SPORTURI  »  TENIS  »  SCHI ALPIN

Mozart pe schiuri » Așa a fost numită Mikaela Shiffrin, cea care ieri s-a impus zdrobitor în proba de slalom de la Campionatele Mondiale

Articol de , - Publicat duminica, 19 februarie 2017 00:00

Munți, zăpadă și un soare glorios. Un decor perfect pentru ca americanca în vârstă de 21 de ani să strălucească. Ieri, la Saint Moritz, în Elveția, Mikaela Shiffrin a câștigat medalia mondială de aur la slalom.

O probă pe care o domină și în care s-a impus cu un avans monstruos. 1,64 secunde față de a doua clasată, elvețianca Wendy Holdener. "Nu aveam cum să o înving pe Mikaela", a spus medaliata cu argint.

Shiffrin are o ușurință și o tehnică de invidiat, dar pentru a ajunge aici ea nu se cruță deloc. Deși câștigă cursele, de cele mai multe ori e nemulțumită de felul în care schiază. Ieri însă nu a fost cazul. "Am văzut timpul abia când am ajuns foarte aproape de cronometru, am știut că am făcut o cursă bună, dar nu credeam că am un timp atât de bun. S-a întâmplat aproape la fel de perfect cum mi-am imaginat", a spus americanca.

Întrebarea de la zece ani

Cum a ajuns atât de bună? În mare parte datorită părinților săi. Ea s-a născut la Vail, în Colorado, un orășel cu ceva mai mult de 5.000 de locuitori, care s-a conturat în jurul Vail Ski Resort, a doua cea mai mare stațiune de schi alpin din America de Nord. Într-un fel, poate că n-a avut opțiune, cu atâta zăpadă, schiuri și bețe în jur. Sau poate a fost extrem de norocoasă: s-a născut în locul perfect pentru a-și rotunji destinul. Când avea 10 ani, l-a întrebat pe tatăl ei, Jeff, când va putea lua startul într-o cursă de Cupă Mondială. Asta l-a surprins pe părintele lucid și analitic. A început să-i explice situația folosind cifre, exemple și statistici, când precocea fetiță dorea un răspuns simplu. "Îmi ziceam: OK, tata, am înțeles, tot ce voiam era o vârstă. Când e cel mai devreme posibil să concurez în Cupa Mondială?", rememorează Mikaela episodul. "Întotdeauna mi-am dorit să fac lucrurile cât mai repede".

Inspirație din șah

Până la urmă, a trebuit să aștepte până la 15 ani. La 16 ani reușea prima prezență pe podium în Cupa Mondială, la 17 ani, în decembrie 2012, obținea prima victorie, iar la 17 ani și 340 de zile ani obținea primul titlu mondial. A patra cea mai tânără din istorie. Da, asta chiar înseamnă viteză, chiar dacă Mikaela e specialistă în proba cea mai tehnică a schiului alpin, slalomul!
Părinții i-au fost alături în toate etapele, fiecare într-un mod deosebit.

Tatăl, Jeff, care este anestezist și profesor la University of Colorado Hospital, este analistul familiei. El nu crede că lucrurile se limitează la tehnică, ci că e vorba, mai degrabă, de măiestrie, o teorie pe care a descoperit-o citind la mijlocul anilor ’80 un articol în Scientific American despre marii maeștri din șah. Acest punct de pornire, căruia i s-a adăugat un raft întreg de cărți pe același subiect, l-a ajutat să-și îndrume copiii în schi. Pentru că și fratele Mikaelei, Taylor, are această pasiune."E nevoie de 1.000 de ore pentru a trece de la incompetent la competent în orice domeniu, de la a vorbi o limbă străină până la a face o întoarcere pe schiuri", explică Jeff Shiffrin. "Apoi, e nevoie de 5.000 de ore de antrenamente din categoria «Nu sunt suficient de bun, vreau să progresez» pentru a stăpâni zona. Și alte 10.000 până la 20.000 de ore pentru a fi cel mai bun din lume, campion mondial sau olimpic".

Visul cel mare

Mama, Eillen, care este asistent medical, reprezintă, în schimb, "părintele aplicat". Ea călătorește alături de prodigioasa ei fiică, însoțind-o la concursuri. "Îmi place să merg cu ea în toate acele locuri. Suntem cu adevărat apropiate. Avem același simț al umorului și ador să petrec timp cu ea", spune Eileen, care a fost cooptată și în staff-ul echipei de schi alpin a SUA.

Amândoi au construit alături de Mikaela și acum e foarte aproape de primul Mare Glob de cristal din carieră, cel care se acordă la finalul sezonului și care răsplătește cel mai bun schior, cumulând rezultatele din toate probele. Ar mai fi un obiectiv bifat pentru Shiffrin, dar visul său cel mare, rostit la Soci în 2014, după ce a cucerit și medalia olimpică de aur, este să se impună la Jocurile Olimpice în toate probele, fie că sunt ele de viteză sau tehnice. La 21 de ani și la rezultatele pe care le-a obținut până acum, cine o poate contrazice?

24 de etapede Cupă Mondială la slalom a câștigat Mikaela Shiffrin în carieră

4 medaliimondiale a cucerit americanca, trei de aur la slalom și una de argint la slalom uriaș

După 78 de ani

Mikaela Shiffrin este la al treilea titlu mondial cucerit consecutiv la slalom, după cele de la Schladming 2013 și Beaver Creek 2015. O performanță pe care nu o mai reușise nimeni de la Christel Cranz, care a cucerit medalii de aur în 1937, 1938 și 1939. "E minunat că am adunat trei distincții de aur până acum, dar cel mai important este că, în sfârșit, am schiat așa cum mi-am dorit și acest lucru e cel mai important", a spus americanca.

5 lucruri inedite despre Shiffrin

1. Se calmează jucând scrabble. Pentru a nu simți prea multe emoții înainte de curse, Mikaela joacă scrabble cu mama sa, care de obicei călătorește cu ea, și din 100 de întreceri contracronometru, 99 sunt câștigate de schioare.

2. A publicat o carte de bucate. "Rețetele câștigătoare ale Mikaelei Shiffrin" se numește ea. Chiar dacă prioritatea este să mănânce cât mai sănătos și să prepare mâncarea din ingrediente proaspete, americanca nu exclude dulciurile din dieta sa.

3. Are oră fixă de somn. Americanca și-a autoimpus ca la ora 21:00 să fie în pat pentru a dormi, pentru a se odihni cât mai mult.

4. Știe să cânte la pian. Când era mai mică a luat lecții, iar printre compozitorii săi preferați este italianul Ludovico Einaudi. De asemenea, știe să cânte la chitară și iubește să danseze.

5."Fii întotdeauna mai rapidă decât băieții!". Acesta este motto-ul pe care-l poartă pe casca de concurs. Ea crede că ar putea să se claseze între primii 30 la slalom masculin.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (1)
1618597915124142
Alexandru Chis  •  19 Februarie 2017, 09:23

Daca exceptionala Mikhaela Shiffrin a stralucit pe firmamentl de la St Moritz, nu acelasi lucru pot spune despre ocupanta locului doi, e;ventiasnca Wndy Holdener care a ajuns campioana modiala la "Super G" dintr-o intimplare! Sa pleci de pe locul 30 in mansa a doua si sa ramii in frunte, asteptind ca pirtia sa-ti fie aliata si sa le "invinga" pe urmatoarele 29 de competitoare, este ceea ce se numeste "mina destinului". de fapt, Wendy astepta ca si in priba de slalom "destinul" sa-i fie favorabil si ca Shiffrin sa greseasca, precum cele doua concurente de "Super G" - dar mai ales italianca - care n-au avut noroc.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează