Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 21 noiembrie 2017 16:39
10 membri ai Biroului Federal al FR Box au făcut în septembrie 2015 o plângere penală la Tribunalul București pentru că banii federației au fost cheltuiți nejustificat. Poliția nu a găsit după 26 de luni de la începerea anchetei, nici un vinovat.
Pe baza raportului întocmit de Corpul de Control al ministrului Tineretului și Sportului din acea vreme, Gabriela Szabo, 10 din cei 15 membri ai Biroului Federal al FR Box din 2015, în frunte cu președintele Leonard Doroftei, au depus în data de 17 septembrie 2015 la Tribunalul București o plângere penală.
Oficialii FR Box reclamau faptul că în perioada 2013-2015 s-au săvârșit mai multe fapte de natură penală, "de către salariații FR Box și/sau membrii în organele de conducere alese cu ocazia administrării și gestionării patrimoniului FR Box și a organizării de competiții sportive în numele și contul FR Box", după cum se formulează în sesizarea membrilor Biroului Federal.
"Dispăreau banii, dar nu știam unde. De asta am cerut un control!", a declarat într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, fostul președinte al FR Box, Leonard Doroftei, care e principalul incriminat în săvârșirea faptelor de natură penală conform Raportului.
"Am fost la poliție, am dat declarații, dar nu mai știu nimic de dosar. Probabil că s-au mai achitat din banii lipsă, s-au mai dus. Încă o dată spun, am apelat la treaba asta pentru că eu nu am cheltuit nici un ban de capul meu. Dacă am semnat ceva greșit, am vrut să se constate și să vedem unde sunt banii, care erau comenzile", a adăugat Doroftei.
Același răspuns și după o lună, și după un an și după doi ani!
Tribunalul București a trimis dosarul cu numărul 12061/P/2015 către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a Sectorului 2, din București, dar lucrurile s-au mișcat cu viteza melcului.
"Am făcut sesizări să vedem și noi ce s-a mai aflat, ce s-a descoperit. Am primit un răspuns ambiguu acasă, la un an de la depunerea plângerii penale în care se menționa că s-a început urmărirea penală in rem. Cu alte cuvinte, ei nu au putut să depisteze vinovații, deși în raportul Corpului de Control erau dați negru pe alb", spune Gheorghe Iancu, cel care a făcut parte din Biroul Federal al FR Box în 2015.
Gazeta Sporturilor a cerut amănunte despre dosarul mai sus amintit, dar răspunsul venit de la Poliție la trei săptămâni de la data solicitării, a fost exact același: "vă comunicăm că s-a început urmărirea penală in rem, cu privire la săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 295, art. 297, art. 298, art. 320, art. 321 cod penal. Dosarul se află în lucru".
700.000 de lei
este suma cu care membrii Biroului Federal s-au constituit parte civilă pentru prejudiciul adus FR Box
"Ritmul este mai mult decât discutabil"
Ioan Ghere, și el membru în Biroul Federal din 2015, și care e unul dintre cei 10 care au semnat plângerea penală, este jurist de profesie. Sătmăreanul spune că , "ritmul dosarului este mai mult decât discutabil! Nu-i întreabă nimeni pe cei de la Poliție sau pe cei de la Parchet ce au făcut sau ce nu au făcut într-un an de zile.
Un astfel de dosar poate să dureze o lună, un an, doi ani, pentru că așa e făcută legislația. Lasă foarte mult la latitudinea organelor de cercetare penală ritmul anchetei. În mod normal, dosarul depus, raportat la probele care sunt acolo, nu ar trebui să dureze mai multe de trei-patru luni până la soluționare!". Au trecut însă 26 de luni de atunci!
Poate fi clasat
Ioan Ghere admite că, la cum merg lucrurile, dosarul ar putea fi clasat. "Există și această variantă. Nu există un termen anume, dar există un termen de prescripție. Noroc că e cu fonduri publice și durata până la prescripție e de peste trei ani. Nu e prescris acum, dar nici departe nu e!", a încheiat Ioan Ghere.
Ce reiese din Raportul de Control al ministrului Gabriela Szabo
- evidența contabilă nu este corect întocmită, deși fusese angajată o firmă care să se ocupe de acest lucru
- - s-au acordat în mod repetat avansuri pentru cheltuieli viitoare care nu sunt justificate sau care au fost justificate cu mare întârziere, motiv pentru care FRB a plătit penalități
- - în mod frecvent a fost schimbată destinația fondurilor publice fără a se obține aprobarea organelor competente
- - nu s-au efectuat demersuri pentru recuperarea creanțelor de la clienții și debitorii FR Box
- - neîndeplinirea sarcinilor de serviciu conform fișei postului, fapt ce a dus la perturbarea gravă a activității FR Box
*La plângerea penală făcută în septembrie 2015 (faximil 1), Poliția a oferit un răspuns identic în august 2016 (faximil 2) și în octombrie 2017 (faximil 3)