Articol de Mitică Docan - Publicat sambata, 30 martie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 31 martie 2013 00:48
Turul Flandrei este una dintre cele mai pasionante curse din întreg calendarul ciclismului profesionist. Cea de-a 97-a ediţie are loc duminică şi aliniază la start unii dintre cei mai carismatici rutieri din pluton, inclusiv Fabian Cancellara, Tom Boonen şi Peter Sagan
256 de kilometri prin "casa sprituală a ciclismul". Startul se dă în Bruges, iar 17 căţărări legendare mai încolo, plutonul îşi alege cîştigătorii în micuţul Oudenaarde. Traseul Turului Flandrei este construit pentru a face selecţia devreme, iar circuitul de final, în care rutierii sînt obligaţi să treacă de trei ori peste pavatele de pe Oude Kwaremont şi Paterberg asigură un sprint restrîns, în care doi sau trei oameni puternici luptă pentru a-şi trece în palmares a doua cursă monument a sezonului.
În istoria de 100 de ani a cursei, 68 de belgieni au trecut primii linia de sosire, în timp ce 10 italieni au asigurat ciclismul din Peninsulă de locul secund în clasamentul pe naţiuni. Anul trecut, belgianul Tom Boonen s-a impus în faţa italienilor Filippo Pozzato şi Alessandro Ballan, în condiţiile în care Fabian Cancellara şi-a rupt clavicula în prima sută de kilometri, iar Peter Sagan a arătat că nu are maturitatea necesară să se impună într-o cursă de asemenea avengură. Mîine, lucrurile vor sta complet diferit. GSP îţi prezintă lista scurtă a favoriţilor:
1. Canibalul FABIAN CANCELLARA. Elveţianul în vîrstă de 32 de ani a cîştigat Turul Flandrei în 2010, însă a avut ghinion în anii care au urmat. "Spartacus" şi-a fracturat clavicula în ediţia de anul trecut, a ratat orice obiectiv major pentru 2012 şi a tapetat peretele contului de twitter cu dorinţa sa de răzbunare. Cancellara nu a făcut cunoştinţă cu tot traseul modificat pentru prima oară după 1980, iar prima oară cînd a analizat victoria lui Boonen din 2012 a fost în iarnă, atunci cînd echipa i-a dat un DVD al cursei fără comentariul TV. De ce? Ca să nu îi afecteze moralul zdruncinat de succesul rivalului său de o viaţă!
Rutierul celor de la RadioShack Leopard a strîns din dinţi şi a făcut ce se aştepta toată lumea de la el: şi-a şlefuit muşchii aceia ce par desenaţi de Leonardo da Vinci, a întors rotiţa cronometrului interior pînă a arătat cu precizie că se încadrează pe lista scurtă de favoriţi şi şi-a confecţionat acele necesare pentru toate mărimile de cojoace, de la junele Peter Sagan pînă la veteranul Tom Boonen. Cea mai mare victorie din sezonul de pregătire a venit în E3 Harelbeke, după o evadare în stilul patentat în etapa a treia din Turul Franţei 2007 şi exersat în zeci de evoluţii ulterioare. El e marele favorit. De departe.
2. Neîndeplecatul PETER SAGAN. Slovacul celor de la Cannondale a marcat în 2013 prima sa victorie într-o cursă clasică, în Gent-Wevelgem, obligîndu-i pe sceptici să abandoneze prejudecata că ar fi prea tînăr pentru a se impune în cea mai dificilă probă de o zi din lume. Sagan a arătat în această primăvară că are răbdare, că poate să analizeze situaţiile limite, atît de des întîlnite pe parcursul unei curse ce nu prea ţine cont de tactica iniţială, şi că e dispus să sacrifice totul pentru a obţine cel mai important succes al scurtei sale cariere.
"E cel mai mare obiectiv al sezonului şi sînt pregătit pentru el. Fiecare pas pe care l-am făcut pînă acum a fost menit să mă aducă la startul acestei curse în formă fizică ideală. Acum o să fac tot ce ţine de mine, sper să am armele necesare să-l opresc pe Cancellara". Rutierul în vîrstă de 23 de ani i-a enervat pe jurnaliştii prezenţi la conferinţa sa de presă atunci cînd a numit Turul Flandrei drept "Iadul Nordului", ştiut fiind faptul că apelativul este dat cursei Paris-Roubaix, de duminica viitoare, dar mintea îi va sta mai mult ca sigur la misiunea de faţă. Cu şansă, Sagan poate reuşi.
3. Outsiderii. Lista este destul de lungă. De la Oscar Gatto, micuţul rutier de la Vini Fantini, care s-a impus în Dwars door Vlaanderen, şi pînă la Sylvain Chavanel, cîştigătorul recent din Cele 3 zile de la De Panne, Turul Flandrei poate alege învingătorii în modul absurd în care pavatele spun mereu adevărul. Nu trebuie pierduţi din vedere şi oameni ca Sebastian Langeveld (Orica GreenEdge), Thomas Voeckler (Europcar) sau Geraint Thomas (Sky), dar e foarte posibil ca atunci cînd ritmul atinge viteze ameţitoare, iar natura separă leii de miei, ei să rămîne doar nume ce umplu clasamentul final.
4. Necunoscutul TOM BOONEN. Cel mai bun rutier de pavate din istorie, belgianul Tom Boonen a zburat sub radar în această primăvară. Afectat de o accidentare care era să-l lase fără unul dintre braţe, omul lui Patrick Lefevere nu are prea mulţi kilometri în picioare şi nicio victorie importantă, situaţia fiind diametral opusă cu cea din 2012, atunci cînd Tommeke a realizat sezonul carierei. Totuşi, nimeni nu ştie mai bine ce înseamnă Turul Flandrei decît el. Triplu-învingător, singurul pe noul traseu, Boonen are inteligenţa necesară pentru a se strecura neobservat. "Flamanzii par că s-au născut cu o piatră cubică în stomac" spunea directorul sportiv al lui Omega Pharma-QuickStep. E momentul ca Boonen să arate că un adevărat Flamand nu depinde de vreme, durere sau antrenament, ci că se naşte croit pentru asemenea curse.
VEZI AICI PROMO VIDEO AL TURULUI FLANDREI 2013!
Turul Flandrei are loc azi şi este transmis integral de Eurosport, începînd cu ora 13:00. Nu rata cronica de pe GSP.RO şi alte reacţii, imediat după terminarea cursei.