Articol de Marian Ursescu - Publicat vineri, 02 martie 2018 12:10
La patru ani de la înființare, Volei Alba Blaj a câștigat prima oară campionatul în România. La șase ani distanță va participa în Final Four-ul Ligii Campionilor, pe care-l va organiza la București, în 5-6 mai.
Într-un oraș de 20.000 de locuitori, voleiul și-a găsit casă, la Blaj. Campioana României în ultimele trei sezoane, Volei Alba Blaj a stabilit câteva recorduri greu de egalat. Și e pe cale să realizeze și altele.
Susținută de Primăria Blaj, dar și de câteva firme de pe plan local, echipa a devenit un nume cunoscut și în Europa. La a treia participare în Liga Campionilor, formația a reușit să se califice între cele mai bune 6 echipe din Europa.
A primit organizarea turneului de Final Four, pe 5-6 mai, la București, și va juca astfel prima semifinală de Liga Campionilor din istoria recentă a clubului ardelean. Cum a fost posibil așa ceva? Cum poate o echipă cu un buget de 1,1 milioane euro să se bată cu granzi care au bugete de trei-patru și chiar zece ori mai mari?
Omul în jurul căruia se învârte totul!
La Blaj, numărul 1 în echipă e antrenorul Darko Zakoc. El e creierul formației, el alege jucătoarele în funcție de buget, el face strategia. I-a ieșit de multe ori. Tehnicianul sârb de 54 de ani e la Blaj de patru sezoane. Și a făcut miracole.
Primarul Gheorghe Rotar i-a dat mână liberă.
"Eu nu mă bag niciodată peste el. Stăm la masă, discutăm. El are o listă de jucătoare, eu întreb doar cât costă, să vedem dacă ne putem permite", povestea edilul Blajului în 2015, după ce echipa sa câștiga pentru prima dată campionatul în România. Și lucrurile nu s-au schimbat de atunci. Rotar nu e un Becali al voleiului. E doar un împătimit al sportului și al voleiului. Deciziile le iau oamenii care fac acest sport.
Întrecere internă ratată
În acest sezon, contrastant poate cu parcursul fulminant din Liga Campionilor, Volei Alba Blaj s-a împiedicat în întrecerea internă. E pe cale să piardă campionatul în fața celor de la CSM București. Echipa care câștiga Challenge Cup în 2016 a investit mult în ultimul timp și acest lucru s-a văzut.
Blajul nu a făcut față bătăliilor pe două fronturi și a cedat. A pierdut ambele meciuri cu CSM! Chiar dacă va pierde campionatul însă, va intra în istorie drept prima echipă din România care, în actualul format, ajunge în semifinalele Ligii Campionilor. Și acolo, ce se va întâmpla vom vedea pe 5-6 mai, la București!
1.100.000 € e bugetul CSM Volei Alba Blaj în actualul sezon
12 jucătoare de 8 naționalități are campioana României în lot: 5 românce, 2 bulgăroaice și câte o reprezentantă din Cuba, Turcia, Germania, Serbia și Puerto Rico
Chinezoaica Zhu Ting câștigă de cinci ori salariul lui Neagu!
Cea mai bună jucătoare din lume e considerată în momentul de față trăgătoarea naționalei Chinei și a campioanei Europei, Vakifbank Istanbul, Zhu Ting. MVP-ul ediției trecute a Ligii Campionilor, campioană olimpică la Rio de Janeiro, cu China, Zhu Ting are însă și un salariu fabulos. Se vorbește că turcii i-au oferit 1,5 milioane de euro pe sezon pentru a o convinge pe asiatică să plece din China.
Voleibalista de 1,98 metri are doar 23 de ani și e greu de crezut că cineva va putea rivaliza la supremația ei în următorii doi-trei ani. Comparând cu Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare din lume de la handbal, și salariul pe care-l primește la CSM București, Zhu Ting câștigă de 5 ori suma româncei!
Cubaneza luată din liga a doua
Cea mai bună jucătoare a celor de la Volei Alba Blaj, în actualul sezon de Liga Campionilor, a fost, indiscutabil, cubaneza Ana Cleger. La 28 de ani și 1,83 metri înălțime, cubaneza a fost adusă de campioana României din liga a doua din Turcia! Ea juca la Samsunspor și a fost propusă Blajului de firma care o impresariază.
Odată cu Cleger, la Blaj a mai venit o conațională, Jennifer Alvarez, dar aceasta nu a dat satisfacție și a plecat la finalul anului trecut, reziliindu-și contractul. Cleger a fost cea mai bună realizatoare după faza grupelor în Liga Campionilor. Oficialii de la Blaj sunt conștienți că va fi foarte greu de ținut la echipă și în sezonul viitor, cubaneza având o grămadă de oferte pe bani mulți mai mulți.
Top 5 cel mai bine plătite jucătoare în voleiul european
1. Zhu Ting (Vakifbank Istanbul) 1,5 mil. euro
2. Natalia Mammadova (Dinamo Kazan) 1
3. Tatiana Koșeleva (Galatasaray) 1
4. Elița Vasileva (Dinamo Kazan) 1
5. Tijana Boskovici (Eczacibași Istanbul) 1
Curiozități din lumea voleiului
- spre deosebire de alte sporturi, unde contractele se întind pe durata a doi, trei și chiar mai mulți ani, în volei contractele se încheie, în proporție de 90%, pe un singur sezon. Asta pentru că Federația Internațională de Volei (FIVB) are un sistem electronic unde apar toate contractele. Și pentru a ține foarte bine socoteala lor, angajamentele se fac pe un sezon. Și impresarii au tot interesul să fie pe un sezon, pentru că la fiecare nou contract ei primesc o sumă de bani!
- firmele de pariuri și casele de pariuri nu-și pot face publicitate la meciurile de volei. Asta pentru că niciun club nu are voie să le promoveze. Dacă există cu adevărat o ofertă tentantă sau o echipă primește o sumă mare de bani, atunci clubul respectiv trebuie să ceară o dispensă la Confederația Europeană de Volei. Dar nu e sigură că o va și primi. Asta se întâmplă și cu firmele de alcool. În acest domeniu s-au făcut însă dispense, chiar și Volei Alba Blaj având un sponsor din acest domeniu: Jidvei
- Turcia este cel mai puternic campionat din lume în voleiul feminin. Patru mari puteri se bat an de an pentru titlu: Vakifbank, Fenerbahce, Galatasaray și Eczacibași, toate din Istanbul. Fiecare echipă are buget de peste 8 milioane de euro. Liga a doua din Turcia, la nivel salarial, este mai puternică decât campionatul României, acolo fiind jucătoare plătite cu 200.000-300.000 de euro pe sezon. În România, sunt puține salarii care sar de 100.000 de euro
Cel mai bun antrenor din lume
Vakifbank Istanbul nu are doar cel mai bun lot din lume, ci și cel mai bun antrenor! Italianul Giovanni Guidetti antrenează din 2008 la Vakifbank, câștigând de trei ori Liga Campionilor și de două ori Campionatul Mondial al Cluburilor. Guidetti e plătit regește în Turcia, având un salariu de 500.000 de euro/sezon.
Italianul a antrenat în paralel cu Vakifbank și echipe naționale. Mai întâi Germania, cu care a câștigat două medalii de argint la Campionatele Europene, și apoi Olanda, cu care a obținut un argint și un bronz european.
Azi e tragerea la sorți
La sediul Confederației Europene de Volei de la Luxemburg va avea loc azi tragerea la sorți a meciurilor eliminatorii din Playoff 6. Vor fi 6 echipe, plasate în două urne.
Câștigătoarele de grupă (Vakifbank, Igor Gorgonzola Novara și Dinamo Kazan) în prima urnă, celelalte formații (Volero Zurich, Imoco Conegliano și Galatasaray Istanbul) în urna a doua. Se va juca tur-retur, învingătoarele urmând să vină la București pentru Final 4, alături de Volei Alba Blaj, în 5-6 mai.
Ce bugete au echipele din Final 6
Vakifbank Istanbul 12 milioane euro
Dinamo Kazan 10
Galatasaray Istanbul 10
Igor Gorgonzola Novara 8
Imoco Conegliano 8
Volero Zurich 3
Patronul cu avion particular
Volero Zurich, echipa în fața căreia Volei Alba Blaj a câștigat grupa A în Liga Campionilor, este susținută financiar de un om de afaceri cu origini ruse, Stanislaw Jakubowsky. Acesta a asigurat echipei, în sezonul trecut, cel mai mare buget din istorie, aproximativ 10 milioane de euro, dar campioana Elveției a fost eliminată în Final 6 de Vakifbank.
Azera Natalia Mammadova și bulgăroaica Dobriana Rabadzieva au jucat la Volero, având contracte de un milion de euro pe sezon. Patronul lui Volero merge doar cu avionul particular la meciuri. Din sezonul viitor va pleca însă de la Zurich, urmând să preia echipa Le Cannet (Franța).
73 de victorii consecutive
Campioana Turciei și a Europei, Vakifbank Istanbul are în voleiul feminin un record greu de egalat. În sezonul 2012-2013, a câștigat toate cele cinci competiții oficiale la care a participat: Liga Campionilor, Campionatul Mondial al Cluburilor, Campionatul Turciei, Cupa Turciei și Supercupa Turciei.
E singura echipă din lume care se poate lăuda cu așa ceva. Și recordurile nu se opresc aici. Vakifbank a reușit în 2013 și 2014 73 de victorii consecutive. 51 au fost realizate în sezonul de vis 2012-2013.