Articol de David Istrate - Publicat vineri, 03 ianuarie 2025 16:51 / Actualizat vineri, 03 ianuarie 2025 19:36
David Popovici (20 de ani), campion olimpic, mondial și european la înot, a criticat din nou condițiile precare oferite de bazinele și sălile din România, a denunțat dezinteresul politicienilor pentru sport și a cerut mai mult sprijin pentru colegii săi.
În vara anului 2024, David Popovici și-a îndeplinit visul pe care îl avea de când era copil și a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba de 200 de metri liber. Înotătorul originar din București și-a mai trecut în palmares și o medalie de bronz, în proba de 100 de metri liber.
„Dacă i-aș duce pe prietenii mei din alte țări la «Lia Manoliu», ar zice că îmi bat joc de ei”
Recunoașterea primită și faima obținută nu l-au făcut pe Popovici imun la problemele cu care se confruntă sportul românesc, ci, dimpotrivă, i-au oferit o platformă, iar sportivul a profitat de ea și a tras la răspundere clasa politică.
La începutul anului 2025, într-o discuție cu Micutzu în M.C.N. Podcast, David Popovici a vorbit din nou despre condițiile precare în care face sport:
„Dacă eu i-aș aduce într-o vizită sau în vreun cantonament pe adversarii mei sau pe prietenii mei din alte țări, să se antreneze cu mine la «Lia Manoliu», ar zice că îmi bat joc de ei. Ar zice: «Nu, nu, e o glumă, hai, du-ne unde te antrenezi!». Eu sunt convins că nu m-ar crede.
De-aceea eu și prea puțini sportivi suntem în postura asta de campioni și foarte buni la sport, de-asta nu suntem mai mulți. Pentru că noi nu avem o strategie reală pentru sport în România și nu avem un interes atât de mare al politicienilor pentru sport. Ar trebui să existe, după părerea mea, mult mai mult interes pentru asta. Sunt atâtea chestii care se pot face diferit”, a afirmat înotătorul în vârstă de 20 de ani.
David Popovici: „Devine un miracol să faci performanță sportivă în România”
Popovici a continuat să ofere informații despre Bazinul „Lia Manoliu” și a dezvăluit că unii din colegii săi, în perioada iernii, aleg să plece în Bulgaria sau să ia o pauză de la antrenamente.
„Eu nu-mi doresc să fiu precaut pentru că nu fac decât să vorbesc despre ce ar trebui să se vorbească. În condițiile în care, la «Lia Manoliu», 3-4 luni pe an, atât timp cât e frig, se pune un balon improvizat peste bazin și toată lumea își tușește plămânii pentru că e mult prea mult clor și nu e un sistem prea bun de ventilație... În condițiile în care nu am o sală adecvată în interiorul complexului în care să mă pot antrena, o sală de forță, de pregătire fizică pe uscat... În condițiile în care nu pot primi o astfel de sală, nu contează cine sunt sau ce am realizat, nu e de mirare că ajung oamenii în postura mea atât de rar!
Devine un miracol să faci performanță sportivă în România. De-asta e nevoie de mai multă implicare din partea statului pentru sport. Eu sunt, poate, un pic norocos pentru că în perioadele în care clorul devine mult prea mult și nu mai poți să stai, merg și mă antrenez la Dinamo, la clubul meu. Alți prieteni de-ai mei, înotători, pleacă în Bulgaria, iau o pauză de la înot sau se descurcă cumva. Nu e normal. Ar trebui să existe variante și vreau să vorbesc despre asta cât mai des”
Popovici a declarat că se consideră recunoscător pentru susținerea primită din partea Federației Române de Natație, a Comitetului Olimpic și Sportiv Român și din partea clubului Dinamo, însă a afirmat că aceasta a venit după ce a ajuns campion mondial.
„Slipii ăia cu care înot eu la Jocurile Olimpice sunt 400 de euro. Bucata aia de material! E scump echipamentul. Ai nevoie de deplasări, de cantonamente, de concursuri plătite. De apă încălzită. Ai nevoie de multe. Eu sunt recunoscător pentru sprijinul pe care îl primesc, dar mi-ar plăcea să primească măcar o fracțiune din sprijinul acesta și cei mici care își doresc să continue cu sportul. Eu acum îmi pot întreține performanța, dar nu și copilul ai cărui părinți pur și simplu nu-și mai permit să-l ducă la înot pentru că costă mult prea mult, de la abonamentele la înot la toate! Ei nu-l vor mai duce pe copil când împlinește 12, 13 ani. Chiar dacă copilul își dorește, nu mai au ce să facă”, a explicat dublul medaliat de la Paris.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”