SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE HANDBAL DIN JAPONIA

ROMÂNIA - UNGARIA // VIDEO Fosta mare handbalistă Maria Torok rememorează episoade șocante trăite pe propria piele: „Ungurii m-au făcut mereu «țigancă»”

Articol de , - Publicat vineri, 06 decembrie 2019 09:00

Fosta mare handbalistă Maria Torok vorbește despre traseul fragil al ”tricolorelor” la Mondialul din Japonia și, înaintea decisivului de azi cu Ungaria, rememorează episoade șocante trăite pe propria piele izvorâte din rivalitatea istorică dintre București și Budapesta.

Când spui Maria Torok, spui spectacol. Una dintre cele mai mari handbaliste din istoria semicercului românesc se identifică cu vremurile de glorie ale Chimistului Rm. Vâlcea, anii ‘80, cu două Cupe EHF și o Supercupă a Europei în palmares. Mii de oameni veneau meci de meci în Zăvoi pentru a vedea artificiile lui Mori și pentru a se bucura de geniul unei sportive pentru care mingea nu mai avea niciun secret.

Ajunsă la 60 de ani și plină de vitalitate, Maria Torok se ocupă azi de propria școală de handbal, împreună cu sora sa mai mică, Edith, și ea un nume imens, singura româncă deținătoare a patru trofee de Liga Campionilor, toate cu Hypo Niederosterreich (Austria). Din Vâlcea, Mori vorbește cu pasiune despre echipa națională și despre traseul fragil de la Mondialul japonez, la care, azi, ne așteaptă decisivul cu Ungaria.

"Chiper și Țicu n-ar fi trebuit să lipsească"

ROMÂNIA - UNGARIA // VIDEO Fosta mare handbalistă Maria Torok rememorează episoade șocante trăite pe propria piele: „Ungurii m-au făcut mereu «țigancă»”

"Nu sunt chiar încântată de jocul de până acum al echipei. În afară de Cristina Neagu și portărițe, Dedu și Dumanska, nu m-a impresionat nimeni. Ne lipsesc omogenitatea și curajul ori e, poate, efectul numărului prea mic de partide din campionatul intern, ceea ce se traduce și prin absența experienței", spune Torok.

Nu se sfiește să critice și alegerile selecționerului: "O nedreptate i s-a făcut, în primul rând, Laurei Chiper, extrema dreaptă care trebuia să fie la Kumamoto. La fel, nu avea cum să fie neglijată Ana Maria Țicu de la Craiova, cu evoluții constant bune inclusiv la partidele internaționale. E evident că selecția a fost afectată inclusiv de cazul cu dopajul de la Brașov, care m-a surprins foarte tare, iar absențele acelor fete cântăresc greu în angrenajul echipei".

Încearcă să găsească explicații pentru deruta din Japonia: "Sunt prea multe straniere în campionatul intern, iar ale noastre sunt folosite prea puțin sau le regăsim pe bancă sau în tribună. Federația ar fi trebuit să găsească o soluție pentru a intra în normalitate din acest punct de vedere. Degeaba ai un campionat intern puternic datorită jucătoarelor de peste hotare dacă echipa țării tale nu mai ajunge la un nivel de top".

"Încredere, dăruire și determinare"

Iar partida de azi, cu Ungaria, o vede din toate unghiurile, ca etnică maghiară: sportiv, orgolii sau ambiții istorice. "Va fi foarte greu, pentru că adversarii au un lot mai omogen decât Muntenegru. Au și bancă mai bună. Au adus sânge proaspăt în echipă, au titlu mondial la junioare și la tineret, ceea ce denotă o altă politică decât la noi. Trebuie să le răspundem cu încredere și dăruire".
Își aduce aminte de episoade care au marcat-o de pe urma rivalității România – Ungaria: "Mai degrabă din partea unguroaicelor mă aștept la răutăți împotriva noastră. Eu am trăit astfel de episoade și pe teren, și în afara lui. În Ungaria am fost de multe ori jignită când evoluam acolo împotriva lor. Nu mă scoteau din «țigancă»! Pentru mine era însă important să joc pentru naționala țării mele, pentru clubul meu și n-am ținut niciodată cont de aceste dispute. N-aveam nicio vină că trăiam în România, dar mereu mi-am dorit să câștig pentru țara mea. Era ceva normal".

"M-au jignit, am dat foc pe teren la fanionul lui Bekescsaba"

Rememorează chiar un moment tensionat, petrecut în semifinala EHF din 1984, când Chimistul a întâlnit pe Bekescsaba, iar returul din Ungaria s-a lăsat cu scântei: "Publicul ne-a atacat foarte tare și pe mine, și pe sora mea, m-am supărat, dar mi-am văzut de treabă în timpul partidei. La final însă n-am mai rezistat. Eram nervoasă și am răbufnit. Nu știam cum să reacționez. Am luat un fanion al lui Bekescsaba, cel pe care-l primisem la schimbul de la începutul întâlnirii, și i-am dat foc. L-am rupt! Nu vă închipuiți ce huiduieli și ce cuvinte s-au auzit!".

Mori spune că nu s-a simțit niciodată tentată să joace pentru țara vecină: "Nici n-au existat propuneri, nici nu se putea înainte de Revoluție decât printr-o căsătorie prin care să capăt cetățenia maghiară". Iar acum se pregătește să aplaude totuși o victorie a naționalei în Japonia, în ciuda parcursului gri de până acum: "Mă manifest ca în tribună în fața televizorului, când joacă fetele. Țip, strig, dau indicații. Mă pomenesc vorbind singură în fața micului ecran". 

Mesajul lui Mori Torok pentru echipa națională

"E o surpriză foarte mare că pot adresa câteva cuvinte echipei României înaintea unui meci cu Ungaria de la Campionatul Mondial. Fetelor, am fost și sunt întotdeauna aproape de echipa României. Sunt și am fost mândră de rezultatele voastre. Vă doresc să fiți curajoase, ambițioase! Să fiți o echipă, una pentru toate și toate pentru una! Vă doresc mult succes!"

226de meciuri a jucat Maria Torok pentru echipa națională, a marcat 626 de goluri și a participat la 3 Mondiale, cea mai bună clasare fiind în 1986, locul 5

ROMÂNIA - UNGARIA // CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA » Ana Maria Iuganu debordează de optimism: „Am o dorinţă formidabilă de a bate Ungaria!"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Americanii vin cu o nouă inginerie-SF » Ce va conține stadionul de 1,7 miliarde de dolari din Buffalo, locul unde zăpada ajunge la peste 2 metri în fiecare an
Campionate
Americanii vin cu o nouă inginerie-SF » Ce va conține stadionul de 1,7 miliarde de dolari din Buffalo, locul unde zăpada ajunge la peste 2 metri în fiecare an
Demitere-ȘOC în Superliga: l-a dat afară din cantonament. Ce l-a deranjat pe patron: „Eu nu pot să accept asta!” » Leo Grozavu e noul antrenor al echipei
Superliga
Demitere-ȘOC în Superliga: l-a dat afară din cantonament. Ce l-a deranjat pe patron: „Eu nu pot să accept asta!” » Leo Grozavu e noul antrenor al echipei
Ciobotariu nu pleacă singur » Încă trei oameni dați afară de la Botoșani
Superliga
Ciobotariu nu pleacă singur » Încă trei oameni dați afară de la Botoșani

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (8)
1883243075136967
Balan Lucian  •  06 Decembrie 2019, 15:21

acum daca doamna Torok isi reneaga originile , tot nu va fi o romanca 100 % , *** de la un sovin roman tor o incaseaza daca vorbeste urat de maghiari sau nu , o doamna adevarata nu vorbeste in situatia ei urat nici de unguri nici de romani.Ce a trancanit mai sus imi aduce aminte de discutiile intre doua babe in ideea care a fost mai cinstita in tinerete.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gilos
gilos  •  06 Decembrie 2019, 11:34

Mult succes, fetelor ! Hai Romania !!

1578362032478810
Tihamér Takó  •  06 Decembrie 2019, 11:29

Am fost prezent in tribune la acel meci de care vorbeste Török Mária.Nu s-a dat foc la nici un fanion. Asa ceva pe vremea prieteniei comuniste romano-maghiara nici nu se putea intampla.Cred ca federatia romana excludea din handbal pe pe Török.Si atunci erau regulamente care sanctionau drastic asemenea gesturi, dar politicul era mult mai mult angrenat in activitatile sporive,mai ales in cele internationale,unde securistii supravegheau fiecare miscare,facand imposibila asemenea nesportivitati.Asa ceva nu indraznea sa faca nici un sportiv in Romania comunista ! Dupa castigarea finalei IHF,datorita ovationarii si sustinerii echipei ,Ceausescu a chemat la ordin pe sefii judetului,a demis atat pe secretarul de partid Comanescu cat si pe primarul Gutau.Atunci nici macar nu aveai voie sa bucuri de victorie,sau recompensat moral si material...cum puteai intr-o asemenea atmosfera politica supravegheata de securitate,sa faci gesturi ca cele povestite de Török...in nici un fel,mai ales intr-o tara care pe atunci era considerata prietena.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează