Articol de GSP - Publicat vineri, 27 martie 2020 18:13
Calendarul sezonului de ciclism pe șosea a fost dat peste cap în mod brutal de pandemia de coronavirus, care a anulat și amânat cursă după cursă, inclusiv Turul Italiei.
de Adrian Cochino (Libertatea)
Organizatorii speră acum să reprogrameze ce se mai poate, așa că, la o primă analiză a declarațiilor oficiale, putem afla că Turul Franței ar putea avea loc fără spectatori în iulie sau chiar august, că Turul Italiei s-ar putea muta în octombrie, iar clasicele de primăvară ar putea avea loc în vară și în toamnă.
Programul sezonului de ciclism pe șosea depinde în mare parte de felul în care va evolua epidemia de COVID-19. Cu cât se va prelungi mai mult starea de urgență din Europa, care a suspendat viața obișnuită și a anulat toate cursele, cu atât va fi mai dificilă redesenarea calendarului. O paradoxală veste bună pentru cicliști este amânarea Jocurilor Olimpice pentru 2021, care a eliberat o mare parte a verii.
Ce urmează este o schiță a calendarului ciclist, în cea mai optimistă variantă, cea în care epidemia scade în intensitate în vară și nu revine în toamnă, așa cum estimează unii experți.
- Schița este realizată pe baza declarațiilor organizatorilor și a autorităților, citate de publicațiile din Italia și Franța sau de site-ul de specialitate Cyclingnews. Nimic nu este bătut în cuie.
Turul Franței, Turul Italiei și Turul Spaniei, scurtate?
Deocamdată, toată lumea mai speră că Turul Franței, cel mai important eveniment al sezonului, ar putea să aibă loc în timpul verii, posibil în iunie, dar mai probabil în luna iulie și parțial august, scrie Cyclingnews.
Ministrul Tineretului și Sporturilor, Roxana Maracineanu, a declarat vineri că Marea Buclă s-ar putea desfășura fără spectatori. Mărăcineanu a avertizat însă, potrivit L'Equipe, că este prea devreme pentru a confirma ferm că importanta cursă va avea loc.
Giro d'Italia, primul Mare Tur al sezonului, în mod tradițional, ar putea fi mutat în octombrie. Directorul RCS Sports, organizatorul cursei, spera că Turul ar putea avea loc cândva în iunie, când Italia ar trebui să iasă din carantină, dar așteptările sale par acum optimiste. Octombrie pare o dată mult mai logică.
Al treilea Mare Tur al sezonului, Vuelta a Espana, ar putea, cel puțin deocamdată, să își mențină programul inițial. El ar trebui să se desfășoare între 14 august și 6 septembrie. Fostul șef al Uniunii Cicliste Internaționale, Brian Cookson, a sugerat pentru Cyclingnews că toate cele trei tururi și-ar putea reduce durata la două săptămâni, în loc de trei, pentru a-și face loc în programul mult scurtat.
Ivan Garcia Cortina, o propunere îndrăzneață
O altă propunere mai îndrăzneață, făcută de spaniolul Ivan Garcia Cortina și susținută de italianul Matteo Trentin, prevede organizarea unui singur Mare Tur, cu plecare din Italia, trecere prin Franța și final în Spania.
Milano-Sanremo: La Primavera, în toamnă
Atât Campionatele Europene din Trento, Italia, cât și cele Mondiale din Aigle-Martigny, Elveția, ar putea avea loc la datele deja stabilite - 9-13 septembrie, respectiv 20-27 septembrie.
Asta și pentru că Uniunea Ciclistă Europeană și Uniunea Ciclistă Internațională sunt dependente de veniturile generate de aceste evenimente, scrie Cyclingnews.
Clasicele de primăvară vor avea și el un posibil loc în calendar, dar vor trebui împrăștiate cumva pe parcursul verii și al toamnei.
La o primă vedere, Turul Flandrei și Paris-Roubaix ar putea fi ținute în timpul verii, mai exact în august, după Turul Franței. Înaintea lor ar putea avea loc toate clasicele mai mici pe pavate, printre care Gent-Wevelgem și Dwars door Vlaanderen. Amstel Gold Race, Fleche Wallonne și Liege-Bastogne-Liege, clasicele din Ardeni, s-ar putea muta și ele în septembrie.
Iar Strade Bianche și Milano-Sanremo zisă și La Primavera, unele dintre primele curse anulate de organizatori, pe măsură ce epidemia a lovit Italia, s-ar putea reprograma în octombrie. Tot atunci ar putea avea loc, neschimbat, Il Lombardia, „Clasica frunzelor moarte”, ultimul monument al sezonului, care are loc în regiunea cea mai lovită de pandemia care a îndoliat lumea.