Articol de Marian Ursescu, Raed Krishan (foto) - Publicat vineri, 23 iulie 2021 08:15 / Actualizat sambata, 24 iulie 2021 04:19
CANOTAJ. Simona Radiș și Ancuța Bodnar au câștigat la pas prima cursă disputată la Tokyo și s-au calificat în semifinale. Au cel mai bun timp dintre toate echipajele, demonstrându-și statutul de favorite.
- Informații-cheie: Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea festivitatea de deschidere astăzi, de la ora 14:00, dar unele întreceri au debutat deja;
- Gazeta are 3 ziarişti cu o experienţă însumată de 72 de ani care vor ţine publicul la curent. Urmărește AICI știrile cele mai importante ale zilei de astăzi.
Cronică de Marian Ursescu: Au pus motor bărcii
E ora 11:10 minute în Japonia, dar e foarte cald. O căldură sufocantă, pentru că umiditatea e foarte mare. Transpiri fără să faci nimic. Pa canalul artficial de la Sea Forest Waterway, bărcile de dublu vâsle s-au aliniat la start. Trebuie să treacă pe sub două poduri pentru a ajunge la finiș, după cele 2.000 de metri.
Anouncerul își face treaba: Italy, Olympic Rusian Committee, Roumania, Canada. Start! Sunt doar calificări, emoțiile sunt mai mici, dar toți sportivii își doresc o cursă bună și un culoar cât mai bun în semifinale.
Președintele FR Canotaj, Elisabeta Lipă, privește în zare, apoi se mai uită pe tabela cu timpii. E un live în timpul cursei. Primele trei bărci se califică în penultimul act. E imposibil ca fetele noastre, Simona Radi și Ancuța Bodnar să nu obțină calificarea.
Numai dacă s-ar scufunda barca!
Moldovencele noastre își încep însă serios treaba. Se pun pe vâslit și vâslesc, nu se joacă. "Noi vara nu dormim, vâslim", cum le place lor să spună. La jumătatea cursei au deja peste cinci secunde avans față de toate celelalte echipaje. Și nu o lasă deloc moale. Cu cât ajung mai aproape de finiș, cu atât se adună mai multe secunde diferență.
Rusoaicele au 56 de metri de recuperat, Italia și Canada, peste 30. Româncele se gândesc probabil doar la timpul obținut de Noua Zeelandă în prima serie. Sportivele din emisfera sudică sunt contracandidatele la aur.
Ce atmosferă ar fi fost cu spectatori în tribune! Așa, se aude tot ce strigă Elisabeta Lipă. "Hai, Simona! Hai Ancuță!", "Nu vă lăsați! Tare până la capăt!". Și fetele parcă o ascultă.
Timpul mai bun cu 4 secunde decât Noua Zeelandă, din prima serie. E bine. E de moral. Canada a venit la 8 secunde, Italia la 10. Rusoaicele s-au "înecat", au 15.
Peste trei zile, pe 26 iulie, Simona și Ancuța iau startul în semifinale. Sunt extrem de optimiste însă, știu că au muncit enorm. Fetele astea nu au cum să nu ia medalie! Dar aurul e tot ce-și doresc.
"Le așteptăm pe Noua Zeelandă în finală!"
Româncele au făcut o cursă perfectă, au condus de la un capăt la altul, fără să se agite prea tare. La final, erau foarte mulțumite.
„A fost o cursă foarte bună din start până în finiș, am reușit să ne mobilizăm, suntem foarte mulțumite de rezultat și avem încredere că vom continua la fel în această competiție", a spus strocul Simona Radiș.
Ancuța Bodnar a completat-o. "Condițiile de concurs sunt puțin mai dificile, dar pentru cei care știu să le gestioneze nu este o problemă. Noi ne-am descurcat foarte bine. A fost vântul, e umiditate mare, dar condițiile sunt la fel pentru toată lumea", a spus Ancuța.
"În timpul cursei, intensitatea de efort este foarte mare. Trebuie să te concentrezi și să fii calm. Dacă te agiți, atunci într-adevăr căldura ar putea fi cel mai mare dușman al tău", subliniază Simona.
Vor cel mai bun culoar
După cursa lor, fetele s-au interesat imediat și de adversare. Ce timp au Noua Zeelandă? Dar Olanda? "Ne-am uitat pe timpi, eram curioase să vedem adversarele, avem ceva sutimi în plus în fața Olandei și Noua Zeelandă mai în spate.
Există foarte multe șanse ca să conteze culoarul de pe care iei startul. Ne-am spus că trebuie să facem tactic o cursă bună, să nu riscăm, ca în semifinale și apoi în finală să fim pe un culoar devaforabil", au spus cele două românce.
Știu că toți cei de acasă ne susțin, chiar dacă este 4-5 dimineața. Îmi și imaginez părinții bându-și cafeaua la 5 dimineața- Simona Radiș
Ne vom întâlni cu Noua Zeelandă în finală. Am mai fost acum doi ani la Mondiale, ne-au bătut, dar de atunci au schimbat echipajul. Eu și Simona am rămas o echipă, ne-am sudat, suntem mult mai puternice - Ancuța Bodnar
Rezultate seria 2
1. România | 6:49,79 |
2. Canada | 6:57,69 |
3. Italia | 6:59,58 |
4. ROC | 7:03,96 |
Cei mai buni timpi pentru semifinale
1. România | 6:49,79 |
2. Olanda | 6:49.90 |
3. Lituania | 6:50,38 |
4. Australia | 6:53,30 |
5. Noua Zeelandă | 6:53,62 |
6 SUA | 6:55,65 |
Și băieții s-au calificat în semifinale
În proba similară masculină, Ionuț Prundeanu și Marian Enache au evoluat în seria a treia de calificare. Au obținut în cele din urmă locul 3, cel care le dă dreptul să meargă în penultimul act. Olanda a câștigat seria, urmată de Marea Britanie și România. Lituania a terminat ultima.
"A fost o cursă nici prea grea, nici prea ușoară. Ne-am bazat mult pe tehnică. Suntem foarte mulțumiți că am venit în prmii trei. Avem două zile să pregătim semifinala.
Cu toții știm că este mult mai tare decât finala", a declarat Marian Enache. "Am fost foarte aproape de britanici, dar acum am văzut ce tactică trebuie să abordăm. Nivelul este foarte ridicat, toată lumea se bate pentru un loc în finală. Condițiile sunt destul de vitege, vânt contră din lateral, curenți, dar sunt la fel pentru toți, nu ne plângem noi", a spus și Ionuț Prundeanu.
Marian Enache a făcut și o dezvăluire. "Dacă nu prindem finala, o să ne vedem la Paris în 2024. Ăsta e obiectivul nostru, să prindem finala".
Vezi și alte știri de la Jocurile Olimpice:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”