Articol de Roxana Fleşeru - Publicat miercuri, 28 noiembrie 2018 09:28
Sportul românesc nu a reușit în acest an să adune mai mult de patru medalii mondiale, la fel ca în 2017.
Până la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 au mai rămas 604 zile. Sportul românesc este în continuare în alunecare. În anul de la mijlocul acestui ciclu olimpic sportivii tricolori au fost prezenți pe podiumurile mondiale în probele olimpice doar de patru ori.
De nouă ani încoace palmaresul mondial al României este dintr-o singură cifră, una care scade de la an la an. La mijlocul ciclului olimpic de dinainte de Beijing au fost 7 medalii, în cel de dinainte de Londra 6, iar înainte de Rio 6. Acum sunt patru, ele fiind aduse de canotaj, scrimă și haltere.
Dintre acestea, una e de aur, cucerită de canotoarele Gianina Bleagă și Ionela Cozmiuc, două de argint aduse de spadasina Ana Maria Brânză și de canotorii Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă și una de bronz, a halterofilului Nicolae Onică.
La haltere au mai fost două medalii, un argint al Loredanei Toma și un bronz al Cristinei Iovu, dar au fost bifate la stilurile care nu se premiază la JO.
O singură constantă
Din 2016, de la Rio, sportul românesc a trecut prin multe tumulturi și schimbări. În fruntea Ministerului Tineretului și Sportului au fost patru persoane, la Comitetul Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu l-a înlocuit pe Alin Petrache, iar în cadrul loturilor au fost schimbări de antrenori coordonatori.
În tot acest peisaj, canotajul a fost singurul sport care în ultimii doi ani a reușit să mențină o linie. În 2017 au avut două titluri mondiale, iar în 2018 unul. După o perioadă complicată, canotorii s-au ridicat și au adus medalii.
Astfel, previziunile pentru Tokyo 2020 sunt gri.
"Cu mai mult de şase medalii într-un optimism maximal nu o să ne putem întoarce de la Tokyo, după părerea mea. Aş vrea să cred însă că obiectivul de performanță, spre deosebire de analiza comisiei tehnice, care va spune 4-6 medalii, va putea merge spre 6-8 medalii", a spus Geroge Boroi, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Săptămâna trecută, la o analiză a COSR, federațiile naționale și-au asumat obiective minime pentru JO 2020.
Până acolo însă e drum lung pentru că 2019 este un an greu, în care se obțin calificările pentru Tokyo, iar sportivii români vor avea mult de tras pentru a ajunge în Japonia.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!