SPORTURI  »  HANDBAL  »  TROFEUL CARPAȚI

Concluzii după evoluția României la Trofeul Carpați: problemele nu sunt doar de ordin sportiv » Va ajunge naționala feminină în lumea a treia a handbalului?

Lorena Ostase/Foto: Anca Țepei/Imago Images
Lorena Ostase/Foto: Anca Țepei/Imago Images

Articol de - Publicat luni, 28 octombrie 2024, 19:05 / Actualizat luni, 28 octombrie 2024 19:34

În weekend-ul 25-27 octombrie, naționala feminină de handbal a României a participat la cea de-a 54-a ediție a Trofeului Carpați și, cu o victorie și două înfrângeri, s-a clasat pe poziția a 4-a. Cum arată echipa lui Florentin Pera cu o lună înainte de Campionatul European?

În BTarena din Cluj-Napoca, România a debutat cu succes la Trofeul Carpați, câștigând cu 36 la 25 duelul cu Macedonia de Nord. A urmat o înfrângere neașteptată și dureroasă în fața Elveției (27-36) și apoi un nou meci pierdut contra Braziliei (31-34).

Ce vă faceți, fetelor?
editorial
Ce vă faceți, fetelor?

Ofensiva a fost unul din aspectele pozitive din jocul naționalei, în ciuda unor ratări din situații ușoare

Care sunt concluziile după turneul câștigat de Elveția, grație golaverajului mai bun decât cel al Braziliei? Trece naționala României printr-o situație dezastruoasă, ar trebui să ne facem emoții în legătură cu ieșirea din prima grupă de la Campionatul European?

În cele ce urmează, vom analiza echipa feminină a României, atât din punct de vedere al jocului, cât și din punct de vedere al gestionării lotului, așa cum s-a văzut ea de la masa presei din BTarena.

Din punct de vedere ofensiv, jucătoarele lui Florentin Pera au avut o evoluție destul de bună, astfel că au terminat Trofeul Carpați cu o medie de 31,3 goluri/meci. Tricolorele au înscris mult de la 9 metri, prin Bianca Bazaliu, Alicia Gogîrlă și Alisia Boiciuc, dar au reușit și să găsească libere extremele sau să paseze pe semicerc pentru Lorena Ostase și Yaroslava Burlachenko.

Boiciuc, la doar 19 ani, a arătat multă maturitate în joc, atât în atac, cât și în apărare. De altfel, evoluția ei, a Corinei Lupei și a Aliciei Gogîrlă reprezintă unul dintre aspectele pozitive de la acest turneu.

În același timp, așa cum remarca Ostase, unul dintre căpitanii naționalei, după pauză ofensiva nu mai era la fel de eficientă, fiindcă adversarele reușeau să contracareze jocul României. În plus, au existat numeroase ratări nu doar de pe semicerc sau extreme, ci și de la linia de 7 metri.

Defensiva României a lăsat de dorit, iar portărițele au o lună la dispoziție pentru a intra în formă

Problema principală a României a fost, însă, în defensivă acolo unde România a primit 36 de goluri de la Elveția și 34 de goluri de la Brazilia. Reprezentantele noastre au încasat goluri din toate pozițiile, însă slăbiciunile cele mai vizibile au fost la apărarea pivotului și în zona centrală.

Tabea Schmid, o jucătoare elvețiană în vârstă de 21 de ani, a marcat 13 goluri în succesul obținut de Elveția. Apoi, în confruntarea cu Brazilia, Bruna de Paula, chiar dacă a fost apărată agresiv la un moment dat, a reușit să înscrie de 8 ori.

De asemenea, apărarea României nu a fost ajutată prea mult nici de portărițe. Daciana Hosu, celălalt căpitan al naționalei, a oprit doar 17 din cele 69 de aruncări ale adversarelor (24,6%), în timp ce Bianca Curmenț a salvat 15 din 50 de aruncări (30%).

Lotul național, măcinat de accidentări: patru jucătoare au părăsit terenul cu probleme medicale

Diana Ciucă, a treia portăriță a României, s-a accidentat în primul meci de la Trofeul Carpați și, astfel, ajungem la al doilea punct al analizei: accidentările. Înaintea turneului, Florentin Pera s-a plâns că nu are la dispoziție mai multe jucătoare care sunt accidentate: Diana Lixăndroiu, Ștefania Stoica, Sonia Seraficeanu și Elena Roșu.

În cadrul celor trei partide jucate la Cluj-Napoca, numărul accidentatelor s-a dublat. Diana Ciucă a suferit o contuzie la cot și va lipsi în jur de o săptămână, Daria Bucur s-a accidentat și ea și va lipsi aproximativ două săptămâni, în timp ce Yaroslava Burlachenko și Sorina Grozav s-au ciocnit în disputa cu Brazilia și au fost nevoite să părăsească terenul.

Așadar, într-o situație care deja era complicată, în urma retragerilor de la națională ale Cristinei Neagu, Crinei Pintea și Elizei Buceschi, există și aceste probleme medicale care afectează naționala.

Lipsa de unitate din handbalul românesc, vizibilă în conflictul Florentin Pera – Cristina Laslo

În plus, de la lot lipsesc și alte jucătoare cu experiență, precum Cristina Laslo și Alexandra Dindiligan. Despre cazul fostului căpitan s-a tot discutat în presă, dar răspunsurile lui Florentin Pera nu au reușit să clarifice situația.

Acesta a declarat în mai multe rânduri că Laslo a fost accidentată, că nu are destule meciuri jucate și că, din acest motiv, nu a convocat-o pentru Trofeul Carpați, chiar dacă se află pe lista oficială de 35 de jucătoare care pot evolua la Campionatul European din noiembrie-decembrie.

În același timp, Pera a părut să nu aibă o problemă cu convocarea Sorinei Grozav, despre care a zis de mai multe ori că nu este în forma ei maximă fiindcă nu a jucat așa de mult în acest sezon.

Dacă pe Grozav a convocat-o pentru a-i acorda minute și încredere, atunci pe Laslo de ce a lăsat-o acasă? În plus, fiind antrenorul Gloriei Bistrița, Pera se află într-un dublu rol așa că numărul de meciuri jucate de Laslo la echipa de club ține tot de el.

Antrenorul naționalei a dat indicii referitoare la motivul real pentru care nu a convocat-o pe Cristina Laslo, vorbind în mai multe rânduri despre faptul că nu tolerează lipsa de disciplină. Sursele GSP susțin că handbalista în vârstă de 28 de ani ar fi încercat să îl schimbe pe Pera de pe banca Bistriței și că asta a dus la izbucnirea conflictului dintre cei doi.

Cert este că se observă o lipsă de unitate în handbalul românesc, care nu există de azi, de ieri, ci de multă vreme și care a făcut ca naționala feminină să sufere de-a lungul anilor.

România a pierdut și duelul cu Brazilia » Probleme mari înainte de Campionatul European
TROFEUL CARPAȚI
România a pierdut și duelul cu Brazilia » Probleme mari înainte de Campionatul European

Rolul în Liga Națională – marea frustrare și principalul aspect care le motivează pe handbalistele din România

Un alt motiv pentru care echipa României pare să fie într-un impas este reprezentat de rolul pe care jucătoarele autohtone îl au în campionat. Lorena Ostase a vorbit la conferința de presă premergătoare turneului despre faptul că antrenorii preferă handbalistele străine în detrimentul utilizării handbalistelor din România.

Apoi, în cadrul unei emisiuni realizate de TVR, Sorina Grozav, cu lacrimi în ochi, a adus și ea în discuție acest subiect pe care l-a abordat și Costică Buceschi, în cadrul unui interviu pentru GSP.ro.

Majoritatea jucătoarelor de la națională se simt marginalizate în campionatul intern și consideră că nu primesc minutele pe care le merită și că, astfel, nu reușesc să se dezvolte. Tocmai de aceea, lotul național a devenit un refugiu pentru anumite sportive care vor să demonstreze că merită un rol mai important la echipa de club.

Campionatul European va începe la finalul lunii noiembrie, România fiind repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia. Tricolorele vor juca la Fonix Arena, în Debrecen, Ungaria.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Încă o lovitură pentru Real Madrid! AS anunță decizia luată în privința lui Ancelotti
Campionate
Încă o lovitură pentru Real Madrid! AS anunță decizia luată în privința lui Ancelotti
Incredibil! De ce va câștiga Rodri în locul lui Vinicius » Incredibilul detaliu decisiv pentru „Balonul de Aur”
Campionate
Incredibil! De ce va câștiga Rodri în locul lui Vinicius » Incredibilul detaliu decisiv pentru „Balonul de Aur”
Gigi Becali a anunțat ce transfer face la iarnă: „Avem nevoie” + Cum va arăta FCSB cu Dinamo
Superliga
Gigi Becali a anunțat ce transfer face la iarnă: „Avem nevoie” + Cum va arăta FCSB cu Dinamo

„A întors Dan Șucu armele împotriva ta?” » Daniel Niculae, la podcastul GSP „2 la 1”: „Atunci s-a stricat totul! Vă spun ce s-a întâmplat în lojă, la Constanța”

Darius Olaru, consternat de modalitatea în care s-a prezentat Rapidul cu FCSB: „Nu ne așteptam să fie așa”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  28 Octombrie 2024, 21:08
Postat de mihai_popovici pe 28 Octombrie 2024, 19:51

Asta nui antrenor de nationala ROMANIEI Pera poate sa antreneze nationala din papa noua guineie a dus nationala in derizoriu sa plece .

Nici eu nu sunt fanul lui, insa trebuie sa constientizam ca e un schimb de generatii si nu se pot face minuni peste noapte. Atitudinea noastra ramane de a fi nemultumiti de fiecare antrenor care trece pe la lot. Sa nu uitam, s-a renuntat foarte usor si la Ambros, dupa semi-finale de Euro. Si imi amintesc foarte bine ce nemultumita era opinia publica de o asa-zisa contraperformanta, era efectiv debusolant cand vedeai reactiile. Din punctul meu de vedere Romania nu doar ca nu va ajunge in lumea a 3-a, dar va creste peste generatia lui Neagu, pentru ca se anticipeaza o echipa mult mai completa si acoperita pe posturi. Sigur ca in lipsa noastra de rabdare si gandirea primitiva, o vom desfiinta dupa Euro, unde sa fim seriosi, obiectivul e doar sa trecem de prima faza (si nu sunt sigur ca o vom face), dar consider ca in 2-3 ani vor aparea primele semne chiar increzatoare ca e o nationala ce poate face lucruri mari in acest sport. Deocamdata noi nu realizam nici macar ca la Trofeul Carpati nu prea am avut prima echipa, ceea ce denota nivelul de pricepere al lumii.

mihai_popovici
mihai_popovici  •  28 Octombrie 2024, 19:51

Asta nui antrenor de nationala ROMANIEI Pera poate sa antreneze nationala din papa noua guineie a dus nationala in derizoriu sa plece .

Vezi toate comentariile (2)
Comentează