Articol de Costi Prună - Publicat miercuri, 29 noiembrie 2023 09:18 / Actualizat miercuri, 29 noiembrie 2023 12:53
Miercuri începe Campionatul Mondial feminin de handbal, care se va desfășura între 29 noiembrie și 17 decembrie, în Danemarca, Norvegia și Suedia. ♦ La turneul final sunt calificate 32 de formații, împărțite în 8 grupe cu câte 4 echipe. ♦ România face parte din grupa E, alături de Danemarca, Serbia și Chile.
- Naționala de handbal feminin a României debutează la Campionatul Mondial pe 1 decembrie, împotriva celei mai slabe formații din grupă, Chile. Urmează testele cu Serbia (3 decembrie) și Danemarca (5 decembrie).
- Turneul final este transmis în România de Digi Sport și Prima Sport.
A 26-a ediție a Campionatului Mondial va rămâne în istorie drept prima ediție care se desfășoară în 3 țări și pentru prima dată cu Suedia printre organizatoare.
Cele 3 țări nordice au primit acceptul de organizare a turneului final în 28 ianuarie 2017 și ele au anunțat orașele unde se vor disputa partidele.
Se va juca la Herning (sală cu 15.000 locuri) și Frederikshavn (2.800 locuri) în Danemarca, Stavanger (5.000 locuri) și Trondheim (8.800 locuri) în Norvegia, Helsingborg (5.500 locuri) și Goteborg (12.000 locuri) în Suedia.
Partidele din cele patru grupe principale se vor juca la Herning, Frederikshavn, Goteborg și Trondheim, „sferturile" la Herning și Trondheim, iar meciurile de clasament, semifinalele și finalele la Herning.
32 de formații se bat pentru supremația mondială!
Cele 32 de naționale prezente la turneu au fost repartizate în 8 grupe de câte 4 echipe, apoi primele 3 din fiecare grupă se califică în grupele principale, cu punctele făcute împotriva formațiilor care se vor califica și ele mai departe.
Apoi se vor forma 4 grupe principale cu câte 6 echipe, iar primele două clasate de aici vor merge în sferturile de finală. Din "sferturi" se va juca sistem eliminatoriu.
Iată cum s-au calificat cele 32 de formații:
- Danemarca, Norvegia și Suedia ca țări organizatoare
- Franța, Muntenegru și Țările de Jos ca medaliate la CE 2022
- Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Spania și Ucraina din calificări.
- Angola, Camerun, Congo și Senegal, semifinaliste la Campionatul Africii 2022
- Argentina și Brazilia, finaliste la Campionatul Americii de Sud și Centrale 2022
- China, Iran, Japonia, Kazahstan și Coreea de Sud, de la Campionatul Asiei 2022
- Chile și Paraguay, de la Campionatul Americii centrale 2023
- Groenlanda de la Campionatul Americii de Nord 2023
- Austria și Islanda au fost invitate de IHF
România este singura țară dintre cele 32 de națiuni care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial.
Norvegia este favorita numărul 1!
Casele de pariuri o dau favorită la câștigarea titlului pe Norvegia, cu cotă de 2.15, urmată de Franța, cu 4.35, Danemarca 6.50, Olanda 8, Suedia 10.
România are o cotă de 50 pentru a deveni campioană mondială, fiind, alături de Brazilia, Slovenia și Serbia, pe locurile 9-12 în viziunea bookmakerilor.
România, un parcurs accesibil
În prima parte a competiției, România va juca la Herning în grupa E, cu Danemarca, Serbia și Chile.
Naționala tricoloră va debuta vineri, 1 decembrie, de la ora 19:00, cu Chile, duminică va juca tot de la ora 19:00, cu Serbia, iar marți de la 21:30, cu Danemarca.
Dacă se vor confirma calculele făcute de specialiști, România se va califica în grupa principală alături de Danemarca și Serbia, iar cele 3 se vor întâlni cu Germania, Polonia și Japonia, formații favorite în grupa F.
Dacă România va învinge în grupa E pe Serbia și Chile, și apoi pe Germania, Polonia și Japonia, își va îndeplini obiectivul de a intra în primele 8 și astfel să se califice la turneele preolimpice din aprilie 2024.
13 este loculpe care l-a ocupat România la Campionatul Mondial din 2021
Lotul României pentru Campionatul Mondial
- Portari: Iulia Dumanska (Gloria Bistrița), Diana Ciucă (Rapid), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea)
- Extreme: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (CSM București), Sonia Seraficeanu ( Gloria Bistrița), Alexandra Badea (Rapid)
- Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Nicoleta Balog (Dunărea Brăila).
- Linia de 9 metri: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Claudia Pașcan (SCM Craiova), Eliza Buceschi (Rapid), Cristina Laslo (Gloria Bistrița), Andreea Popa (Dunărea Brăila), Daria Bucur ( Gloria Buzău), Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina).
Toate vedetele sunt prezente
La Campionatul Mondial vor juca majoritatea vedetelor din handbalul feminin. Nora Mork, Henny Reistad și Stine Oftedal pentru Norvegia, Sandra Toft, Kristina Jorgensen și Louise Burgaard pentru Danemarca, Linne Blohm, Nathalie Hagman și Jamina Roberts pentru Suedia.
Orlane Kanor, Nze Minko și Laura Flippes pentru Franța, Alina Grijeels, Emily Bolk și Xenia Smits pentru Germania, Ana Gros și Natașa Ljepoja pentru Slovenia, Lara Gonzalez și Fraga Fernadez pentru Spania, Ivana Kapitanovic și Katarina Jezic pentru Croația, Bruna De Paula și Barbara Arenhart pentru Brazilia, Aleksandra Rosiak și Monika Kobylisnka pentru Polonia vor fi și ele prezente.
Alte superjucătoare se regăsesc în loturile reprezentative, dar sunt incerte din cauza unor accidentări: Cristina Neagu – România, Katrine Lunde – Norvegia sau Grace Zaadi – Franța.
Reflectoarele și pe antrenori
Interesant va fi și duelul antrenorilor la acest turneu final. Mulți dintre ei sunt doar selecționeri și abia așteaptă Campionatul Mondial pentru a retrăi emoțiile de la bancă: Martin Ambros – Spania, Olivier Krumbholz – Franța, Per Johansson – Țările de Jos, Thorir Hergeirsson – Norvegia, Jesper Jensen – Danemarca.
Dar și Dragan Adzic – Slovenia, Bojana Popovic – Muntenegru, Tomas Axner – Suedia, Ivica Obrvan – Croația, Uroș Bregar – Serbia, Bent Dahl – Cehia, Herbert Muller – Austria și selecționerul României, Florentin Pera, care este debutant la un Campionat Mondial.
În prima zi, miercuri, se vor disputa patru partide: Brazilia – Ucraina și Austria – Coreea de la ora 19, iar de la ora 21:30, Norvegia - Groenlanda și Spania - Kazahstan.
Grupele de la Campionatul Mondial 2023
- Grupa A: Suedia, Croația, China, Senegal
- Grupa B: Muntenegru, Ungaria, Paraguay, Camerun
- Grupa C: Norvegia, Coreea de Sud, Groenlanda, Austria
- Grupa D: Franța, Slovenia, Angola, Islanda
- Grupa E: Danemarca, ROMÂNIA, Serbia, Chile
- Grupa F: Germania, Polonia, Japonia, Iran
- Grupa G: Brazilia, Spania, Ucraina, Kazahstan
- Grupa H: Tările de Jos, Cehia, Argentina, Congo
Citește și alte știri din handbal:
Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”