SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

VIDEO Canotorii, cazare într-o abație la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 » Elisabeta Lipă: „Vrem să ne batem cu cei mai buni, atunci trebuie să avem și cele mai bune condiții”

Ancuța Bodnar și Simona Radiș în plină cursă Foto Cristi Preda
Ancuța Bodnar și Simona Radiș în plină cursă Foto Cristi Preda

Articol de , - Publicat marti, 19 decembrie 2023 19:38 / Actualizat marti, 19 decembrie 2023 19:43

Sportivii din lotul de canotaj care vor fi prezenți la JO de la Paris vor locui la doar 20 de minute de baza unde se vor desfășura întrecerile, a asigurat președinta ANS, Elisabeta Lipă

România are deocamdată 61 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, dintre care 44 sunt canotori. 

Aceștia și-au obținut biletele în probele lor la Campionatele Mondiale din acest an, de la Belgrad, iar acum se află în cantonament în Italia, la Piediluco, concentrați total pe obiectivul fixat.

Delegația României mizează pe canotaj, sportul cel mai prolific în competiții importante în ultimii ani, să câștige câteva medalii la ediția de anul viitor. Iar asta presupune asigurarea celor mai bune condiții inclusiv la fața locului. Între ele, cazarea.

11probe din cel 14 din cadrul întrecerilor olimpice de canotaj de la Paris 2024 vor avea reprezentanți ai României la start

Canotorii, cazare într-o abație la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 » Elisabeta Lipă: „Vrem să ne batem cu cei mai buni, atunci trebuie să avem și cele mai bune condiții”
Centrul Nautic de la Vaires-sur-Marne, unde se vor disputa întrecerile de canotaj la Paris Foto Imago

Elisabeta Lipă: „La Atena făceam o oră și jumătate”

La Gala CSA Steaua, Elisabeta Lipă, președinta ANS, a explicat că s-a găsit o variantă favorabilă din acest punct de vedere.

”Având în vedere exemplele anterioare, eu mă raportez la anul 2004, Jocurile Olimpice de la Atena, când din Satul Olimpic până la locul de antrenament și de competiții făceam o oră și jumătate”, și-a amintit cvintupla campioană olimpică de ultima ediție la care a participat în carieră.

Atunci, întrecerile de canotaj și kaiac-canoe s-au desfășurat la Centrul Olimpic de la Schinias, situat la 50 de kilometri de Atena, construit special pentru JO din 2004.

„Nu puteam să facem pe zi două antrenamente. Ne duceam la bază, făceam un antrenament, mai stăteam o oră și mai făceam și al doilea doar ca să avem kilometri”, a povestit Lipă, care a devenit la momentul respectiv canotoarea cea mai vârstnică medaliată cu aur olimpic, la 39 de ani.

„În 2024 acest lucru nu se mai poate întâmpla, nu se mai poate pentru că noi vrem să ne batem cu cei mai buni și atunci trebuie să avem și cele mai bune condiții. Și aici nu mă refer la patru stele sau cinci stele sau șapte stele, nu. Condiții de recuperare!”, a spus președinta ANS.

Canotorii, cazare într-o abație

Am găsit o locație, o abație care este la 20 de minute de locul de pregătire și de competiții și atunci sportivii vor putea merge la antrenament și vor putea veni de la antrenament pe rând, nu așteptând autocarul care să îi ducă la o oră stabilită.

Dacă s-a umplut autocarul cu alți sportivi, trebuie să aștepți următorul. Asta înseamnă oboseală și noi încercăm să le acordăm toată atenția de care este nevoie ca ei să fie cei mai buni. Atunci, în finalele olimpice”, a conchis Elisabeta Lipă.

41de medalii a adus canotajul la bilanțul olimpic al României până acum, dintre care 20 de aur, 12 de argint și 9 de bronz

Și la alte ediții ale JO, cele de la Sydney, Beijing, Londra sau Rio de Janeiro, bazele pentru sporturile acvatice s-au aflat la distanțe considerabile de oraș, respectiv de Satul Olimpic.

Autocarele pentru sportivi și oficiali parcurgeau minimum o oră până la bază în condițiile utilizării unei linii olimpice.

La ediția anterioară a Jocurilor Olimpice, canotajul a cucerit 3 dintre cele 4 medalii ale României și singurul aur, cucerit de Ancuța Bodnar și Simona Radiș în proba de dublu vâsle.

Citește și: 

CSA Steaua și-a premiat sportivii cei mai valoroși din 2023 » Simona Radiș, laureată pentru a patra oară la rând, mesaj din cantonamentul din Italia
GALĂ STEAUA
CSA Steaua și-a premiat sportivii cei mai valoroși din 2023 » Simona Radiș, laureată pentru a patra oară la rând, mesaj din cantonamentul din Italia
Încă doi ani la CSM București! A semnat contractul: „Sunt foarte fericită”
CONTRACT
Încă doi ani la CSM București! A semnat contractul: „Sunt foarte fericită”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (2)
doublem
doublem  •  22 Decembrie 2023, 06:13

Sportivii de la canotaj și kaiac/canoe au aproape mereu dezavantajul că baza lor de concurs nu se poate construi în metropola gazdă și cazarea în satul olimpic ridicat în metropolă nu e alegerea perfectă. Bine organizat din timp (măcar asta).

MaxiP
MaxiP  •  20 Decembrie 2023, 08:49

Perfect de-acord, sa te bati cu cei mai buni, ai nevoie de cele mai bune conditii si nu cred ca poate contesta cineva orice conditii li se pune la dispozitie canotorilor, deocamdata cei mai performeri dintre toti sportivii romani de departe. Insa logica e gresita, e inversa, nu intelegem ceea ce spunem cu gura noastra: pentru a ne bate cu cei mai buni, avem nevoie de cele mai bune conditii, nu pentru ca ne batem cu cei mai buni, meritam cele mai bune conditii. Pentru ca doamna Lipa este destul de subiectiva, ca majoritatea sefilor din sportul nostru: cand au fost mondialele de gimnastica artistica, s-a contestat inclusiv delegatia numeroasa cu care s-a mers, a fost contestat faptul ca i s-a oferit cazare celui mai bun gimnasti roman (singurul chiar de nivel inalt) de la masculin, pentru ca nu putea concura. Iar in acest context, doamna Lipa ar trebui sa priceapa ca e valabil in orice sport, nu doar in cel pe care l-a practicat dansa. Si ai nevoie de conditii intai, pentru a te bate cu cei mai buni (o spune chiar ea), nu sa astepti sa iti castigi acele conditii dupa ce te-ai batut cu cei mai bun. Pentru ca, cu tot respectul, daca te poti bate fara ele, ulterior nici macar nu mai ai nevoie de ele. Dar se pare ca pentru alte sporturi, logica dansei nu se aplica, in alte sporturi sunt doar pretentii, fara sa li se ofere acele conditii. Eu inca astept niste declaratii de dupa Mondialele de gimnastica, ca a fost tare de gura inainte de ele, dupa rezultate a cam tacut.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează