Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 28 decembrie 2017 13:09
Răzvan Pârcălabu, președintele FR Lupte este foarte optimist. Strategia pusă la cale la forul pe care-l conduce a început să dea roade.
În 2017, trei federații olimpice au reușit să aducă medalii la Campionatele Mondiale: canotajul, halterele și luptele. Federația Română de Lupte a câștigat un argint mondial prin Alina Vuc la categoria 48 de kilograme. Asta după ce, în 2016, luptele intraseră și între federațiile medaliate la Jocurile Olimpice de la Rio.
"Rusul" naturalizat Albert Saritov a adus bronzul la categoria 97 kilograme.
Răzvan Pârcălabu explică pașii pe care i-a făcut pentru a aduce federația la rezultate, cum a triplat numărul de legitimați în doar patru ani și ce strategie de viitor preconizează.
- Domnule Pârcălabu, când ați preluat federația de lupte, rezultatele nu erau dintre cele mai bune. Ce ați făcut să aduceți luptele pe linia de plutire?
- Am avut o abordare principială și corectă începând cu sportivii. Am mobilizat toți antrenorii pentru descoperirea lucrătorilor cu potențial de performanță. Secretul meu a fost echipa pe care am format-o la federație.
- E un trend în tot sportul românesc cu antrenorii străini. Ați apelat și dumneavoastră la străini?
- Da și noi am apelat la această strategie care a dat rezultate foarte bune, cel puțin la noi. I-am adus pe ucraineanul Nikolai Stoianov, antrenor la lotul feminin de senioare, și pe moldoveanul Anatol Guidea la lotul masculin. Cu ajutorul ultimului am putut să-l naturalizez pe Albert Saritov, medaliatul cu bronz de la Rio.
"Naturalizarea a fost o strategie de moment!"
- Cum decurge naturalizarea unui sportiv?
- Implică un efort mare, dar m-am bucurat de sprijinul tuturor autorităților de care a depins acesta, ocazie cu care țin să le mulțumesc. A fost însă doar o strategie de moment pentru a atrage iar atenția asupra luptelor românești, pe plan național și internațional. Ne bucurăm de popularitate și abordăm acum viitorul copiilor noștri.
- Saritov a fost doar locomotiva, ați mai naturalizat și alți luptători.
- Da, mai sunt două fete din Ucraina și un băiat. Sunt în continuare în circuitul lotului național, mai puțin una dintre fete, care a rămas însărcinată. Și-a dorit un copil, a născut, dar am promisiunea ei că va reveni în lotul național.
- Înțeleg că puneți bazele acum pe centrele de juniori și tineret.
- De când am fost ales, în 2013, am continuat strategia de a crește luptători români. Aceasta a început să dea roade, avem titluri europene și multiple medalii la Mondiale la cadeți, juniori. În continuare ne aplecăm spre acest sector de vârstă.
- Câte centre de luptă sunt acum în toată țara?
- Avem trei centre olimpice de tineret (lupte libere, greco-romane și feminin), subvenționate strict de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, alte trei centre olimpice de juniori (libere, greco-romane și feminin), subvenționate tot de COSR, și avem patru Centre de Excelență la nivelul cadeților, finanțate exclusiv de federație (două la fete, unde rezultatele sunt mult mai bune, unul la greco-romane și unul la libere).
De la 3.000 la 9.000 de luptători
- La Rio ați spus că veți aduce o medalie. Mulți v-au privit suspicios. Pentru Tokyo ce v-ați propus?
- Am demonstrat că mă bazez pe ceva când vorbesc. Susțin ideea că de la Tokyo vom veni cu minimum două medalii. Avem o strategie care ne conferă pe undeva această liniște, avem sportivi valoroși și eu cred că obiectivul va fi îndeplinit.
- Cum ați reușit să ajungeți într-o perioadă relativ scurtă la triplarea numărului de practicanți de lupte?
- Am înființat cluburi și secții-pilot la sate. Autoritățile din aceste comune, sate ne-au oferit o sală de antrenament, într-unele locuri chiar un post plătit de antrenor și avem câteva exemple de acest gen. Federația a dotat sălile cu saltele, frânghii, manechine. Inițativa a prins și sper să dea roade.
- Câți luptători legitimați erau în 2013, când ați preluat FR Lupte?
- Erau undeva la 3.000 de luptători, numărul s-a triplat. Acum avem în jur de 9.000 la toate categoriile și la toate stilurile. Dar ceea ce mă bucură cel mai tare este că am reușit să creștem semnificativ numărul cluburilor, de la 137, în 2013, acum undeva la 200. Strategia cu revenirea luptelor la sate a contribuit semnificativ.
"Când faci totul din suflet și cu pasiune, la un moment dat pierzi măsura sentimentelor. Mă bucur din suflet că am reușit să rămân cu picioarele pe pământ, să apreciez sportivii la adevărata lor valoare"Răzvan Pârcălabu
"Sportul încă se face pe simpatii! Ar trebui să ajungă politică națională!"
- Vă ajută ordonanța dată cu privire la finanțare? Acum cinci la sută din bugetul autorităților locale poate fi investit în sport.
- Ne ajută, sigur, acum oferă autorităţilor locale o oarecare libertate. Dar în continuare totul se face pe simpatii, pe prietenii. Eu sunt prieten cu primarul X, se implică la lupte, nu am cum să ajung în localitatea Y că acolo primăria investește în alte discipline. Sportul ar trebui să fie o politică națională și să privim sportul ca pe ceva necesar pentru noi și copiii noștri!
- Mergeți în cantonamentele sportivilor, vorbiți cu ei?
- Normal, sportivul trebuie să te știe aproape! Pregătesc și masa sportivilor dacă e nevoie. Ca să poți să faci mare performanță trebuie să intri în mintea sportivului, în sufletul și inima lui. Dacă sportivul nu are încredere în tine și nu l-ai câștigat sufletește, nu poți să-i ceri și să-i impui respect, să te asculte.
- Cât de mult contează în sport să ai susținere și în forurile internaționale?
- Toți din echipa mea au coborât pe saltea. E foarte importantă și relaționarea pe plan internațional. Am reușit într-un timp foarte scurt să fiu ales membru în Federația Europeană de Lupte. Această funcție îți conferă, prin rotație, o dată la șase luni, și funcția de vicepreședinte. Câte unul din membri devine vicepreședinte. Eu voi îndeplini această funcție undeva spre finalul mandatului, în 2020. Referitor strict la întrebare, e clar. Nu ne mai ascundem după umbrele. Nu ești acolo, nu contezi! Sunt situații de asemenea natură în care contează și o secundă. Când ești acolo, la prezidiu, acea secundă ți-e favorabilă.
Europene la București după 40 de ani
- În 2019, Bucureștiul va găzdui Campionatul European pentru seniori.
- Da, sunt foarte bucuros că am reușit să aducem acest turneu în România. După o pauză de 40 de ani, România găzduiește iar un turneu de anvergură. Anul trecut am organizat Europeanul de juniori, Anul acesta, Mondialul sub 23 de ani. Sunt pași mici făcuți înainte. Lucruri mărunte care la final contează.
- Ce i-ați spus Alinei Vuc la Mondialele de la Paris, acolo unde a luptat pentru titlu?
- Mi-am dorit enorm titlul mondial. Îl visez noaptea, nu am mai luat un titlu din 1987, la greco-romane, atunci când a câștigat Ștefan Negrișan. Ar cam fi timpul, la seniori.
- A condus cu 4-0, dar s-a pierdut.
- I-am spus atunci, la Paris, că e timpul ei, că e cea mai bună. Bătuse medaliate olimpice, campioana mondială, pe cea europeană. A condus cu 4-0 în finală, dar a avut un moment de rătăcire și a pierdut în final. Alina e pariul meu pentru Tokyo. Am mare încredere în ea!
Sunt mândru că luptele sunt între federațiile de top din România pentru al doilea an consecutiv. Sper să rămânem acolo și rezultatele să fie din ce în ce mai bune!Strategia de a duce luptele la sate, de a căuta acolo copii sănătoși, dornici de performanță, a dat roade. Îmi doresc să nu ne oprim doar la stagiul de proiect și să mergem până la capăt"Răzvan Pârcălabu
34 de medalii au obținut luptele românești în istoria Jocurilor Olimpice: 7 de aur, 8 de argint și 19 de bronz
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”