Articol de Maria Olteanu - Publicat vineri, 29 noiembrie 2024 12:47 / Actualizat vineri, 29 noiembrie 2024 12:51
Iga Swiatek (2 WTA, 23 de ani) este impicată într-un scandal de dopaj, după ce a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă și suspendată doar o lună. WTA a reacționat imediat după aflarea veștii și i-a luat partea polonezei, aspect care i-a indignat pe cei din jur, cu atât mai mult cu cât alte cazuri de dopaj au fost tratate diferit. Spre exemplu, organizația lui Novak Djokovic a avut un mesaj categoric.
CONTEXT:
Swiatek a picat un test la substanța trimetazidină, dar, pentru că cei de la ITIA au considerat că nu a fost ceva intenționat, Swiatek a putut juca din nou, având de-a face doar cu o suspendare de o lună (12 septembrie - 4 octombrie 2024).
În luna martie a acestui an, liderul mondial al băieților, Jannik Sinner, picase două teste la clostebol, o substanță interzisă, pe care susține că a consumat-o din greșeală. Un tribunal independent a acceptat că sportivul a greșit și nu l-a sancționat.
După ce a testat pozitiv la roxadustat în august 2022, dar și pentru presupuse iregularități în pașaportul biologic (depistate în mai 2023), Simona Halep a primit din partea ITIA patru ani de suspendare (septembrie 2023). În martie 2024, TAS i-a redus pedeapsa la nouă luni.
PPTA (Professional Tennis Players Association), organizație înființată în 2019 de Novak Djokovic, a avut o reacție clară, criticând decizia ITIA și WTA. Acum, comparativ cu alte cazuri de dopaj, inclusiv cu cel în care a fost implicată Simonei Halep, care a fost suspendată 4 ani, Swiatek a scăpat cu o pedeapsă minimă, considerându-se că nu este vinovată pentru substanța interzisă găsită în organismul ei.
PPTA face „furtună”, după decizia controversată în cazul Igăi Swiatek
La câteva ore de la comunicatul WTA, PPTA, organizația creată de cel mai titrat jucător din istorie, Novak Djokovic, a aut o reacție dură, prin vocea președintelui Ahmad Nassar, care a oferit și o soluție pentru tenisul mondial.
„Îmi pare rău, acesta nu e un incident nefericit. Poţi cataloga astfel doar ceva ce nu poţi controla. Tenisul poate - şi ar trebui! - să controleze cazurile de doping.
Sportivii într-adevăr se confruntă cu provocări. Dar acestea sunt legate de chestiuni precum vremea şi adversarii lor, nu de procesul anti-doping. Acesta nu e o provocare, e un regulament foarte clar pe care trebuie să îl urmezi.
Unii spun că Iga nu putea să anticipeze că medicamentul luat conţinea trimetazidină. Dar de ce turneele şi forurile abilitate nu oferă medicamente pre-testate care pot fi folosite de sportivi fără vreun risc? E atât de greu, sună nerezonabil? S-ar rezolva foarte uşor toate problemele, iar tenismenii ar şti întotdeauna ce pot să folosească şi ce nu”, a spus Ahmad Nassar, președintele PPTA.
Reacția PPTA vine după ce joi, imediat după aflarea veștii, WTA, asociația care conduce tenisul feminin, a emis un amplu comunicat în care și-a arătat susținerea față de poloneză.
WTA o susține pe deplin pe Iga în această perioadă dificilă. Iga a demonstrat constant un devotament puternic pentru fair-play și pentru menținerea principiilor unui sport curat și acest eveniment nefericit ilustrează provocările pe care sportivii le înfruntă în navigarea folosirii medicamentelor și a suplimentelor.
WTA rămâne fermă în susținerea unui sport curat și a proceselor riguroase care protejează integritatea competiției. De asemenea, accentuăm că sportivii trebuie să își ia măsuri de precauție pentru a verifica siguranța și conformitatea tuturor produselor pe care le folosesc, fiindcă chiar și o expunere neintenționată la substanțe interzise poate avea consecințe semnificative.
- extras din comunicatul WTA
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”