SPORTURI  »  RUGBY  »  ARCUL DE TRIUMF

Arena „Arcul de Triumf” provoacă un conflict la nivel înalt: „Domnul ministru Novak nu va sta deasupra deciziei Regelui Carol! Ne vom antrena în fața Guvernului!”

Arena „Arcul de Triumf” urmează să ajungă în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului. Federația Română de Rugby nu acceptă decizia și anunță proteste de amploare. +30   FOTO
Arena „Arcul de Triumf” urmează să ajungă în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului. Federația Română de Rugby nu acceptă decizia și anunță proteste de amploare.

Articol de GSP - Publicat joi, 28 ianuarie 2021 17:33 / Actualizat joi, 28 ianuarie 2021 18:42

Arena „Arcul de Triumf” urmează să ajungă în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului. Federația Română de Rugby nu acceptă decizia și anunță proteste de amploare. 

  • Toate stadioanele moderne din București sunt administrate de statul român. Ministerul Apărării va prelua Ghencea, MTS-ul va lua Arcul de Triumf, iar Ministerul Transporturilor se va alege cu arena Rapid. Detalii AICI!

UPDATE 18:30 / MTS nu renunță la „Arcul de Triumf”

MTS nu face niciun pas înapoi. Spune că proiectul inițial al arenei „Arcul de Triumf” a suferit îmbunătățiri substanțiale. Costul a crescut de la 2 milioane de euro la peste 30 de milioane de euro. Noile dotări transformă stadionul într-unul de interes public, deschis tuturor evenimentelor sportive. Comunicatul integral, la finalul articolului!

Arena „Arcul de Triumf”, motiv de ceartă între MTS și FRR

Arena „Arcul de Triumf” a fost dintotdeauna „casa” echipei naționale de rugby. Odată cu finalizarea noii construcții, ar urma să treacă în administrarea exclusivă a MTS. Federația condusă de Alin Petrache se opune vehement. A emis un comunicat prin care anunță proteste în fața Guvernului, dacă ministrul Eduard Novak nu se răzgândește. 

Federația Română de Rugby, somație către MTS: „Ne vom antrena în fața Guvernului!”

„Suntem de-a dreptul consternați de această poziționare și vom lua toate măsurile legale și umane pentru a evita această noua naționalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toți cei care nu vor să țină cont de documente și de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula și vom lupta pentru stadionul nostru.

Pe scurt, Federația Română de Rugby a oferit terenul pe care se joacă rugby din 1913, și-a demolat singură vechiul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf, a semnat un protocol cu MTS prin care stadionul revine Federației Române de Rugby la finalul lucrărilor și a fost asigurată ca va primi stadionul înapoi.

Acum cineva, care nu a avut vreo implicare în acest proiect, vine, la final, și dorește să schimbe tot.

Sperăm că domnul ministru Novak va respecta documentele, tradiția și istoria sportului nostru și va reda dreptul de folosință gratuită pe 49 de ani Federației Române de Rugby. Nu credem ca domnul Novak va încerca să se situeze deasupra deciziei Regelui Carol și primarului Grigore Gheorghe Cantacuzino care au dat acest teren pentru rugby. Speram să nu fie părtaș la o asemenea pagina de rușine a sportului românesc.

Probabil vom ajunge în instanță sau vom merge până acolo încât vom face antrenamentele în fața Guvernului și a MTS.

Altfel, ne pregătim pentru meciurile de calificare la Cupa Mondială. Pe unde apucăm. Trei terenuri de rugby, casa acestui sport stau goale și așteaptă finalizarea documentelor. Iar prioritatea MTS este să lanseze o dezbatere publică despre cum dorește să ia ceva ce nu este al său?!

Evident, pentru că ne exercitam dreptul la opinie și nu acceptăm să ne fie încălcată istoria și documentele noastre, ne așteptăm sa fim sancționați!”, se arată în comunicatul Federației Române de Rugby.

Comunicatul emis de MTS, în integralitate: 

„Ministerul Tineretului și Sportului recunoaște tradiția rugby-ului în acest spațiu. Aici au avut loc primele meciuri de rugby din România și nimeni nu poate șterge această realitate istorică. Nimeni nu-și dorește să minimizeze sau să desconsidere importanța sau valoarea acestei tradiții. 

Stadionul “Arcul de Triumf” a fost inclus, alături de alte două obiective, în angajamentul asumat de România în contextul EURO 2020, ceea ce a presupus un efort public semnificativ. De la 2 miloane de euro, cât valora stadionul la momentul includerii în programul de reabilitare, a ajuns să valoreze peste 30 de milioane, cât a însumat valoarea lucrărilor finanțate de CNI și MTS. 

Față de stadionul preluat inițial spre reabilitare, ne regăsim acum în situația de a avea un centru sportiv de excelență, care include terenuri de antrenament, sală de conferințe, spații pentru oficiali, săli pentru presă, centru de medicină sportivă, post de control anti-doping, puncte de prim-ajutor pentru spectatori, săli VIP, restaurant, muzeu, un mic hotel pentru sportivi, 151 de locuri de parcare subterană, spații tehnice, adăpost de protecție civilă etc. 

De această investiție trebuie să poată beneficia și alte sporturi, este o problemă de echidistanță, în raport cu banii publici investiți și cu palmaresul rezultatelor sportive ale fiecărei federații. Ministerul Tineretului și Sportului, ca administrator de drept al acestui obiectiv de interes național, dorește să apere istoria rugby-ului, precum și viitorul său, și să-i asigure pe mai departe condițiile necesare pregătirii și desfășurării activității competiționale. 

Aici vor putea avea loc în continuare meciurile și antrenamentele sportivilor rugbiști, dar în baza unui calendar gestionat de MTS, calendar care va include și va ține cont și de solicitările venite din partea altor sporturi. Competiția sportivă presupune fairplay, iar Ministerul Tineretului și Sportului dorește să dea și altor sporturi șansa de a-și desfășura activitatea pe noul Stadion “Arcul de Triumf”.

VIDEO. Lucrările la arena „Arcul de Triumf” au fost finalizate

FOTO. Imagini spectaculoase cu arena „Arcul de Triumf”

FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
+25 FOTO

Citește și alte știri despre stadioanele din București: 

EXCLUSIV Aici au dispărut banii dumneavoastră: Arena Naţională, pierderi de 13 milioane de euro din 2011! Dezvăluiri și cifre incredibile despre cel mai mare stadion din România

FOTO. Stadionul din Giulești, aproape de finalizare! Au fost montate ambele tabele » Ultimele imagini

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - CSU Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - CSU Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (25)
catalin.palcu
catalin.palcu  •  29 Ianuarie 2021, 09:18
Postat de nune pe 28 Ianuarie 2021, 19:28

Noi mai vindem doi jucatori si ne facem stadion UEFA 5*. La Dinamo, de cand nu s-a mai vandut un jucator, nu mai stie nimeni nici macar sa completeze o factura...

Mai vindeti 2 jucatori sa ce? Ati avut ani cand ati facut 30-40 de milioane profit si nici baza proprie de antrenament nu aveati, pasemite stadion ! Oricum banii pe Man nu raman in club, nu-ti fa iluzii. Ti-a zis nen'tu Gigi ca ii ia el.

alenb
alenb  •  28 Ianuarie 2021, 22:54

Ministerul e sugubat, centru de excelenta, auzi la el :))). Si ma rog ce “alte sporturi” vor sa primeasca in Complex? Ca exceptand rugbyul doar fotbalul se msi poate juca acolo. Exclud sporturi exotice gen oina si fotbal american. De mentionat ca acolo se joaca rugby de la inceputurile acestui sport in Romania, adica incepend cu 1919. Fotbalul a fost si el prezent acolo prin anii 1920, dar atat! Imi miroase a influenta FCSB in povestea asta.

alenb
alenb  •  28 Ianuarie 2021, 22:49
Postat de catalin.palcu pe 28 Ianuarie 2021, 21:07

Nu e chiar asa de templu. S-a jucat rugby acolo in anii 30 si apoi in ultimii 10-15 ani, dar nu in exclusivitate. In anii 70, 80, 90 se juca pe 23 August cand era cate un meci de calibru. S-a mai jucat si pe Dinamo, la Cluj, la Iasi, la Constanta. Arcul de Triumf nu e vreun Twickenham.

In anii 70-80-90 ce sport se practica pe terenurile din complex, exceptandu-l pe cel de atletism? Eu stiu ca se juca rugby pe toate cele 3 terenuri, nu era stadion propriu zis dar se juca si se antrena rugby. Fotbal in schimb nu s-a mai jucat acolo in anii 20. Ca despre fotbal e vorba, doar nu se vor ocupa de oina.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează