SPORTURI  »  BASCHET  »  LAKERS VS. CELTICS, ETERNA RIVALITATE

Prezentare / Începe sezonul în NBA!

Articol de GSP - Publicat marti, 28 octombrie 2008 00:00

Sezonul 2008/2009 de baschet nord-american va începe în această noapte, de la ora 01:30, iar startul îl vor da campionii de la Boston Celtics, cei care vor primi vizita lui Cleveland Cavaliers pe Banknorth Garden. Cele doua formaţii s-au întâlnit ultima oară în semifinalele Conferinţei de Est a sezonului trecut, "alb-verzii" calificându-se mai departe în finala câştigată ulterior în faţa lui LA Lakers.

Chicago Bulls va primi marţi seara vizita lui Milwaukee Bucks, în vreme ce Los Angeles Lakers vor da piept pe Staples Center cu Portland Trailblazers.

Favoritele noului sezon

Tridentul câştigător
Bineînţeles, Celtic este principala favorită la câştigarea NBA-ului în 2009. Campioana nu şi-a pierdut nici un jucător de bază în pauza dintre sezoane, tridentul Ray Allen - Paul Pierce - Kevin Garnett fiind pregătit pentru un nou titlu! Mai mult, Doc Rivers se va baza în acest sezon şi pe evoluţiile mult mai consistente ale tânărului Rajon Rondo, una dintre surprizele stagiunii trecute. De pe bancă, Boston propune jucători precum Sam Cassell (15 sezoane în NBA), Eddie House, Leon Powe sau Tony Allen, baschetbalişti care şi-au făcut datoria oridecâteori a fost nevoie de ei anul trecut.


Kobe-Show
LA Lakers pare mai solidă decât în sezonul trecut, graţie revenirii în echipă a accidentatului Andrew Bynum, colosul din defensiva californienilor. Kobe Bryant este pregătit să-şi conducă din nou echipa către finala competiţiei, Lakers fiind una dintre cele mai ofensive şi spectaculoase trupe din NBA. Tineri precum Trevor Ariza, Jordan Farmar sau DJ Mbenga vor aduce prospeţime şi eficacitate de pe bancă în acest sezon, greii Bryant, Gasol, Radmanovici, Vujacici şi Odom reprezentând atuurile lui Phil Jackson pentru un posibil succes în 2009.


Need for Sheed?

Detroit Pistons a sucombat în sezonul trecut în finala Conferinţei de Est, pierzând cu 4-2 în faţa viitoarei campioane, Boston Celtics. A fost o înfrângere dură pentru Pistons, care în acest sezon şi-au schimbat antrenorul, apelând la serviciile lui Michael Curry. Detroit, o echipă defensivă prin excelenţă, se va baza (la fel ca şi în ultimii ani) pe un 5 clasic: Rasheed Wallace - Richard Hamilton - Antonio McDyess - Tayshaun Prince - Chaunchey Billups. Un mare câştig pentru "roşu-alb-albaştrii" pare a fi cooptarea în lot a lui Kwame Brown, fostul centru al lui Lakers. De pe bancă, principalele speranţe se mai leagă de Arron Afflalo şi Jason Maxiell.


Dallas speră
Dallas Mavericks pare a fi găsit cheia succesului în acest sezon. Avery Johnson i-a lăsat locul pe bancă lui Rick Carlisle, iar acesta are în sfârşit la dispoziţie o echipă foarte echilibrată. Jason Kidd pare a se fi adaptat în trupa texanilor, el având alături uriaşi precum Erick Dampier, Dirk Nowitzki sau Josh Howard. Primul 5 este destul de greu de intuit, mai ales că în lot mai sunt jucători extrem de valoroşi. Brandon Bass va aduce în permanenţă un plus ofensiv de pe bancă, Terry şi Stackhouse sunt printre cei mai constanţi "alb-albaştri", în vreme ce Devean George şi Gerald Green (prezent în All Star Game 2008) au experienţa unor sezoane foarte reuşite în NBA până acum. Una dintre favoritele certe la cucerirea coroanei în acest sezon - Dallas Mavericks.


Titanii caută revenirea

Multipla campioană San Antonio Spurs a părăsit în semifinale playofful sezonului trecut, fiind eliminată de Lakers fără drept de apel. Anul acesta, Duncan, Ginobili, Parker şi Bowen nu mai accepta un nou eşec, SA urmând a fi un adversar extrem de dificil, în special pe AT&T Center. Defensiva aproape perfectă gândită de experimentatul Gregg Popovich va da mari bătăi de cap adversarilor, în vreme ce viteza şi inventivitatea lui Ginobili sau Parker poate fi decisivă. Ne putem aştepta totodată la un Tim Duncan necruţător sub coş, banca "alb-negrilor" părând totodată promiţătoare: Bonner, Finley, Mason, Thomas, Udoka şi Vaughn.


Echipele din linia a doua


Phoenix Suns a fost an de an printre principalele atracţii în NBA, dar aceştia par într-un regres permanent. Cu un sezon precedent încheiat dezamagitor, cu o eliminare timpurie în faţa lui San Antonio, elevii lui Terry Porter par a avea o misiune grea în 2009. Plecarea lui Shawn Marion la Miami Heat a destabilizat defensiva lui Suns, Shaquille O'Neal şi Amare Stoudemire fiind responsabili cu blocarea atacurilor adverse sub coş. De la Steve Nash se aşteaptă foarte multe, dar în afară de brazilianul Barbosa, Phoenix nu pare să înceapă cu prea multe promisiuni noua stagiune. A fost oare o decizie bună renunţarea la tehnicianul Mike D'Antoni?

Houston Rockets va miza şi în acest sezon pe o defensivă puternică şi pe realizarile ofensive ale lui Tracy McGrady şi Yao Ming, Battier, Alston si Scola completând lista de jucatori esenţiali pentru "alb-roşii". Din păcate pentru Rockets, banca nu este deloc un atu la Houston, astfel că eficacitatea maximă a vedetelor din lot este prioritară pentru ca texanii să meargă până în fazele superioare ale întrecerii. Un argument bun al acestora pare a fi aducerea lui Ron Artest de la Sacramento Kings, el fiind unul dintre pistoanele ofensivei "alb-albaştrilor" în sezonul trecut.

Cleveland Cavaliers depinde în proporţie de 90% de evoluţiile superstarului LeBron James, echipa lui Mike Brown neavând mari individualităţi în rest. Ben Wallace şi Anderson Varejao vor trebui să apere coşul lui Cavs, în vreme ce ruperile de ritm ale lui Delonte West sau Wally Szczerbiak sunt principalele atuuri ale acestei echipe. Se aşteaptă totodată un nou sezon consistent din partea uriaşului lituanian Ilgauskas.

New Orleans Hornets a realizat un sezon sclipitor în stagiunea 2007/2008, dar presa de specialitate din State este sceptică în privinţa unei noi realizări memorabile pentru această formaţie. Pilonii echipei, Chandler şi Chris Paul, au jucat sporadic în pregătiri, NOH arătând însă ca au şi jucători ce pot face faţă venind de pe bancă, precum Melvin Ely. Vedetele lotului rămân însă cei doi menţionaţi mai sus, alături de Stojakovici şi David West. O achiziţie importantă: James Posey de la Boston (unul dintre cei mai buni oameni ai meciului 7 din finala NBA de anul trecut).

Nu trebuie uitată Utah Jazz, echipa la care Deron Williams şi Andrei Kirilenko speră să scrie o nouă pagină de istorie în acest an. Jazz nu au pierdut vreun jucător important, dar banca lor nu pare deloc strălucită în noua stagiune. Avantajul "alb-albaştrilor" pare a fi din nou parcursul de pe teren propriu, unde Utah a fost aproape impecabilă în sezonul trecut. Jerry Sloan va avea dificultăţi însă în momentele în care vedetele sale nu vor fi teren, acesta fiind principalul motiv pentru care Utah este cotată cu o şansă mică de a câştiga NBA-ul în 2009.


Posibile surprize


LA Clippers s-au întărit în acest sezon, deşi l-au pierdut pe Corey Maggette. La Los Angeles au sosit vedete precum Baron Davis (Warriors) sau Marcus Camby (Nuggets), ei sperând să-şi ducă echipa în playoff după mulţi ani de secetă. Totodată, Toronto Raptors au şi în acest sezon câteva individualităţi răsunătoare, aducerea lui Jermain O'Neal fiind o afacere excelentă pentru canadieni. Portland Trailblazers au aratat destul de bine în pregătiri, revenirea lui Greg Oden anunţând un parteneriat de mare succes cu tânărul Brandon Roy în ofensivă.

Orlando Magic rămâne dependentă de uriaşul Dwight Howard, dar nu există motive serioase pentru care echipa din Florida nu ar reuşi evoluţii consistente şi în sezonul viitor. Cu toate acestea, lipsa unor jucători de rezervă valoroşi pare a fi un balast important pentru Trukoglu, Nelson, Howard & Comp.


Vom avea dezamăgiri?

Fără doar şi poate, Chicago Bulls nu mai este echipa anilor '90 care domina NBA-ul sezon după sezon. Cu o instabilitate cronică pe banca tehnică, cu un lot tânăr şi neexperimentat şi cu jucători ieşiţi din formă precum Gordon, Nocioni, Hinrich sau Gooden, Bulls se pregătesc pentru încă un sezon de chin, la finalul căruia playofful nu pare a fi decât un vis frumos. Multe speranţe sunt puse într-un rookie promiţător, Derrick Rose.

Denver Nuggets l-a pierdut pe Marcus Camby şi implicit a rămas fără stâlpul defensivei şi-aşa şubrede care i-a lăsat pe "albaştri" în afara playoffului din 2008. Deşi Iverson şi Anthony par a fi din nou gurile de foc din ofensiva de 5 stele a lui Denver, apărarea este extrem de uşor penetrabilă şi va fi punctul nevralgic al echipei lui George Karl în viitorul sezon.

Ne putem aştepta totodată ca "Cenuşăreasa" acestui sezon să fie nou-înfiinţata Oklahoma Thunder, echipă ce a preluat locul lui Seattle Supersonics în NBA. Thunder a preluat însă şi lotul de jucători al lui Seattle, una dintre cele mai slabe echipe ale sezonului trecut. Cu un pre-sezon aproape dezastruos, Oklahoma pare a fi candidata principală la preluarea statului de care a "beneficiat" Miami Heat anul trecut: cea mai slabă echipă a competiţiei, cu şanse aproape nule de a prinde playofful.

Oraş nou, echipă deloc promiţătoare, dar un singur om de care se leagă toate aşteptările: Kevin Durant, tânărul care a avut o medie de 20 de puncte pe meci în sezonul trecut. Totodată, echipa pare mai stabilă din punct de vedere administrativ decât Sonics, însă Thunder va avea mult de tras pentru a ieşi la suprafaţă.


Tu cu cine ţii în cele 82 de meciuri ale sezonului regulat?

Sezonul 2008/2009 de baschet nord-american va începe în această noapte, de la ora 01:30, iar startul îl vor da campionii de la Boston Celtics, cei care vor primi vizita lui Cleveland Cavaliers pe Banknorth Garden. Cele doua formaţii s-au întâlnit ultima oară în semifinalele Conferinţei de Est a sezonului trecut, "alb-verzii" calificându-se mai departe în finala câştigată ulterior în faţa lui LA Lakers.

Chicago Bulls va primi marţi seara vizita lui Milwaukee Bucks, în vreme ce Los Angeles Lakers vor da piept pe Staples Center cu Portland Trailblazers.

Favoritele noului sezon

Tridentul câştigător
Bineînţeles, Celtic este principala favorită la câştigarea NBA-ului în 2009. Campioana nu şi-a pierdut nici un jucător de bază în pauza dintre sezoane, tridentul Ray Allen - Paul Pierce - Kevin Garnett fiind pregătit pentru un nou titlu! Mai mult, Doc Rivers se va baza în acest sezon şi pe evoluţiile mult mai consistente ale tânărului Rajon Rondo, una dintre surprizele stagiunii trecute. De pe bancă, Boston propune jucători precum Sam Cassell (15 sezoane în NBA), Eddie House, Leon Powe sau Tony Allen, baschetbalişti care şi-au făcut datoria oridecâteori a fost nevoie de ei anul trecut.

Kobe-Show
LA Lakers pare mai solidă decât în sezonul trecut, graţie revenirii în echipă a accidentatului Andrew Bynum, colosul din defensiva californienilor. Kobe Bryant este pregătit să-şi conducă din nou echipa către finala competiţiei, Lakers fiind una dintre cele mai ofensive şi spectaculoase trupe din NBA. Tineri precum Trevor Ariza, Jordan Farmar sau DJ Mbenga vor aduce prospeţime şi eficacitate de pe bancă în acest sezon, greii Bryant, Gasol, Radmanovici, Vujacici şi Odom reprezentând atuurile lui Phil Jackson pentru un posibil succes în 2009.


Need for Sheed?

Detroit Pistons a sucombat în sezonul trecut în finala Conferinţei de Est, pierzând cu 4-2 în faţa viitoarei campioane, Boston Celtics. A fost o înfrângere dură pentru Pistons, care în acest sezon şi-au schimbat antrenorul, apelând la serviciile lui Michael Curry. Detroit, o echipă defensivă prin excelenţă, se va baza (la fel ca şi în ultimii ani) pe un 5 clasic: Rasheed Wallace - Richard Hamilton - Antonio McDyess - Tayshaun Prince - Chaunchey Billups. Un mare câştig pentru "roşu-alb-albaştrii" pare a fi cooptarea în lot a lui Kwame Brown, fostul centru al lui Lakers. De pe bancă, principalele speranţe se mai leagă de Arron Afflalo şi Jason Maxiell.


Dallas speră
Dallas Mavericks pare a fi găsit cheia succesului în acest sezon. Avery Johnson i-a lăsat locul pe bancă lui Rick Carlisle, iar acesta are în sfârşit la dispoziţie o echipă foarte echilibrată. Jason Kidd pare a se fi adaptat în trupa texanilor, el având alături uriaşi precum Erick Dampier, Dirk Nowitzki sau Josh Howard. Primul 5 este destul de greu de intuit, mai ales că în lot mai sunt jucători extrem de valoroşi. Brandon Bass va aduce în permanenţă un plus ofensiv de pe bancă, Terry şi Stackhouse sunt printre cei mai constanţi "alb-albaştri", în vreme ce Devean George şi Gerald Green (prezent în All Star Game 2008) au experienţa unor sezoane foarte reuşite în NBA până acum. Una dintre favoritele certe la cucerirea coroanei în acest sezon - Dallas Mavericks.


Titanii caută revenirea

Multipla campioană San Antonio Spurs a părăsit în semifinale playofful sezonului trecut, fiind eliminată de Lakers fără drept de apel. Anul acesta, Duncan, Ginobili, Parker şi Bowen nu mai accepta un nou eşec, SA urmând a fi un adversar extrem de dificil, în special pe AT&T Center. Defensiva aproape perfectă gândită de experimentatul Gregg Popovich va da mari bătăi de cap adversarilor, în vreme ce viteza şi inventivitatea lui Ginobili sau Parker poate fi decisivă. Ne putem aştepta totodată la un Tim Duncan necruţător sub coş, banca "alb-negrilor" părând totodată promiţătoare: Bonner, Finley, Mason, Thomas, Udoka şi Vaughn.


Echipele din linia a doua

Phoenix Suns a fost an de an printre principalele atracţii în NBA, dar aceştia par într-un regres permanent. Cu un sezon precedent încheiat dezamagitor, cu o eliminare timpurie în faţa lui San Antonio, elevii lui Terry Porter par a avea o misiune grea în 2009. Plecarea lui Shawn Marion la Miami Heat a destabilizat defensiva lui Suns, Shaquille O'Neal şi Amare Stoudemire fiind responsabili cu blocarea atacurilor adverse sub coş. De la Steve Nash se aşteaptă foarte multe, dar în afară de brazilianul Barbosa, Phoenix nu pare să înceapă cu prea multe promisiuni noua stagiune. A fost oare o decizie bună renunţarea la tehnicianul Mike D'Antoni?

Houston Rockets va miza şi în acest sezon pe o defensivă puternică şi pe realizarile ofensive ale lui Tracy McGrady şi Yao Ming, Battier, Alston si Scola completând lista de jucatori esenţiali pentru "alb-roşii". Din păcate pentru Rockets, banca nu este deloc un atu la Houston, astfel că eficacitatea maximă a vedetelor din lot este prioritară pentru ca texanii să meargă până în fazele superioare ale întrecerii. Un argument bun al acestora pare a fi aducerea lui Ron Artest de la Sacramento Kings, el fiind unul dintre pistoanele ofensivei "alb-albaştrilor" în sezonul trecut.

Cleveland Cavaliers depinde în proporţie de 90% de evoluţiile superstarului LeBron James, echipa lui Mike Brown neavând mari individualităţi în rest. Ben Wallace şi Anderson Varejao vor trebui să apere coşul lui Cavs, în vreme ce ruperile de ritm ale lui Delonte West sau Wally Szczerbiak sunt principalele atuuri ale acestei echipe. Se aşteaptă totodată un nou sezon consistent din partea uriaşului lituanian Ilgauskas.

New Orleans Hornets a realizat un sezon sclipitor în stagiunea 2007/2008, dar presa de specialitate din State este sceptică în privinţa unei noi realizări memorabile pentru această formaţie. Pilonii echipei, Chandler şi Chris Paul, au jucat sporadic în pregătiri, NOH arătând însă ca au şi jucători ce pot face faţă venind de pe bancă, precum Melvin Ely. Vedetele lotului rămân însă cei doi menţionaţi mai sus, alături de Stojakovici şi David West. O achiziţie importantă: James Posey de la Boston (unul dintre cei mai buni oameni ai meciului 7 din finala NBA de anul trecut).

Nu trebuie uitată Utah Jazz, echipa la care Deron Williams şi Andrei Kirilenko speră să scrie o nouă pagină de istorie în acest an. Jazz nu au pierdut vreun jucător important, dar banca lor nu pare deloc strălucită în noua stagiune. Avantajul "alb-albaştrilor" pare a fi din nou parcursul de pe teren propriu, unde Utah a fost aproape impecabilă în sezonul trecut. Jerry Sloan va avea dificultăţi însă în momentele în care vedetele sale nu vor fi teren, acesta fiind principalul motiv pentru care Utah este cotată cu o şansă mică de a câştiga NBA-ul în 2009.


Posibile surprize

LA Clippers s-au întărit în acest sezon, deşi l-au pierdut pe Corey Maggette. La Los Angeles au sosit vedete precum Baron Davis (Warriors) sau Marcus Camby (Nuggets), ei sperând să-şi ducă echipa în playoff după mulţi ani de secetă. Totodată, Toronto Raptors au şi în acest sezon câteva individualităţi răsunătoare, aducerea lui Jermain O'Neal fiind o afacere excelentă pentru canadieni. Portland Trailblazers au aratat destul de bine în pregătiri, revenirea lui Greg Oden anunţând un parteneriat de mare succes cu tânărul Brandon Roy în ofensivă.

Orlando Magic rămâne dependentă de uriaşul Dwight Howard, dar nu există motive serioase pentru care echipa din Florida nu ar reuşi evoluţii consistente şi în sezonul viitor. Cu toate acestea, lipsa unor jucători de rezervă valoroşi pare a fi un balast important pentru Trukoglu, Nelson, Howard & Comp.


Vom avea dezamăgiri?

Fără doar şi poate, Chicago Bulls nu mai este echipa anilor '90 care domina NBA-ul sezon după sezon. Cu o instabilitate cronică pe banca tehnică, cu un lot tânăr şi neexperimentat şi cu jucători ieşiţi din formă precum Gordon, Nocioni, Hinrich sau Gooden, Bulls se pregătesc pentru încă un sezon de chin, la finalul căruia playofful nu pare a fi decât un vis frumos. Multe speranţe sunt puse într-un rookie promiţător, Derrick Rose.

Denver Nuggets l-a pierdut pe Marcus Camby şi implicit a rămas fără stâlpul defensivei şi-aşa şubrede care i-a lăsat pe "albaştri" în afara playoffului din 2008. Deşi Iverson şi Anthony par a fi din nou gurile de foc din ofensiva de 5 stele a lui Denver, apărarea este extrem de uşor penetrabilă şi va fi punctul nevralgic al echipei lui George Karl în viitorul sezon.

Ne putem aştepta totodată ca "Cenuşăreasa" acestui sezon să fie nou-înfiinţata Oklahoma Thunder, echipă ce a preluat locul lui Seattle Supersonics în NBA. Thunder a preluat însă şi lotul de jucători al lui Seattle, una dintre cele mai slabe echipe ale sezonului trecut. Cu un pre-sezon aproape dezastruos, Oklahoma pare a fi candidata principală la preluarea statului de care a "beneficiat" Miami Heat anul trecut: cea mai slabă echipă a competiţiei, cu şanse aproape nule de a prinde playofful.

Oraş nou, echipă deloc promiţătoare, dar un singur om de care se leagă toate aşteptările: Kevin Durant, tânărul care a avut o medie de 20 de puncte pe meci în sezonul trecut. Totodată, echipa pare mai stabilă din punct de vedere administrativ decât Sonics, însă Thunder va avea mult de tras pentru a ieşi la suprafaţă.


Tu cu cine ţii în cele 82 de meciuri ale sezonului regulat?

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Special
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Stranieri
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”
Superliga
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (30)
 •  29 Octombrie 2008, 13:48

cleveland numai echipa nu e :)) ..adica lebron face 80% :P

 •  28 Octombrie 2008, 19:13

@alin ivascu hai s-o luam pe rand, de la Bucks cred ca doar Redd merita atentia unei echipe cu pretentii la TITLU. E drept ca Williams nu-i un jucator rau, dar nu il vad decisiv la Cavs. Rashard Lewis este un jucator la fel de important ca si Hedo Turkoglu sau Jameer Nelson, dar anul trecut se vedea la Magic in fiecare minut lipsa lui Howard, cel mai bun om in defensiva si in ofensiva. Fara el, nu cred ca Orlando poate prinde playofful. Partea cu copiatul nici nu merita comentata.

 •  28 Octombrie 2008, 16:39

nu mai scrie nimic despre baschet ca esti varza! clevland are o super echipa. l-au achizitionat pe mo williams de la milwakee bucks. Orlando magic nu e dependenta de howard. rashard lewis a avut cel mai puternic preseason si se pare ca o sa il continue in sezonul regulat. nu vreau sa te jignesc dar ai copiat in mare un articol de pe NBA. com. inainte sa te apuci sa scrii de baschet mai studiaza echipele si tot ce tine de jocul de baschet!

Vezi toate comentariile (30)
Comentează