OPINII  »  EDITORIAL

Universitatea Craiova, zero orgoliu și vână oltenească în ADN

Editorial Aurelian Botezatu
Editorial Aurelian Botezatu

Articol de - Publicat vineri, 26 iulie 2024 16:54 / Actualizat vineri, 26 iulie 2024 16:57

Revenită în Europa după 2 ani, Universitatea Craiova e pe punctul de a-și încheia aventura în Conference League înainte de a fi început cu adevărat.

După un început de vară fierbinte, cu naționala la Euro și suporterii adunați din nou în jurul ei, am revenit în mediocritatea campionatului nostru intern. O mediocritate care se reflectă cel mai bine în cupele europene. Dar ce zic eu cupe europene, că acolo nu prea mai ajungem. În preliminariile lor!

Adversari de mâna a doua, rezultate, așișderea. Dacă nu mai rău! Vezi Universitatea Craiova, revenită după 2 ani în circuitul european, dar deja pe punctul de a-l părăsi, după acest 0-2 încasat la Maribor, în turul 2 preliminar al Conference League.

Sigur, atâta vreme cât există și un retur, în Bănie, speranțe mai sunt. Dar parcă și astea pălesc când derulezi filmul evoluției juveților în acest debut de sezon. Unii ar putea invoca faptul că, rămasă în zece încă din minutul 31, formația lui Costel Gâlcă a fost, practic, condamnată.

Fals! Sunt atâtea exemple de echipe care au rămas în zece, dar au răzbit și au încheiat meciul „în picioare”. Însă pentru așa ceva îți trebuie vână, spirit de echipă, ambiție, mentalitate. Acel „murim cu ei de gât”.

Numai că la Craiova n-am văzut așa ceva. Joi, echipa s-a „stins” cu fiecare minut care a trecut. De parcă ar fi jucat un meci care doar trebuia dus la bun sfârșit, bifat. Bucuria întoarcerii în Europa, orgoliul oltenesc? La suporteri vezi asta, cu siguranță! Însă nu și pe teren. Echipa n-are așa ceva în ADN-ul ei.

Universitatea Craiova, zero orgoliu și vână oltenească în ADN
Andrei Ivan

De ani de zile, Universitatea pare că a căzut pradă unui blestem sau unui virus, ziceți-i cum vreți, care-o seacă de puteri din interior. Indiferent cine vine pe bancă și ce jucători sunt achiziționați, imaginea este aceeași. A unei trupe capricioase, cu pretenții mari, dar cu realizări sub așteptări.

Haideți să ne uităm un pic la Alexandru Mitriță. A revenit în Bănie vara trecută, a început sezonul 2023 - 2024 în forță, apoi, ușor-ușor, a căzut și el pradă acelui „virus” al suficienței.

Unul care pe Andrei Ivan pare să-l fi îngenuncheat de tot. L-ați privit mai atent în timpul interviurilor, la zona mixtă? Ivan cel cu tupeu și aplomb de altădată afișează de mult timp o figură de om resemnat, parcă pierdut, indiferent. Este exact imaginea pe care o proiecteză adesea și Universitatea Craiova pe teren.

Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

Comentarii (27)
viola_sempre
viola_sempre  •  28 Iulie 2024, 12:03
Postat de prodanka pe 26 Iulie 2024, 21:07

șansele la titlu?

0 (zero). Cat timp CSU e satelitul celor de la fcsb nu are nicio sansa. La drept vorbind, nu are nicio sansa la titlu nici pe crtieriul valorii, dar s-au mai vazut echipe slabe care au luat titlul profitand de problemele altora

eunescu09
eunescu09  •  28 Iulie 2024, 10:43

Din nou suntem campioni la scuze, "campionat" pe care îl câștigăm de ani mulți, dar când contabilizam rezultatele ne vine sa fugim de acasă. Singurul care nu pricepe este patronul nostru filozof.

gicapuia
gicapuia  •  27 Iulie 2024, 21:45

Hai ma nu fiti circotasi doar au jucat cu Benfica . In "Cupele europene". Daca jucau cu impiedicati ca Maribor de prin Slovenia sau Slovacia ( nu mi-e clar) puteam sa avem pretentii ! Dar asa ?! Lotul Universitatii Craiova : Boldici, Lung – Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu, Balaci, Beldeanu, Crișan, Donose, Cămătaru, Geolgău, Cârțu, Irimescu, Purima și Ciupitu – antrenori Valentin Stănescu și Ion Oblemenco Universitatea Craiova s-a calificat în Cupa UEFA și scriind istorie pe tot parcursul sezonului 1982–83, fiind prima echipă din istoria României care s-a calificat într-o Europă. Semifinalele Cupei. Sub conducerea lui Constantin Oțet și Nicolae Ivan, alb-albaștrii au scos nume importante în fotbalul european, precum Fiorentina (campioana din Serie A), Bordeaux și Kaiserslautern. În semifinală, Universitatea a întâlnit Benfica, de două ori campioană a Europei și de trei ori Cupă a Europei finaliști la acea vreme. După două egaluri, portugheza a avansat în finală la total goluri în deplasare. Componentii echipei de azi a Universitatii nici macar epigoni nu pot fi numiti! Ia incercati o comparatie a lotului FCSb cu lotul Stelei dn 1986 . O sa spunetu ca au trecut 40 de ani. Numai la noi. Peste aia de dincolo nu a au trecut? Numai ca cei din vest anii audecurs inainte, La noi s-au scurs inapoi. Eu sunt in 2024 noi in 1946.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează