SPORTURI  »  CICLISM  »  E3 HARELBEKE 2014, 212 KILOMETRI

Peter Sagan s-a impus în E3 Harelbeke. Fabian Cancellara şi-a arătat colţii, Tom Boonen a fost ezitant

Articol de - Publicat vineri, 28 martie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 28 martie 2014 19:47

The only rider to have won Het Volk, KBK, Dwars Door, E3 Prijs, Ghent-Wevelgem, Tour of Flanders and ParisRoubaix is Jan Raas.

Slovacul Peter Sagan (Cannondale) a cîştigat E3 Harelbeke, după un sprint în patru, în care a trecut de Geraint Thomas (Sky), Niki Terpstra şi Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-QuickStep).

Rudă nesofisticată a Turului Flandrei, E3 Harelbeke are ingredientele brute, atît de necesare unei competiţii pe pavate, dar duce lipsă de inspiraţia şi prestigiul bucătarului. Bineînţeles, printre cîştigători se numără "monştri" precum Rik Van Looy sau Roger De Vlaeminck, iar Tom Boonen şi Fabian Cancellara au jucat ping-pong cu ultimele 8 din 10 trofee puse în joc, dar E3 Harelbeke a rămas la stadiul de semiclasică, o întrecere trăgaci pentru turnirurile nordice, piatra de care se ascut săbiile pentru cele două săptămîni "sfinte" din sezonul de primăvară.

17 căţărări pavate i-au întimpinat pe rutieri pe un traseu de 212 kilometri, într-o excursie cu multe bucle prin toată Flandra, printre ele regăsindu-se Taaienberg, Paterberg sau Oude Kwaremont. Succesiunea de hellingen a încetat cu 14 kilometri înainte de final, invitaţie pentru favoriţi să ducă o bătălie timpurie pentru tron.
Cei trei pretendenţi principali, Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep), Fabian Cancellara ( Trek) şi Peter Sagan (Cannondale), s-au aliniat la start decişi să nu fie intimidaţi de un profil de întrecere desenat de organizatori cu gîndul la Game of Thrones. Elveţianul s-a impus anul trecut şi, după ce şi-a deschis ampatamentul gigantic al braţelor, l-a îmbrăţişat pe Boonen, liderul celor de la Omega Pharma, care a trecut printr-o dramă personală în ultima săptămînă.

610890-e3.jpg
Maxime Daniel (Ag2r-La Mondiale), Jerome Cousin (Europcar), Sénéchal (Cofidis), Jay Thomson (MTN-Qhubeka) şi Laurens De Vreese (Wanty Groupe Gobert) au primit un bilet de voie de 6 minute şi 30 de secunde din partea plutonului. Înainte să dea drumul ghilotinei, cu 10 căţărări de trecut pînă la final, plutonul a lovit cu tîmplele de pavate, numai ca să se ridice rapid, iar Garmin şi Belkin să îşi asume cu furie urmărirea.

Cu 80 de kilometri înainte de final, pe Taaienberg, volbura s-a înteţit în pluton, iar grupul principal a început să se fărîmiţeze. Sagan, Sep Vanmarcke şi Niki Terpstra au schimbat roţi şi biciclete, ecartul evadaţilor a scăzut pînă la bariera de două minute, Alejandro Valverde s-a ţinut ţanţos în zona favoriţilor. Dezastrul a lovit la intrarea în ultimii 40 de kilometri.

O căzătură de amploare în grupul principal l-a separat pe Cancellara de Sagan&Boonen. A urmat o goană inumană, cu "Spartacus" primind o clipă de respiro în timp ce se ţinea de maşina de la Trek, în timp ce fruntaşii încercau să se separe cît mai repede de bau-bau. Evadarea iniţială s-a dizolvat, Cancellara a făcut risipă de combustibil pentru a se prinde de grup după grup, iar căţărările au fost haşurate fulgerător.

Cu 30 de kilometri înainte de final, pe Karnemlkbeekstraat, Sagan/Terpstra/Vandenbergh şi Geraint Thomas s-au desprins de favoriţi şi au colaborat perfect pentru a zădărnici eforturile urmăritorilor. Umăr la umăr, Cancellara şi Boonen s-au supravegheat şi s-au anulat reciproc, rămăşitele din Sky, Omega Pharma şi Sep Vanmarcke au refuzat trena, iar ecartul fruntaşilor s-a dus pînă într-un minut. A devenit clar că Sagan era omul de bătut pe linia de sosire.

În ciuda hărţuielii repetate, Sagan a controlat autoritar grupul fruntaş. În ultimii 200 de metri, sprintul său a anihiliat orice opoziţie, iar slovacul a bifat a doua victorie pe pavate din carieră, după Gent–Wevelgem 2013. A fost o victorie minunată, cu rutierul de la Cannondale plutind spre statutul de mare favorit în Turul Flandrei şi declanşînd alarmă după alarmă în pluton. Cu Boonen suferind o nouă accidentare, un deget de la mînă rupt, slovacul şi-a declarat intenţiile. Şi sînt SCRISE CU MAJUSCULE.

Clasament E3 Harelbeke:
1 Peter Sagan (Svk) Cannondale   
2 Niki Terpstra (Ned) Omega Pharma - Quick-Step
3 Geraint Thomas (GBr) Sky   
4 Stijn Vandenbergh (Bel) Omega Pharma - Quick-Step
5 Sep Vanmarcke (Bel) Belkin
6 Tony Gallopin (Fra) Lotto Belisol   
7 Borut Bozic (Slo) Astana   
8 Tyler Farrar (USA) Garmin Sharp   
9 Fabian Cancellara (Swi) Trek 
10 Greg Van Avermaet (Bel) BMC

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
România, bătută zdravăn de Ungaria » Florentin Pera are mult de lucru înaintea Campionatului European de handbal feminin
Handbal
România, bătută zdravăn de Ungaria » Florentin Pera are mult de lucru înaintea Campionatului European de handbal feminin
Fostul mare internațional și-a aflat pedeapsa, după ce i-a distrus garajul unui vecin cu o drujbă » Motivul din spatele gestului șocant
Campionate
Fostul mare internațional și-a aflat pedeapsa, după ce i-a distrus garajul unui vecin cu o drujbă » Motivul din spatele gestului șocant

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează