Articol de GSP - Publicat duminica, 28 iunie 2020 12:38 / Actualizat duminica, 28 iunie 2020 12:45
Dacă Turul Franței 2020 va începe așa cum este programat pe 29 august, toți sportivii vor ajunge sănătoși la startul de la Nisa și vor rămâne sănătoși pe parcursul celor trei săptămâni de cursă, atunci ne așteaptă o competiție spectaculoasă, cu o luptă inedită în prim plan - cea a echipelor Ineos și Jumbo-Visma.
de Adrian Cochino
- Echipa britanică a lui Chris Froome, fostă Sky, acum Ineos, a dominat ani de zile, cu o lejeritate aproape plictisitoare, lupta din Turul Franței, câștigând șapte din ultimele opt ediții.
Ediția din 2020 a Marii Bucle nu stă însă numai sub semnul coronavirusului, care a mutat startul din iunie în luna august și care generează încă multe incertitudini, inclusiv în privința prezenței spectatorilor, ci și sub cel al unei competiții mai strânse.
În fața unei noi victorii Ineos, care aruncă în luptă trei potențiali câștigători - Egan Bernal, Chris Froome și Geraint Thomas, stă acum echipa olandeză Jumbo-Visma, care vine și ea cu o garnitură puternică și cu trei potențiali lideri: Primoz Roglic, Tom Dumoulin și Steven Kruijswijk.
Cele două super-echipe și-au anunțat zilele trecute ambițiile și programele de antrenament pe care speră să le urmeze pentru o pregătire cât mai bună în vederea marii competiții din august.
Jumbo-Visma: o victorie și o necunoscută
Directorul sportiv al Jumbo-Visma, Merijn Zeeman, a declarat pentru postul public olandez NOS că echipa a închiriat deja două case în Alpii francezi.
Sportivii se vor putea antrena în izolare și, la fel de important, vor fi deja în Franța la debutul Turului, în cazul în care noi restricții de circulație peste granițe vor fi impuse până în august.
Niciunul dintre liderii echipei nu a participat la competiții majore în primăvară, înainte de întreruperea sezonului, dar slovenul Primoz Roglic a câștigat chiar în weekend Campionatele Naționale, în fața revelației Tadej Pogacar.
Este un semn că lunga pauză competițională nu i-a afectat forma pe care a avut-o mai tot anul trecut, când a câștigat La Vuelta și numeroase alte curse mai mici, în vreme ce a terminat Giro pe locul trei.
Un semn de întrebare rămâne în privința formei lui Tom Dumoulin, care nu a mai participat la competiții din vara lui 2019, din cauza unei accidentări suferite în timpul Turului Italiei din acel an.
Dar olandezul este optimist. ”În timpul antrenamentului am simțit că sunt acel Tom Dumoulin de acum doi ani”, a spus el, într-un interviu acordat postului olandez Radio 1.
Și tot Dumoulin, câștigătorul Giro 2017, a explicat și cum va decurge competiția în cadrul echipei. ”Dacă se dovedește că sunt mai puternic decât Primoz sau Steven, atunci am o echipă de clasă mondială care mă va susține. Și reciproca e valabilă, firește”, a spus Dumoulin, care a și admis, cu sinceritatea lui obișnuită, că favoritul echipei pare a fi în acest moment slovenul Roglic.
Cât despre Steven Kruijswijk, acesta a dovedit mai mereu că are constanță, dar și o limită care îl împiedică să câștige un mare tur, așa că, în mod realist, rolul său s-ar putea rezuma în cele din urmă la unul de sprijin.
Totuși, olandezul a sosit anul trecut pe locul trei în Tur, iar anul acesta ar vrea să își îmbunătățească performanța, așa că nimic nu poate fi exclus definitiv.
Oricum, echipa se bazează și pe sprijinul puternic al celorlalți oameni: Robert Gesink, Sepp Kuss, Tony Martin, George Bennett și Wout van Aert, potrivit unei selecții preliminare vehiculate de presa olandeză.
Ineos: Bernal sau Froome?
La Ineos, atât Thomas, Froome cât și Bernal au participat la începutul anului la competiții - Volta ao Algarve, Turul UAE, respectiv Turul Columbiei, iar Bernal a participat și la Campionatele Naționale.
În vreme ce Froome și Thomas sunt deja în Europa, Bernal, câștigătorul de anul trecut al Turului, este încă în Columbia și speră să ajungă în Europa în iulie, unde va participa la trei curse franceze, înainte de Tur.Problema Ineos ar putea fi alegerea omului numărul unu. Atât Froome cât și Bernal sau chiar Thomas au anunțat că vor să câștige o nouă ediție a competiției. Iar spre deosebire de Jumbo-Visma, aici, tensiunile sunt vizibile.
Câștigarea Turului Franței e ”ca un drog”, a spus Bernal zilele trecute pentru France TV Sport. „Dacă îl câștigi o dată, vrei să o faci iarăși și iarăși”, a adăugat el.În luna mai, tânărul columbian a reușit să îl enerveze pe Froome, după ce a declarat că nu s-ar sacrifica pentru altcineva în condițiile în care ar fi în formă maximă.
L’Équipe a scris atunci că britanicul a fost deranjat de faptul că managementul Ineos nu a reacționat pentru a-l pune la punct pe Bernal.
Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care în ultimele săptămâni, zvonurile privind posibila plecare a lui Froome de la Ineos s-au întețit, în condițiile în care contractul lui expiră oricum la finalul anului.S-a discutat inclusiv despre schimbarea echipei înainte de Tur, dar ultimele vești, comunicate chiar de colegul lui Froome, Dylan van Baarle, spun totuși că britanicul va rămâne sezonul acesta la Ineos.
Pentru Froome, care a ratat Turul Franței de anul trecut din cauza unei accidentări îngrozitoare, aceasta ar putea fi una dintre ultimele șanse pentru câștigarea celei de-a cincea ediții a competiției. Mai discret și mai rezervat, ca de obicei, Thomas și-a anunțat la rândul său dorința de a câștiga Turul, dar și disponibilitatea de a-și ajuta coechipierii.
„Cred că fiecare va avea o șansă corectă, pentru că fiecare poate avea o zi proastă, iar asta nu înseamnă că Turul lui s-a terminat”, a declarat Thomas pentru BBC.
„Pentru mine va fi așa cum a fost mereu. Voi încerca să ajung acolo în cea mai bună formă posibilă și, dacă unul dintre băieți va fi mai bun decât mine, atunci asta e meseria pe care o facem și vom face ce trebuie să facem pentru a-i ajuta - și viceversa”, a mai spus galezul.
Ineos se poate baza ca de obicei pe o echipă puternică. Pe lista lungă a selecției pentru Turul Franței se află în prezent ajutoare de lux precum Luke Rowe, Michal Kwiatkowski, Dylan Van Baarle, Pavel Sivakov, Andrey Amador sau Tao Geoghegan Hart.
Opt etape montane, raiul cățărătorilor
Sigur, Ineos și Jumbo-Visma vor avea o competiție puternică din partea altor favoriți precum Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), aflat într-o formă fantastică la început de sezon, după plecarea de la Movistar, Mikel Landa, în sfârșit susținut pe deplin de o echipă - Bahrain McLaren, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) sau, mai ales, spectaculosul sloven Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).
Cățărătorii au anul acesta un avantaj, motiv pentru care incredibilul Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step), care a uimit lumea la ediția de anul trecut după ce a rămas în galben până spre sfârșit, nu se numără neapărat printre favoriți. Turul Franței 2020 include 29 de cățărări și opt etape montane, dintre care cinci cu final în cățărare, inclusiv contratimpul individual din penultima etapă, care are 36 de kilometri și se va termina pe La Planche des Belles Filles.
Alte trei etape vor fi vălurite. „Și chiar și așa-zisele etape de plat vor fi foarte dificile pentru sprinterii puri”, a avertizat directorul Turului, Christian Prudhomme.
Froome a declarat anul trecut că este cel mai greu parcurs pe care l-a văzut în ultimii cinci ani. „Turul va fi câștigat și pierdut în munți, dar asta mă avantajează”, a spus el.
Pentru britanic, problema, sau una dintre ele, este că dificultatea etapelor montane îl avantajează în egală măsură sau chiar mai mult pe coechipierul său, Egan Bernal, cu 12 ani mai tânăr decât el.