Articol de GSP - Publicat sambata, 14 decembrie 2019 13:26
Libertatea a mers în Iten, Kenya, unde a stat de vorbă cu Colm O'Connell (71 de ani), antrenorul care a format 25 de campioni mondiali în atletism.
Reporterul Libertatea i-a lansat o provocare „nașului atletismului kenyan”: „Dacă veniți mâine în România, în cât timp creați un campion mondial?”.
Răspunsul a venit imediat: „N-am idee. Depinde de multe lucruri. Depinde de sistemul pe care îl aveți în România, depinde de motivația tinerilor de a deveni atleți de succes.
În această zonă a Kenyei avem o motivație puternică în rândul atleților, multe modele de succes și exemple, îl avem pe Eliud Kipchoge, Vivian Cheruiyot, Mary Keitany, care va alerga la New York sâmbătă (2 noiembrie 2019). O avem pe Edna Kiplagat, îl avem pe David Rudisha… Voi încă aveți în România cultura alergatului sau trebuie să reconstruiți una?”.
„Sunt sigur că România poate să privească către generația Gabrielei Szabo, a mai fost o doamnă numită Puică și ea a câștigat olimpiada din Los Angeles la 3000 de metri. Era din România? Corect. Deci a existat o cultură a alergării. Trebuie să fie construită de la o vârstă fragedă. Și e posibil și în Europa”
Colm O'Connell
Primele medalii
Antrenorul a vorbit și despre primul său sportiv medaliat: „Primul medalist a apărut la zece ani distanță, 1986, am avut campion mondial la juniori, adică sub 20 de ani, la Atena. La 20 de kilometri de aici avem și o școală de fete și am început să antrenez și acolo. Iar în 1986 am avut o medalie de aur la băieți și una de la fete.
Aceasta a fost cam prima expunere internațională. A fost un moment bun și să-mi evaluez calitatea antrenoratului, să văd dacă ce făceam era potrivit, dacă îi ajuta pe tineri, dacă era la standarde internaționale”.
A avut rezultate și la Olimpiadă: „Prima medalie olimpică a fost în 1988, în Seul. Deci mi-a luat 12 ani să produc un campion olimpic de aur. Și de atunci a luat avânt. Mi-au luat licența de antrenor și pe finalul anilor 80 sportul a început să devină profesionist. Înainte de asta trebuia să ai și un alt job ca să te întreții și să te și antrenezi. Din acest moment atleții au început să vadă atletismul ca pe o carieră”.
Colm O'Connell explică sistemul prin care își alege atleții cu care să lucreze: „Avem un sistem școlar bine organizat în ceea ce privește competițiile în Kenya. Așa că avem oportunități bune de a vedea copii alergând de la 13 ani. Și putem repede identifica talentele.
Școala generală are un rol important în ajutorul pe care îl dau antrenorilor ca mine în recrutarea tinerilor sau să integreze atleți tineri în programul nostru. Noi nu trebuie să recrutăm atât de mult, pentru că avem un program destul de cunoscut, așa că oamenii aplică”.
Întreg reportajul poate fi citit AICI!