SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

INTERVIU „România numără 20.000 de șahiști legitimați, 24 de Mari Maeștri și un program radical în derulare” » Președintele Federației Române de Șah: „Avem cei mai buni antrenori din lume la juniori”

Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah, foto: vladardeleanu.ro
Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah, foto: vladardeleanu.ro

Articol de , - Publicat joi, 04 mai 2023 12:29 / Actualizat joi, 04 mai 2023 12:32

Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah, a vorbit cu GSP înainte de startul celei mai importante competiții de profil din România, Superbet Chess Classic, întrecere la care se va prezenta campionul mondial en-titre. 

  • Superbet Chess Classic România, prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa și în Statele Unite ale Americii), va avea loc la București, în perioada 5-15 mai 2023.
  • Turneul de șah, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 15 ani, reunește anual cei mai buni jucători de şah din lume. În etapa din România vor participa 10 Mari Maeștri (GM) ai șahului internațional, desemnați dintre cei mai buni jucători de șah din lume, precum și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României: Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiție, și Richard Rapport (locul 12 mondial).
  • Competiția de șah se va desfășura la același Grand Hotel Bucharest din Capitală, în perioada 6-15 mai 2023. 
10 nume EXPLOZIVE la turneul de șah al anului la București: de la sclipitorul Bogdan Deac la vedetele Fabiano Caruana sau Wesley So
ȘAH
10 nume EXPLOZIVE la turneul de șah al anului la București: de la sclipitorul Bogdan Deac la vedetele Fabiano Caruana sau Wesley So

Vlad Ardeleanu: „România are 20.000 de șahiști legitimați, 24 de Mari Maeștri”

- Care credeți că este starea actuală a șahului în România și care sunt principalele provocări cu care se confruntă sportul în acest moment?
- Șahul în România se află în cel mai bun moment al său din întreaga istorie. Și aici am putea enumera următoarele paliere: numărul sportivilor legitimați (aproximativ 20.000), numărul cluburilor afiliate (244), numărul marilor maeștri (24) și al marilor maestre (8), locul 13 în lume în topul federațiilor (clasament masculin), locul 14 (clasament feminin) și locul 15 (clasament mixt). De asemenea, programul Educație prin Șah va schimba radical viitorul șahului românesc și al modului în care elevii abordează viața.

Programul Educație prin Șah își propune să atragă peste 50.000 de elevi către sportul minții în următorii ani. Ne uităm și investim atât la baza piramidei, cât și la vârful acesteia, unde am reușit să atragem jucători de top care să inspire și să joace alături de tinerii care vin din urmă. Avem cei mai buni antrenori din lume, domnul Ivan Sokolov (câștigător al Olimpiadei de Șah din 2022 – ca antrenor) și domnul Ramesh R.B. (a obținut peste 30 de medalii la Campionatele Mondiale cu juniorii pe care i-a pregătit).

Programul se află abia la început și prezintă deja un interes foarte mare, atât în rândul profesorilor, cât și al elevilor. Cu siguranță ne dorim să-l promovăm mai bine, iar acest lucru se întâmplă peste tot în lume. Boom-ul a început odata cu serialul “Queen’s Gambit’’ și trendul continua de atunci.

„1 din 80 de persoane de pe Pământ joacă șah”

- Unii oameni consideră că șahul este un joc prea complex și greu de înțeles pentru a fi popularizat în masă. Cum răspundeți la această afirmație și cum puteți ajuta la popularizarea șahului în rândul publicului larg?
- Platformele digitale precum chess.com reușesc să atragă peste 100.000.000 de oameni către șah, deci 1 din 80 de persoane de pe Pământ joacă șah. Și vedem cu ochiul liber că aceste cifre sunt reale, doar privind în restaurante, parcuri, aeroporturi, metrouri, peste tot există cineva care joacă șah pe telefon sau tabletă. Șahul a devenit și un sport de masă. În România vedem acest lucru și prin locul pe care-l ocupă F.R.Șah în topul federațiilor naționale – locul III, după fotbal (peste 100.000 sportivi legitimați) și baschet (30.000 sportivi legitimați).

De ce nu ar fi șahul mai interesant decât Candy-Crush? Are posibilități infinite, are o logică, există competiții între utilizatori, sunt streameri cu milioane de urmăritori.

Cum poate influența șahul viața unui om tânăr

- Care credeți că sunt avantajele practicării sahului pentru un tânăr?
- Într-o partidă de șah un jucător ia peste 40-50 decizii care-i influențează viitorul și, implicit, rezultatul final. Într-o consecință firească, acest exercițiu al minții este aplicabil și în viața de zi cu zi.

- Care sunt cele mai importante competiții de șah la care participă jucătorii români și care este nivelul lor de performanță în comparație cu jucătorii internaționali?
- Cele mai importante competiții sunt Campionatele Europene și Mondiale, unde am reușit la nivel de juniori să obținem medalii și clasări în top. Un rezultat spectaculos a fost cel al lui Kirill Shevchenko, medalia de argint la Campionatul European individual de seniori. Kirill este un jucător de origine ucraineană, recent transferat pe lista României. De asemenea, ne dorim să excelăm și în competițiile pe echipe și să ne luptăm cu marile forțe ale șahului. În acest moment avem 3 jucători în top 30 mondial: Richard Rapport, Bogdan Deac și Kirill Shevchenko.

„La Superbet Chess Classic, vom avea în premieră un campion mondial la un turneu oficial”

- Cât de importantă este pentru România găzduirea Superbet Chess Classic?
- Faptul că vom avea pentru prima dată un campion mondial en-titre, pe Ding Liren, care joacă un turneu oficial pe meleagurile țării noastre, la doar câteva zile după cucerirea titlului mondial, cred că spune totul. De asemenea, nici prezența legedarului Garry Kasparov nu poate fi ignorată.

„România numără 20.000 de șahiști legitimați, 24 de Mari Maeștri și un program radical în derulare” » Președintele Federației Române de Șah: „Avem cei mai buni antrenori din lume la juniori”
Ding Liren, noul campion mondial de șah, la masa de joc, foto: Imago

Mereu vor exista persoane care vor încerca să ocolească regulile (în toate domeniile), iar la șah există deja foarte multe măsuri anti-cheating care au început să descurajeze și să impiedice acest gen de comportament.

Există mulți tineri de perspectivă, dar n-aș vrea să picăm în această capcană și să-i lăudăm prea mult înainte de a avea rezultate cu adevărat notabile – așa cum vedem cu toții că se întămplă în fotbal după primul gol, mai spectaculos, marcat. 
- Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah

Citește și alte știri despre Superbet Chess Classic: 

Cine e Ding Liren, noul campion mondial de șah: „Un analist din România a fost omul-cheie” » Cei doi participă la Superbet Chess Classic în weekend, în București

Cine sunt cei 2 șahiști care reprezintă România la Superbet Chess Classic: unul dintre cei mai tineri Mari Maeștri Internaționali, precum și locul 13 mondial!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (8)
mateodamiano7
mateodamiano7  •  04 Mai 2023, 23:43

Securicii noi cu girofar nu se dezmint. Juniorii n-au rezultate, nu-i cazul sa-i laudam prea devreme, insa al din capul unghiului este convins ca juniorii au cei mai buni antrenori din lume. Ca doar el i-a adus, n-asa? Si tot ce face stimabilul este la superlativ. Citind nitel din CV-ul 'mnealui te intrebi cand are timp sa doarma? Ce sa mai, o somitate, a facut multi bani in mod cinstit (LoL!), pare un erudit in salata boeuf, o maica Tereza in costume de lux. Ii multumim providentei ca exista si ca se implica (dezinteresat, of course!) in fenomen.

user123098
user123098  •  04 Mai 2023, 19:26
Postat de mihneailie030 pe 04 Mai 2023, 13:29

Dacă suntem pe 13 la masculin, și 14 la feminin, cum suntem pe 15 la,, mixt,, Sau asta e matematica GSP.... cred.

E vorba despre locul obținut de acele echipe la Mondiale. Se disputa campionate mondiale la masculin, feminin și mixt. Asta este explicația.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  04 Mai 2023, 18:00

...asta cu avem cei mai buni antrnori la juniori este din ciclu ...sa nu exageram ...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează