SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR

LIGA CAMPIONILOR LA HANDBAL // Pregătiți de gală? Tot ce trebuie să știți despre sezonul în care CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea vor trofeul

Articol de - Publicat joi, 03 octombrie 2019 18:04

Campioana SCM Rm. Vâlcea și CSM București, care a primit un wild card din partea Federației Europene de Handbal urmare a prestațiilor bune din ultimii ani, pornesc la drum în noua ediție a Ligii Campionilor.

Este pentru a treia oară în istoria competiției când România aliniază la start două echipe, alte două țări, Ungaria și Franța, având același privilegiu. În 2013, Oltchim și Jolidon Cluj au jucat în faza grupelor, iar în 2016 a fost rândul altor două formații din România să joace în Liga Campionilor: CSM București și HCM Baia Mare. 

Vâlcea deschide balul 

După o pauză de șase ani, de la dispariția Oltchimului în 2013, Vâlcea se întoarce în cea mai importantă competiție intercluburi. Campioana României joacă vineri, în primul meci al sezonului, urmând să întâlnească pe teren propriu pe Bietigheim, cea mai puternică echipă din Germania. 

Într-un oraș în care, în zilele de meci, toate drumurile duc la Sala Sporturilor „Traian”, un oraș care a trăit de 13 ori până acum magia Ligii Campionilor, SCM Rm. Vâlcea e condamnată parcă la un traseu cât mai lung. "Oamenii s-au obișnuit cu Oltchimul, dar trebuie să înțeleagă că noi nu suntem Oltchim. Mai avem mult până să redevenim acea echipă de temut în Europa, acea echipă care nu avea frică de nimeni. Încercăm să facem pași importanți, cred că am și făcut. Obiectivul nostru va fi trecerea de faza grupelor", a anunțat președintele SCM, Florin Verigeanu. 

Din lotul de 20 de jucătoare pe care Florin Pera îl are la dispoziție, doar 6 fete au mai jucat până acum în Liga Campionilor. Restul de 14 sunt debutante, iar emoțiile sunt inerente. "Abia aștept să joc și eu în Liga Campionilor. E o stare ciudată, o nerăbdare apăsătoare. Este adrenalina de a juca în cea mai importantă competiție", spune brazilianca Samara da Silva. 
Trei jucătoare au câștigat trofeul Ligii Campionilor, Mireya Gonzales și Asma Elghaoui cu Gyor, iar Ann Grete Norgaard cu Viborg. "E ceva unic. Sunt cele mai frumoase amintiri din cariera mea și aș da orice să le retrăiesc", subliniază interul dreapta Mireya Gonzales. 

Toate gândurile la Final 4 

CSM București este, din nou, văzută de toată lumea ca una dintre marile favorite la câștigarea trofeului. De altfel, doar campioana Europei, Gyor, este cotată cu șanse mai solide. Experiența internațională a jucătoarelor de la CSM este una incredibilă. Din lotul de 20 de jucătoare, 9 au ridicat deasupra capului trofeul Ligii! Cu un lot de cinci stele, CSM este însă în continuare lovită de ghinioane. 

Accidentările parcă nu se mai termină la vicecampioana României. Nora Mork ratează tot sezonul după accidentarea în Supercupa României, iar revenirea pe teren a Cristinei Neagu se lasă așteptată.  

„Tigroaicele” sunt la a cincea participare consecutivă în grupele Ligii Campionilor. La debut, bucureștencele au câștigat trofeul, în 2016, iar apoi au urmat alte două calificări în Final 4. Sezonul trecut a fost prima dată când CSM a lipsit din „careul de ași” de la Budapesta. Acest lucru este de neconceput acum. 

„Obiectivul echipei este accederea în Final 4. Acolo, orice este posibil. Dar nu gândim să nu ne calificăm la Budapesta”, a declarat team-managerul CSM, Vlad Enăchescu. 

Lucrurile s-au precipitat însă la clubul patronat de Primăria Capitalei înainte de a începe competiția. Antrenorul suedez Tomas Ryde, adus în această vară, și-a înaintat demisia pe 1 octombrie. Echipa i-a fost încredințată lui Adrian Vasile, cel care trebuie să „dezbrace” haina de secund, pe care a purtat-o în ultimii cinci ani, și să ia fracul de principal. O misiune extrem de grea pentru tehnicianul de doar 36 de ani, cel mai tânăr din Liga Campionilor! 

Ultima strigare 

Va fi ultima dată când România va putea alinia la start două echipe în Liga Campionilor, din sezonul viitor formatul competiției schimbându-se radical. Vor fi două grupe de 8 echipe, iar România va putea trimite la start doar campioana.  

Rămâne de văzut care echipă va ajunge acolo. Până atunci însă, interesant de urmărit duelul de la distanță între cele mai bune echipe românești, SCM Rm. Vâlcea și CSM București.

Grupele Ligii Campionilor 

Grupa A 

  • Metz Handball (Fra)
  • Vipers Kristiansand (Nor)
  • Podravka Koprivnica (Cro)
  • FTC Budapesta (Ung)

Grupa B 

  • Rostov Don (Rus)
  • Team Esbjerg (Dan)
  • MKS Perla Lublin (Pol)
  • CSM BUCUREȘTI (Rou)

Grupa C

  • SCM RM. VÂLCEA (ROU)
  • Buducnost Podgorica (Mun)
  • BBM Bietigheim (Ger)
  • Brest Bretagne (Fra)

Grupa D 

  • Gyor Audi ETO (Ung)
  • Krim Ljubljana (Slo)
  • IK Savehof (Sue)
  • Banik Most (Ceh)

* primele trei clasate se califică în Main Round 
** grupa A se încrucișează cu grupa B și C cu D în faza a doua a competiției 

Favoritele la câștigarea trofeului 

  • Gyor 1.70
  • CSM București 5.00
  • Rostov Don 7.50
  • Metz Handball 10.00
  • Buducnost 15.00
  • Brest 25.00
  • FTC Budapesta 50.00
  • Esbjerg 100.00
  • Bietigheim 100.00
  • SCM Rm. Vâlcea 150.00

1 debutantăva fi în ediția actuală a Ligii: campioana Cehiei, Banik Most

1 jucătoareromâncă evoluează în Liga Campionilor în altă echipă decât cele din România: Maria Ianăși (Podravka)

5 trofeede Liga Campionilor au câștigat două jucătoare: Anita Gorbicz și Eduarda Amorim (Gyor)

5 echipedin cele 16 au câștigat Liga Campionilor în istorie: Gyor (de 5 ori), Buducnost (2), Krim Ljubljana (2), CSM București (1), Podravka (1)

6 echipedin cele 16 au ajuns în Final 4 în trecut: Györ, Rostov, Kristiansand, Metz, CSM București și Buducnost

7 finale de Liga Campionilorare în palmares antrenorul de la Rostov, Martin Ambros. Fostul selecționer al României a câștigat 4, toate cu Gyor

5.646 de goluris-au marcat în ediția trecută a Ligii, în comparație cu cele 5.441 din sezonul 2017/2018

Cele mai puternice defensive 

1. Buducnost Podgorica 
2. Rostov Don 
3. Gyor Audi ETO 
4. Metz Handball 
5. CSM București 

Cele mai puternice atacuri 

1. Gyor Audi ETO 
2. Rostov Don 
3. CSM București 
4. Buducnost 
5. Metz Handball 

Cele mai experimentate echipe 

1. Gyor Audi ETO 
2. Rostov Don 
3. Buducnost 
4. SCM Rm. Vâlcea 
5. Metz Handball 

*topuri realizate de Federația Europeană de Handbal 

Vezi și:

EXCLUSIV Revoltă la naționala de handbal feminin: președintele Alexandru Dedu băgat în ședință de jucătoare

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Când nu mai BOȚI, mai BOȚI puțin”
Stiri extrasport
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Când nu mai BOȚI, mai BOȚI puțin”
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Special
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2
Stiri extrasport
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (2)
clujcampion
clujcampion  •  03 Octombrie 2019, 21:11
Postat de Tihamér Takó pe 03 Octombrie 2019, 18:54

"CSM București este, din nou, văzută de toată lumea ca una dintre marile favorite la câștigarea trofeului"......puteti sa spuneti cine sint "toate lumea".Eu am citit recent o analiza internationala,conform careia CSM nu este vazuta nici macar calificata din grupele CL.In FF vor ajunge:ETO GYŐR,Rostov Don,Buducnost si Metz,si ca posibilitate eventuala Ferencváros sau Siófok.

La managementul care il are, poa sa aduca primele 7 jucatoare din lume si tot nu iese din grupe. Scuze pentru ce spun, dar o conducere mai imbecila si care arunca bani publici aiurea ca la csm nu am vazut. Pacat de jucatoarele alea bune care pierd ani de performanta la niste amatori.

1578362032478810
Tihamér Takó  •  03 Octombrie 2019, 18:54

"CSM București este, din nou, văzută de toată lumea ca una dintre marile favorite la câștigarea trofeului"......puteti sa spuneti cine sint "toate lumea".Eu am citit recent o analiza internationala,conform careia CSM nu este vazuta nici macar calificata din grupele CL.In FF vor ajunge:ETO GYŐR,Rostov Don,Buducnost si Metz,si ca posibilitate eventuala Ferencváros sau Siófok.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează