Articol de Ionuţ Iordache - Publicat luni, 27 martie 2023 14:32 / Actualizat luni, 27 martie 2023 20:16
Cel mai urmărit medic din România pe reţelele de socializare, Mihail Pautov, a acordat un amplu interviu pentru GSP.ro în care vorbește despre sport și alimentație.
- Doctorul Mihail Pautov, 34 de ani, a renunţat la chirurgie şi a hotărât să educe oamenii pe reţelele de socializare în ceea ce priveşte un stil de viaţă mai sănătos.
- Are 290.000 de urmăritori pe Facebook, 221.000 pe Instagram şi 104.000 pe YouTube. Este gazda emisiunii MediCOOL de pe Antena 1 şi a publicat o carte în care se regăsesc multe sfaturi despre o bună funcţionare a corpului uman.
Unul dintre subiectele abordate a fost pericolul pe care alcoolul îl reprezintă pentru sănătate și efectele nocive pe care le produce.
Mihail Pautov avertizează: „Consumul de alcool te face mai prost”
- Un motiv important pentru care speranţa de viaţă în România este una scăzută este consumul excesiv de alcool. Am citit studii care arată că alcoolul ne afectează creierul de la prima picătură băută, iar altele arată că un consum moderat ajută în prevenirea bolilor de inimă şi a diabetului. Care este adevărul? Cum ar trebui să ne raportăm la alcool?
- Ambele studii sunt adevărate, doar că analizează lucruri diferite. Alcoolul este un vasodilatator, el dilată vasele. Dacă bei un pahar de vin roșu, aparent ai un foarte mic beneficiu cardiovascular. După aceea însă s-au făcut alte studii care arată cum consumul de alcool crește riscul de a face cancer. Atenție, riscul este unul exponențial! Cu cât bei mai mult, cu atât creşte riscul să faci cancer. Un alt lucru cert este că face rău creierului. Sunt studii care arată că la persoanele care beau alcool, în special zilnic, în timp creierul se „topește". Dacă beau cinci pahare de cocktail astăzi, mâine sunt efectiv mai prost. Şi nu sunt mai prost din cauza mahmurelii, sunt mai prost pentru că mi s-a deteriorat creierul, iar acest proces este ireversibil.
- De ce este o diferenţă aşa mare între speranţa de viaţă la femei faţă de cea la bărbaţi?
- Sunt mai multe motive. Femeile fumează mai puțin, consumă mai rar alcool și mai puțin. Și pentru că avem doi hormoni guvernanți biologic diferiți. În cazul bărbaților este vorba de testosteron, iar în cazul femeilor este estrogenul. Iar diferența între cele două este că testosteronul este pro-inflamator într-o oarecare măsură, iar estrogenul este antiinflamator. Adică hormonul sexual de bază în cazul femeilor le ajută să scadă orice inflamație din corp, iar hormonul de bază în cazul bărbaților crește inflamația. Și aceasta este una dintre cauzele pentru care femeile trăiesc mai mult și mai sănătos decât bărbații.
Vrem rezultate imediate, să luăm o pastilă şi să ne rezolve problema acum. Nu avem cultura și educația de a lucra cu propriul nostru corp pentru a rezolva o problemă pe care de cele mai multe ori tot noi am creat-o, prin stilul nostru de viață și prin comportamentul nostru.
- Mihail Pautov
Citește și:
Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”