FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

Gazeta îţi explică de ce urcă Balaj şi coboară Tudor

Articol de - Publicat marti, 21 septembrie 2010 00:00

"Într-un stadion de 60.000 de oameni, arbitrul Tudor era cel mai nervos dintre toţi", a scris un observator european care l-a analizat pe cel de a fost cel mai promiţător arbitru român.

În 2008, Tudor a fost delegat pe Nou Camp, unde l-a şocat pe observator prin comportament şi gesturi, iar în 2009 a picat testele UEFA. Balaj a avut un moment de cumpănă în 2009, cînd Iancu a făcut presiuni la FRF pentru a-l scoate din arbitraj. UEFA l-a promovat la doar două săptămîni după memoriul şefului Timişoarei.

De ce s-a prăbuşit Tudor, de ce a urcat Balaj
"Centralul" bucureştean a fost retrogradat de UEFA şi nu mai are şanse de a ajunge la un turneu final de CM sau CE. În schimb, băimăreanul va merge aproape sigur la Euro 2012

În anii '90, arbitrajul românesc i-a avut pe Ion Crăciunescu şi pe Adrian Porumboiu. După 20 de ani, cei care erau văzuţi azi ca urmaşi ai celor doi se numesc Cristian Balaj şi Alexandru Tudor.

Pe cai mari în 2007
În anul 2007, Tudor era considerat numărul 1 şi a fost primul promovat de forul de la Nyon.  Fapte incredibile s-au petrecut însă între timp, astfel încît şefii arbitrajului au fost obligaţi să facă rocada între el şi Balaj. Dacă în prima categorie valorică, Elite Class, nu avem pe nimeni, a doua, Premier, e împărţită în două: Premier Development şi Premier Class. În Development sînt 12 arbitri, timp de doi ani şi jumătate ei sînt monitorizaţi, după care se ia decizia pentru fiecare dacă e urcat în Elite sau e picat în Premier. Tudor a fost în Development în decembrie 2007, dar acum a fost înlocuit cu Balaj.

"Cel mai nervos om de pe Nou Camp"
Ce s-a întîmplat între timp? Marele pas greşit făcut de Tudor a fost la cel dintîi meci de Champions League. În toamna lui 2008 a fost delegat la Barcelona - Basel. Nu l-a eliminat pe Henry pentru un cot în gură aplicat unui adversar, însă nu asta l-a iritat pe observator, ci atitudinea "centralului" român! Observatorul l-a decapitat pe Tudor, caracterizîndu-l oficial ca fiind "cel mai nervos şi mai nenatural om din tot stadionul". Supervizorul le-a făcut apoi un raport suplimentar membrilor comisiei de la UEFA în care a penalizat modul rigid în care Tudor s-a comportat pe durata celor 3 zile petrecute la Barcelona.

"N-avem nevoie de astfel de arbitri"
Al doilea pas greşit a fost momentul testelor fizice din ianuarie 2009. Deşi acuza o gripă şi nu se simţea bine, Tudor le-a ascuns celor de la UEFA starea sa şi a decis să susţină testele. A fost oprit pentru că parametrii pulsului au depăşit cu mult limita cerută. Chiar dacă după două săptămîni le-a trecut cu brio, ştampila UEFA fusese pusă: "Nu avem nevoie de arbitri care pun interesul propriu pe primul plan!" şi imediat a fost scos de la un super meci: AC Milan - Werder Bremen.

A pierdut susţinerea colegilor şi a CCA
Bulversat de aceste două momente, Tudor s-a prăbuşit şi pe plan intern, făcînd varză partidele una după alta. Craiova - Dinamo 0-0, Rapid - CFR 1-4, Craiova - CFR 0-0 sînt doar cîteva exemple, la cel de-al doilea repetînd fix aceeaşi greşeală ca şi la testele de la UEFA: n-a anunţat comisia că are varicelă şi a arbitrat plin de bube acel joc.

Pe deasupra, s-a izolat încet-încet de toţi colegii, două fapte fiind elocvente în acest sens. Prima: stabilise cu un coleg să facă schimb de rapoarte pentru a vedea mai multe explicaţii tehnice, însă după ce a intrat în posesia actului, a refuzat să-i mai răspundă la telefon respectivului. A doua: în această vară, în cantonamentul din Austria, deşi plecase împreună cu mai mulţi arbitri, cobora singur la masă şi prefera să stea izolat şi în restul timpului.

Cum a fost salvat Balaj de UEFA
Cu încrederea pierdută în faţa şefilor şi a colegilor din România, nesusţinut de prestaţii şi avînd acea caracterizare în dosar de la Barcelona - Basel, "un arbitru care irită, şi nu unul care relaxează meciul", Tudor s-a prăbuşit total în această vară. UEFA a anunţat CCA că l-a scos din Premier Development şi l-a coborît în Premier Class. Tot atunci, a fost făcut şi anunţul că Balaj urcă în categoria celor monitorizaţi.

Decizia în privinţa lui Balaj vine însă după doi-trei ani în care şi acesta a depăşit mai multe momente de cumpănă. A fost pus la zid de Porumboiu, care a încercat să-l treacă pe linie moartă în arbitraj, după care, în vara lui 2009, a devenit ţintă pentru un alt patron, Marian Iancu. Finala Cupei României, CFR - Timişoara 3-0, l-a determinat pe Iancu să ceară oficial la FRF şi CCA scoaterea din arbitraj a lui Balaj. Salvarea băimăreanului a venit, surprinzător, chiar de la UEFA, care n-a ţinut cont de atacul lui Iancu şi l-a promovat după doar două luni în Premier Class.

Iar în Champions, urmează Euro
A fost şansa de care Balaj s-a agăţat, a revenit cu prestaţii foarte bune în Liga 1, iar în vara lui 2010 a primit vestea cea mare: a fost inclus în Premier Development, iar la jumătatea lui septembrie a fost delegat la Milan - Auxerre. A arbitrat foarte bine, iar raportul întocmit de observator se află deja pe masa Comisiei de Arbitri de la UEFA: conţine o notă foarte bună, dar şi referinţe excelente.

Concluzia aparţine unui membru marcant al CCA. "Alexandru a pierdut o şansă mare, Cristi a profitat de o şansă mare. Asta e diferenţa dintre ei. Balaj va mai primi în această toamnă un joc în Champions League şi sînt speranţe că în 2012 va fi la Campionatul European".

"Tudor a fost dat jos dintr-un tren care nu va mai opri niciodată în gara lui. Balaj, în schimb, are o şansă uriaşă din partea UEFA"
Membru CCA

39 de ani au Balaj şi Tudor, primul fiind mai în vîrstă cu o lună. Limita de vîrstă pînă la care un arbitru poate avea ecuson FIFA e de 45 de ani

Unde avem arbitri
Elite Class (25 de arbitri)    -
Premier Development (12)    Cr. Balaj
Premier (8 )    Al. Tudor
Second Class    Al. Deaconu
Third Class    Ov. Haţegan, Aug. Constantin
Fourth Class    I. Kovacs, M. Avram

Ce se arbitrează în Elite Class
- faze avansate în Champions League
- meciuri-cheie în preliminarii, gen Italia - Franţa sau Germania - Spania
- meciuri la turnee finale europene sau mondiale

Ce se arbitrează în Premier Development
- meciuri în grupele Champions League
- faze avansate în Cupa UEFA

Ce se arbitrează în Premier Class
- meciuri în grupele Cupei UEFA
- meciuri de nivel mediu în preliminarii, gen Italia - Lituania sau Cipru - Ucraina

Retrogradat pe 4!
CCA lucrează în aceste zile la noua listă FIFA. Faţă de 2010, cea pentru 2011 nu se schimbă ca şi componenţă, însă sursele GSP afirmă că Alexandru Tudor va ajunge pe locul 4.
1. Cr. Balaj
2. Al. Deaconu
3. M. Aveam
4. Al. Tudor
5. Ov. Haţegan
6. I. Kovacs
7. Aug. Constantin

4.000 de euro încasează un arbitru de centru pentru un meci de Champions League

"Arbitrajul e un sport de echipă şi, dacă nu ai pe cineva în spate care să te îndrume, nu poţi să răzbeşti"
Alexandru Tudor, în 2004

"Dacă am ajuns aici, e şi meritul fotbalului românesc, aşa cum e el"
Cristian Balaj

Doar 3 români la turnee finale
Prima prezenţă a unui "central" din ţara noastră la un Mondial sau European s-a produs în urmă cu 40 de ani, la Mondialul din Brazilia. Andrei Rădulescu, decedat între timp, a fost deschizătorul de drum. A urmat Nicolae Rainea, cu 3 Mondiale şi un European, acesta din urmă arbitrînd chiar finala Belgia - RFG 1-2, în vara lui 1980! Ioan Igna a bifat şi el un Mondial şi un European, în 1988 oficiind la semifinala Olanda - RFG 2-1.

Nume    Unde a arbitrat
Andrei Rădulescu    CM 1970 (Brazilia)
Nicolae Rainea    CM 1974 (Germania), CM 1978 (Argentina), CM 1982 (Spania), CE 1980 (Italia)
Ioan Igna    CM 1986 (Mexic), CE 1988 (Germania)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (25)
danieltm
danieltm  •  22 Septembrie 2010, 01:32

nu am mai avut loc si pentru linkuri: sezonul 2010-2011 ://dutchreferee.wordpress.com/2010/07/09/new-international-referee-list-blom-and-rocchi-elite/ sezonul 2009-2010 ://www.fotball.no/Documents/PDF/2009/dommer/UEFA%20dommerrangering%20menn.pdf?epslanguage=en

danieltm
danieltm  •  22 Septembrie 2010, 01:29

E exact radio erevan:Tudor si Deaconu au fost amandoi in Premier Development deci nu e vorba de nici o rocada.Tudor a fost promovat acum in Premier Class care e oarecum peste Premier development (mai ales ca varsta) doar ca in Premier Class te cam impotmolesti (nu e obligatoriu dar cam asa se intampla), fiind preferati la promovare direct arbitrii tineri din Premier development.Dar de aici si pana la inventiile din articol....

toaderiii
toaderiii  •  21 Septembrie 2010, 20:11

imi vine sa rad.euro2012,hai sa fim seriosi.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează