Articol de Oana Duşmănescu - Publicat marti, 24 iulie 2012 00:00 / Actualizat luni, 23 iulie 2012 23:11
Olimpiada nici nu a început şi niponii prezenţi la Londra au deja distincţii.
Toţi sportivii din Ţara Soarelui Răsare au primit cîte o medalie făcută din lemn. Mai exact din resturile rămase după tsunami-ul care a lovit Japonia în luna martie a anului trecut.
Medaliile au fost realizate de elevii care locuiesc în regiunea cea mai afectată. Ei au lucrat la aceste obiecte simbolice şi le-au gravat cu devotament pentru ca ele să le poarte noroc celor 518 membri ai delegaţiei ţării lor. Medaliile, cu un diametru de 4,5 centimetri, au emblema olimpică şi sînt decorate cu mici panglici pe care sînt scrise mesaje ale copiilor din regiunea devastată, cum ar fi "aşteptăm medaliile voastre".
"Aceste rămăşiţe reprezintă un simbol al suferinţei noastre, dar astăzi avem o altă viaţă", a declarat Mizuho Sato, o fată de 14 ani, care a participat la fabricarea acestor medalii.
Primă-record pentru armeni
Guvernul din Armenia, Comitetul Olimpic local şi Gagik Ţarukian, un om de afaceri, au promis prime de 700.000 de euro pentru sportivii armeni care vor cuceri o medalie de aur la Olimpiada care începe vineri. Oficialităţile vor oferi 100.000 de dolari (aproximativ 83.000 euro) pentru un titlu olimpic, iar Comitetul Olimpic armean va da 50.000 de dolari. Ţarukian, preşedintele comitetului naţional, politician şi om de afaceri, va da 700.000 de dolari, ceea ce duce la un total de 850.000 de dolari, adică 700.000 euro. Ţarukian a promis deja o recompensă similară la JO din 2008, de la Beijing, dar nici unul dintre sportivii armeni de la Beijing nu a reuşit să cîştige aurul. Armenia a cîştigat în China şase medalii de bronz şi are un singur titlu olimpic, la Atlanta 1996, la lupte.
Dopaj în Maroc
Marocanca Mariem Alaoui Selsouli a fost depistată pozitiv la un diuretic şi nu va lua startul la Londra. Ea se număra printre principalele favorite la proba de 1.500 de metri. Atleta a fost supusă unui control la concursul de atletism de la Paris Saint Denis, la care a stabilit, pe 6 iulie, cea mai bună performanţă mondială a anului (3:56, 15). Selsouli şi-a îmbunătăţit atunci cu patru secunde şi jumătate recordul personal. Selsouli a mai fost o dată suspendată pentru dopaj. Ea este vicecampioana mondială de sală, titlu obţinut în martie, la Istanbul.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”