nu-i departe de a se adeveri. Conform lui Daily Mail, Jorge, tatăl și agentul „Puricelui”, s-ar afla la Riad, unde ar negocia un acord cu Al-Hilal, rivala lui Al-Nassr, noua echipă a lui CR7. O ofertă, notează presa internațională, faraonică, fabuloasă. 

Practic, de nerefuzat în condițiile în care contractul lui Messi s-ar ridica, sursă Forbes, la 350 de milioane de dolari anual, asta când Ronaldo ia de la Al-Nassr doar 200! Pentru comparație, Atletico Madrid are un buget anual de 341 de milioane.

Pentru Messi fără număr!
Oferta pentru Lionel Messi anunțată de Forbes

Varianta saudită e susținută și de Mundo Deportivo, ziar spaniol care greșește rar. Între altele, el a publicat un interviu cu Nasser Al Attiyah, văr primar cu emirul Qatarului, proprietarul lui PSG. Personaj notoriu în Orientul Mijlociu, pilot de raliu și medaliat cu bronz la JO de la Londra 2012 la tir, proba de skeet, Al Attiyah s-a declarat „sigur că Messi va ajunge la Al-Hillal”.

Pentru Messi fără număr!
Și cei de la Mundo Deportivo au scris despre această ofertă

A explicat și de ce: „Pentru că fotbalul este o afacere, Messi va merge în Arabia Saudită ca și Cristiano Ronaldo. Sunt foarte mulți bani acolo și jucătorii vor contracte cât mai mari”. Logic, cine e bogat vrea să fie și mai bogat, nu?

Judecând la rece, ar fi de condamnat Messi dacă ar accepta? Mai degrabă nu, socotind că a câștigat la nivel de club și de națională tot ce se putea. Și-atunci, ce să-și dorească altceva pentru sfârșitul carierei decât să fie plătit regește și privit ca un zeu?

Pe de altă parte, e de luat în calcul și speculația că n-a respins din start propunerea saudită tocmai pentru a se folosi de ea spre a le forța mâna celor de la PSG și a mai scoate câteva zeci de milioane în plus.

În rest, merită presupus că, după ce l-a adus pe CR7, monarhia absolută din Arabia Saudită, adesea acuzată de încălcarea drepturilor omului, încearcă să dea prin Messi o lovitură de imagine și mai tare. Cea mai tare. Tocmai pentru că e dornică, unii zic obsedată, să schimbe percepția generală despre ea. 

Țară cu aproape 40 de milioane de locuitori, nu 300.000 de localnici câți are Qatarul, care cheltuie fără număr. Realizând că sportul e în măsură să schimbe percepția înaintea altor domenii, precum RDG cândva, bagă adânc mâna în buzunar. Rezervele de petrol și de gaze îi permit orice investiție. Cât de nebunească.

Pentru Messi fără număr!
Messi, înainte de a primi Cupa Mondială/ foto Imago Images

Saudiții au înțeles că fotbalul le poate deschide poarta către lumea modernă și procedează în consecință. Găzduiesc Supercupa Spaniei, pentru care achită (până în 2025) 40 de milioane pe ediție, se pregătesc de cea a Italiei și de amicalul PSG - Al-Hilal + Al-Nassr, la care cererea de bilete ar depăși două milioane!

Nu-i exclus, dimpotrivă, ca transferurile lui Cr. Ronaldo și Messi să facă parte din această strategie. De văzut, nu de mirat.

Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Comentarii (24)
dinamo100
dinamo100  •  15 Ianuarie 2023, 09:42

Iata pe ce se duc resursele planetei: se scoate titei, se vinde, iar banii sunt dati unor jucatori de fotbal! Nu ar fi logic ca sumele astea exorbitante sa fie investite in capacitati de generare a energiei verzi, astfel incat sa putem trai si dupa ce epuizam petrolul?! Sau si mai simplu: sa hraneasca milionele de copii care sufera de foame! Rusine celor care arunca cu bani in fotbalisti.

danglumetu
danglumetu  •  14 Ianuarie 2023, 18:42
Postat de birdibel pe 13 Ianuarie 2023, 19:54

Glumețul, ești glumeț rău - sau nu ai habar - dacă crezi ca anabolizantele au făcut-o pe Katarina Witt. Dacă spui Renate Stecher si Maritta Koch da, Udo Bayer si Ilona Slupianek, Heike Drechsler si Ulrike Tauber, da - dar Katarina Witt? Las-o moarta… E ca si cum ai spune ca geniul lui Messi vine de la injecțiile de creștere…Pentru ca înțelegi greu, iata o explicatie simpla: cu jumătate de secol înaintea Arabiei Saudite, RDG a inteles ca sportul este cel mai eficient vehicul de a schimba percepția lumii despre un regim care are bube pe fata. Dacă nu înțelegi ce scrie Ioanitoaia nu e obligatoriu sa-ți dai cu părerea.

''După prăbușirea RDG, au început să apară dovezi despre dopaj. În cadrul programului de dopaj de stat, cunoscut sub numele de cod „Staatsplanthema 14.25”, sportivii au fost dopați fără să știe acest lucru de către antrenori sportivi și medici. Turinabol, un steroid anabolizant oral produs de *** Jenapharm, a fost frecvent utilizat. Minorii au absorbit în mod involuntar substanțele dopante conținute în „cura de vitamine”. Între 10.000 și 20.000 de sportivi au fost supuși acestui program de dopaj. Guvernul a investit aproximativ 5 milioane de mărci în fiecare an în cercetarea dopingului. Institutul de Cercetare pentru Educație Fizică și Sport (de) (Forschungsinstitut für Körperkultur und sport sau FKS), cu 600 de angajați, este unul dintre pilonii săi. Numai Institutul a lucrat în timpul ciclului olimpic 1984-1988 la nu mai puțin de 21 de proiecte de cercetare privind dopajul. Prof. dr. Hans Schuster, care a fost directorul Institutului timp de mai mulți ani, consideră că „fără administrarea de steroizi anabolizanți nu ar fi fost posibil să se mențină supremația internațională. "

jean_gabin
jean_gabin  •  14 Ianuarie 2023, 14:29

Bimbi ia spune tu un subiect care te intereseaza ca sa inteleg cat esti de exigent. Si de ce apreciezi transferul lui Messi ca fiind un cancan. Hai da un exemplu sau mai multe. Spune asta as vrea eu sa citesc pe acest site.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează