Articol de Adrian Cochino (Libertatea) - Publicat miercuri, 26 mai 2021 16:13 / Actualizat miercuri, 26 mai 2021 16:45
Ultimele zile de competiție din Turul Italiei se anunță brutale. Egan Bernal a dominat până acum cursa, dar competitorii lui vor face tot posibilul pentru a obține un loc pe podiumul final sau, de ce nu, pentru a-l detrona, printr-o minune, pe columbian. În Giro, aproape orice este posibil.
Când Egan Bernal (Ineos Grenadiers) a ajuns luni singur în vârful cățărării Passo Giau, în etapa a 16-a, scurtată, a Turului Italiei, pe o vreme mizerabilă, cu ploaie și temperaturi scăzute, fanii s-ar fi așteptat probabil să îl vadă pe tânărul columbian sprintând pe ultimii metri, pentru a pune cât mai multe secunde în fața rivalilor săi.
Nu a fost așa.
Bernal și-a luat mâinile de pe ghidon, a încetinit, și timp de câteva secunde s-a luptat pentru a-și scoate jacheta de ploaie.
Motivul, evident. Fostul câștigător al Turului Franței din 2019, care a avut un sezon dezastruos în 2020 din cauza durerilor de spate, și-a dezvelit tricoul roz pentru a semnala tuturor că s-a întors în forță, că nu este nici pe departe terminat, că nu are nicio emoție în postura de lider al Giro.
Abia după jumătate de minut au început să sosească și restul oamenilor din pluton, iar situația de pe cățărare, ascunsă de întreruperea transmisiunii în direct a RAI, a devenit mai clară.
Un Romain Bardet (Team DSM) resurgent, un Damiano Caruso (Bahrain Victorious) rezilient, apoi restul favoriților, mult mai departe: Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Hugh Carthy (EF Education-Nippo), João Almeida (Deceuninck-QuickStep), Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) sau Simon Yates (Team BikeExchange).
A fost etapa care a clarificat că Bernal are acum șanse mari de a câștiga Giro.
A fost și etapa care a clarificat că Remco Evenepoel (Deceuninck-QuickStep), copilul minune al ciclismului belgian, care a terminat la peste 24 de minute întârziere, a venit în acest Giro cu prea multe așteptări pe umerii săi, după o oribilă accidentare și opt luni de pauză.
Bernal, mereu în control
„Doar” 2 minute și 24 de secunde îl despart pe Bernal acum de al doilea clasat la general, italianul Damiano Caruso, în vreme ce britanicul Carthy se află pe locul trei, la 3.40.
Dar diferențele acestea, aparent mici, nu spun întreaga poveste a Giro de până acum.
De la bun început, puternic, ajutat de o echipă redutabilă, Bernal nu a fost niciun moment în dificultate.
În prima etapă, la contratimpul din Torino, a pierdut doar o mână de secundă în fața celui care la momentul respectiv părea principalul său rival, Remco Evenepoel.
În prima etapă montană mai serioasă, columbianul s-a impus pe cățărarea neasflatată de la Campo Felice, urmat îndeaproape de italianul Ciccone.
În etapa disputată pe drumurile albe din Toscana, Bernal a fost iarăși cel mai bun dintre favoriți, punând secunde bune în fața rivalilor săi. Doar Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) i-a stat cât de cât aproape.
Iar pe Monte Zoncolan, deși a ratat victoria, care a fost adjudecată de evadare, Bernal și-a învins iarăși rivalii, în ciuda unui atac lansat de Simon Yates, și el, considerat un rival important, înainte de debutul competiției.
Columbianul a fost constant în control în fiecare zi, în vreme ce rivalii săi au excelat în câte o zi, numai pentru a pierde teren în următoarea.
Și totuși, turul nu s-a terminat încă, iar dacă Giro ne-a învățat ceva de-a lungul anilor, este că răsturnările de situație nu sunt așa de rare.
Turul Italiei 2021: Un final brutal
Trei etape dificile montane, cu final în cățărare, sunt programate pentru miercuri, vineri și sâmbătă.
Dar nici etapa de joi nu trebuie ignorată. Este cea mai lungă din tur, la 232 de kilometri, și conține o cățărare de categoria a patra și alte cățărări nerepertoriate în ultimii 30 de kilometri.
Iar Giro se încheie cu un contratimp plat de 30 de kilometri, până la Milano.
Turul Italiei 2021: Ce se mai poate întâmpla?
Cel puțin teoretic, lupta din ultimele zile va fi una pentru podium. Este greu de crezut că, în lipsa unor necazuri de orice natură, inclusiv a problemelor sale cu spatele, Bernal ar putea să piardă victoria finală.
Primul său rival declarat de dinaintea competiției, Remco Evenepoel, s-a prăbușit în clasament. „Ego-ul său a primit o lovitură”, a admis directorul Deceuninck-QuickStep, Patrick Lefevere.
La o privire retrospectivă, faptul că echipa și fanii așteptau ca Evenepoel să lupte pentru victorie cu Bernal după mai bine de un an de pauză competițională, pare aproape o insolență.
Celălalt rival major, britanicul Simon Yates, a arătat iarăși una dintre principalele caracteristici ale fraților Yates: inconstanța.
Evident redutabil în unele competiții, Yates a fost aproape inexistent până acum în Giro, cu excepția unui atac puternic pe Zoncolan, care nu i-a pus totuși nicio problemă lui Bernal.
„Ar fi nevoie de ceva special pentru a câștiga Giro”, a spus Yates marți, în ziua de pauză. „Bernal este mult deasupra tuturor în acest moment”, a admis britanicul.
Alți favoriți, Caruso, Carthy, Vlasov sau Ciccone au arătat etapă după etapă că sunt constant cu 10% în urma columbianului.
De fapt, singurul om care a arătat o îmbunătățire a formei a fost francezul Romain Bardet. Dar el este și cel mai departe în clasament, la cinci minute de Bernal.
Dacă Bernal nu trebuie decât să își conserve avantajul, toți competitorii lui au în față cinci etape nebune în care pot obține orice, de la o victorie la un loc cât mai înalt pe podium.
„Bernal arată foarte solid și are o echipă puternică în jurul lui”, a observat marți, Bardet. „Dar mai avem zile bune de cursă în față. Războiul este departe de a se fi terminat”, a avertizat el.