SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO 2024

Spania, model pentru România la Euro de handbal?! Aflată într-o situație asemănătoare, naționala lui Ambros Martin a făcut o demonstrație de forță

Spania a debutat cu dreptul la Campionatul European/Foto: Imago Images
Spania a debutat cu dreptul la Campionatul European/Foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 29 noiembrie 2024 12:19 / Actualizat vineri, 29 noiembrie 2024 12:26

Naționala feminină a Spaniei a debutat cu succes la Campionatul European de Handbal, câștigând cu 30-24 în fața Portugaliei. La fel ca România, formația iberică trece printr-un proces de reconstrucție, sub coordonarea lui Ambros Martin.

Vineri, 29 noiembrie, la ora 19:00, România va intra pe parchetul Fonix Arena din Debrecen, pentru primul meci de la ediția din acest an a Campionatului European de Handbal Feminin. Tricolorele se vor duela cu Cehia, națională pregătită de Bent Dahl, tehnicianul care s-a despărțit recent de SCM Râmnicu Vâlcea.

Dinamo, înfrângere la scor cu Sporting în Liga Campionilor » Clasamentul ACUM
SPORTING - DINAMO
Dinamo, înfrângere la scor cu Sporting în Liga Campionilor » Clasamentul ACUM

România are o medie de 15,4 prezențe la națională. Norvegia, la polul opus

La acest turneu, așteptările legate de națională nu sunt foarte mari, având în vedere că Florentin Pera a repetat în ultimele luni de o mulțime de ori că echipa trece printr-o reconstrucție și că obiectivul cel mai important este legat mai degrabă de Jocurile Olimpice din Los Angeles.

Media de vârstă a tricolorelor este 24,4 ani, astfel că România se clasează pe poziția a 13-a, fiind urmată de Serbia, Slovenia, Insulele Feroe, Elveția, Ucraina și Macedonia. De asemenea, conform unei analize a handbalmania.ro, trupa lui Pera este pe penultimul loc într-un clasament făcut după media numărului de prezențe la națională.

Jucătoarele României au, în medie, 15,4 prezențe la națională, cea mai „convocată” handbalistă fiind Sonia Seraficeanu (49 de selecții). La polul opus, Norvegia are o medie de 105 prezențe la națională, fiind de departe cea mai experimentată formație de la Campionatul European.

Naționala Spaniei, într-un proces de reconstrucție, accelerat de eșecul de la Jocurile Olimpice

Într-o situație similară cu a României se află și naționala Spaniei. Cu o medie de vârstă de 24,7 ani și cu o medie de 32,4 prezențe la națională, ibericele trec și ele printr-un proces de reconstrucție.

Decizia de a schimba fața echipei care a luat argint la Campionatul Mondial din 2019 și care s-a clasat pe poziția a 4-a la Mondialul din 2021 a venit după eșecurile din ultimii ani de la turneele importante.

Totul a culminat cu ediția din acest an a Jocurilor Olimpice, unde Spania a pierdut toate cele 5 partide din faza grupelor, fiind învinsă de Franța, Olanda, Ungaria, Brazilia și Angola.

Drept urmare, Ambros Martin a primit acordul Federației Spaniole de Handbal pentru a întineri echipa, iar acesta a inclus în lotul pentru Euro 2024 8 debutante la un turneu final.

„E un mix de jucătoare cu multă calitate și altele cu foarte multă încredere, chiar dacă nu au experiență. E o echipă plină de entuziasm și foame”, a declarat antrenorul principal al Spaniei, conform Marca.

Spania, model pentru România la Euro de handbal?! Aflată într-o situație asemănătoare, naționala lui Ambros Martin a făcut o demonstrație de forță
Banca Spaniei, în meciul cu Portugalia/Foto: Imago Images

Ibericile, debut cu dreptul la Campionatul European

Brand-uite drept „guerreras” sau „luptătoare”, handbalistele Spaniei au impresionat în perioada de pregătire, izbutind acum o săptămână să câștige cu 28-27 în fața Franței, într-un meci amical.

Joi, 28 noiembrie, ibericele și-au început excelent aventura de la Campionatul European și s-au impus cu 30 la 24 în fața Portugaliei. La pauză, tabela arăta egalitate, 12-12, însă în repriza a doua, Spania s-a descătușat și a obținut un prim succes.

Carmen Campos Costa, cu 8 goluri, a fost principala marcatoare a Spaniei, urmată de Paula Arcos Poveda (6 goluri) și de Ester Somaza Bosch (5 goluri). Tot 8 goluri a reușit și Joana Dos Santos, lidera Portugaliei.

„Am fost puternice în apărare, iar asta ne-a ajutat să obținem încrederea necesară pentru a obține victoria atunci când s-a ajuns în momentele cheie ale jocului”, a declarat Ambros Martin.

La un anumit moment din a doua repriză, echipa a uitat de rezultat și cred că asta a fost esențial. Ne-a permis să jucăm mai confortabil, iar asta arată maturitatea acestei echipe, în ciuda tinereții”, a adăugat antrenorul în vârstă de 56 de ani.

Vineri, 29 noiembrie, la ora 19:00, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima Sport 1 și Digi Sport 1, România se va duela cu Cehia, într-un meci din grupa B.

Spania, aflată în grupa C, va juca sâmbătă, 30 noiembrie, contra Poloniei și luni, 2 decembrie, contra Franței. Ambele partide sunt programate la ora 19:00.

Programul în grupa României de la Euro 2024:

  • 29 noiembrie, ora 19:00 » România - Cehia
  • 29 noiembrie, ora 21:30 » Muntenegru - Serbia
  • 1 decembrie, ora 19:00 » Muntenegru - România
  • 1 decembrie, ora 21:30 » Serbia - Cehia
  • 3 decembrie, ora 19:00 » Serbia - România
  • 3 decembrie, ora 21:30 » Cehia - Muntenegru

Grupele Campionatului European de handbal feminin:

  • Grupa A – Suedia, Ungaria, Turcia, Macedonia de Nord
  • Grupa B – Muntenegru, România, Cehia, Serbia
  • Grupa C – Franţa, Spania, Portugalia, Polonia
  • Grupa D – Danemarca, Elveţia, Insulele Feroe, Croaţia
  • Grupa E – Norvegia, Austria, Slovacia, Slovenia
  • Grupa F – Olanda, Germania, Ucraina, Islanda
    Grupele A, B și C se împerechează în grupa principală. La fel și grupele D, E și F.
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gică Popescu s-a dus peste Marcel Ciolacu: „Mi-e greu mie să mă bat cu U Cluj, care primește 4 milioane de la primărie!” » Proiectul ajuns pe masa Guvernului României
Superliga
Gică Popescu s-a dus peste Marcel Ciolacu: „Mi-e greu mie să mă bat cu U Cluj, care primește 4 milioane de la primărie!” » Proiectul ajuns pe masa Guvernului României
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Superliga
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
„Mâine mă opresc, nu mai antrenez!” » Marius Șumudică s-a luat de Cornel Dinu în prima intervenție din 2025
Superliga
„Mâine mă opresc, nu mai antrenez!” » Marius Șumudică s-a luat de Cornel Dinu în prima intervenție din 2025

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (28)
MaxiP
MaxiP  •  11 Decembrie 2024, 17:47
Postat de rumunek pe 11 Decembrie 2024, 16:12

Au făcut un turneu neașteptat de bun. Păcat de acea înfrângere cu Polonia, pentru că ea induce ideea că victoria contra Suediei a fost doar o mare întâmplare. Sper să continue, au fost și anumite jucătoare accidentate, care ar fi jucat mai mult, potențial pentru o națională decentă la turnee finale există. Vor crește însă doar dacă vor avea unde să joace săptămânal.

Pentru cine a urmarit meciurile nu cred ca se pune problema ca victoria cu Suedia sa fi fost o intamplare, acum nici nu zic ca daca mai jucam de 5 ori cu ele le batem de fiecare data, dar chiar au jucat bine mai ales meciurile tari, nu doar cu Suedia, si cu Muntenegru si cu Franta, chiar si cu Ungaria la un nivel acceptabil. Mai degraba e o intamplare meciul cu Polonia, consider ca daca se juca cand inca nu erau eliminate, nu pierdeau niciodata acest meci. In fine, cred ca vor juca si la cluburi, probabil dupa acest Euro se vor transfera o parte din jucatoare la cluburi unde sa evolueze, si eu cred ca e o nationala de mare perspectiva, dar mai trebuie lucrat si inca e nevoie de 2-3 nume noi, de jucatoare mai rapide, de un pivot, e de muncit serios la faza defensiva si neaparat trebuie sa apara in jocul nostru notiunea de faza a doua. E foarte greu in handbalul actual sa joci fara asa ceva.

MaxiP
MaxiP  •  11 Decembrie 2024, 17:44
Postat de rumunek pe 11 Decembrie 2024, 16:10

Corect, greșeala mea, CSM a jucat încă 2 Final 4, nu doar unul, după cel pe care l-a câștigat. Undeva mi-a fugit un sezon. Doar că nu ai cum să nu observi că au trecut 6 sezoane fără rezultate importante, repet, în lumina banilor cheltuiți. Despre Oltchim nu cred că are rost să dezvoltăm, dacă Bulatovici, Barbosa sau rusoaica aia înseamnă că au schimbat politica și au devenit o multinațională, așa o fi. Eu țin minte că le-au adus pe cele 2 tinere pe atunci, Neagu și Vizitiu, de la Brașovul Marianei Târcă, singura echipă care le mai ținea piept prin campionat. Doar că erau prea tinere și, cum am văzut, nici nu erau cu aceeași anvergură. Se retrăsese Steluța Luca, restul erau acolo. Dar toate aceste lucruri devin deja mitologie, cât timp tinerele debutante de atunci au ajuns la vârsta retragerii. Ideea este că atunci, o Corona Brașov juca și promova două tinere de 18-19 ani, iar campioana avea 2-3 străine de mare valoare. Noi nu știm dacă CSM nu ar pierde la fel cu Metz în play-off, în ambele manșe cum se întâmplă acum, și dacă ar avea 4-5 românce pe teren și dacă ies Neagu și Pintea. Conform prezentării lotului, CSM are doar un inter dreapta, o poloneză, nefiind capabili să identifice măcar o tânără din țară ca rezervă pe postul respectiv, care să se antreneze, să învețe și să crească. În schimb avem una ca soluția a 5-a de pivot. Aici tot vreau să ajung, la strategie și creștere de sportivi in timp, nu doar semnat contracte pe un sezon cu comisioane și parandărături.

Bun, 1 - nu erau doar Barbosa, Bulatovic si Vetkova, eu mi le mai amintesc rapid pe Managorova si pe Ozel. Cred ca au mai fost si altele. Adevarat, nu e vorba doar despre asta, s-au promovat si tinere, dar una era Neagu, ok, parea o certitudine de la inceput si cam asta e ideea, echipele tari cauta certitudini. Tinere, cu atat mai bine, noi in ultimii ani nu prea am avut asa ceva, sa recunoastem, de-asta a si scazut nivelul nationalei. Inca CSM a mai adus tinere, repet, ei au debutat-o pe Stoica, o au pe Dindiligan in lot, culmea, ii dau minute (ceea ce nu vrea nimeni sa vada). Dar normal ca nu le vor pune jucatoare de baza, nu au nivelul necesar. Nu spune nimeni ca nu se observa ca CSM nu a prins de 6 ani Final 4, se observa foarte clar. Ca nu gasesc in tara inter drept... nu gasesc in Europa se pare, eu o tot spun, la CSM Bucuresti problema nu era Adi Vasile, alt cliseu promovat de "cunoscatorii romani", pana una alta Adi Vasile a fost chemat de unul ca Johansson sa-i fie secund, nu cred ca e praf, la CSM problema tine de o conducere nespecializata pe handbal. De asta au 5 pivoti si niciun inter drept, foarte simplu, aici nu contrazic nimic, conducerea e slaba, transfera dupa ureche, dar am spus asta de mult in alte comentarii. In Romania trebuie produs, nu cersit titulare si scazut nivelul de club. Stam prost la capitolul pregatire in juniorat. Vedem in ce viteza joaca alte echipe, chiar cu multe tinere, fata de noi, avem principii invechite de formare a jucatoar

rumunek
rumunek  •  11 Decembrie 2024, 16:12
Postat de MaxiP pe 11 Decembrie 2024, 10:33

Din punctul meu de vedere au jucat foarte bine si cu Ungaria, dar s-a vazut intr-adevar alta clasa din partea adversarei, neasteptat de bine arata Ungaria la acest European. Pacat de ultima impresie contra Poloniei, conta dpdv moral, statistic, al clasamentului etc, dar sa recunoastem, s-au autodepasit, ne-au oferit 7 meciuri frumoase (desi multi se asteptau la 3), au facut tot ce au putut, victoria cu Suedia e cea cel mai bun rezultat al nationalei din 2018 incoace, din punctul meu de vedere si in mod cert n-au facut cel mai slab European din istorie, cum anticipau multi inainte de turneu. O echipa de tineret care a aratat fantastic contrar asteptarilor, care denota perspectiva uriase. Important e sa aiba continuitate, e de muncit la aspectul vitezei de joc, din pacate nu avem deloc contraatac, faza a doua, repunere rapida de la centru (aspecte fara care e greu de jucat handbalul actual) si mult de tot de lucrat pe faza defensiva. Probabil vor mai aparea jucatoare, e un prim inceput bun. Singura dezamagire mi se pare selectionerul. Personal i-as multumi pentru acest start, el a alcatuit nucleul de jucatoare, ii respectam meritele, dar e nevoie de cineva cu experienta pentru a face pasul urmator si nu mi se pare omul potrivit pentru a merge mai departe. Si ar fi pacat sa nu profitam de aceasta generatia, chiar promitatoare, trebuie gasit cineva care sa obtina maximum din ea.

Au făcut un turneu neașteptat de bun. Păcat de acea înfrângere cu Polonia, pentru că ea induce ideea că victoria contra Suediei a fost doar o mare întâmplare. Sper să continue, au fost și anumite jucătoare accidentate, care ar fi jucat mai mult, potențial pentru o națională decentă la turnee finale există. Vor crește însă doar dacă vor avea unde să joace săptămânal.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează