Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 02 martie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 02 martie 2011 16:36
Şeful administraţiei de licenţiere a FRF, Viorel Duru, atrage atenţia că noile reguli financiare obligă formaţiile româneşti să-şi schimbe radical politica de finanţare: "Nu se va mai putea trăi pe sistemul de împrumut, la care apelează toţi conducătorii cluburilor noastre. Se va ajunge la amenzi din partea UEFA care vor duce, practic, la faliment"
Centralizate la FRF, datele oficiale despre starea financiară a Ligii 1 ating cota de avarie. Mai ales că ele provin dintr-un audit UEFA! Să vedem doar şase dintre cifrele unei crize profunde, cu menţiunea că dosarele analizate privesc 28 de echipe (18 din prima divizie, plus primele 5 din fiecare serie din Liga secundă, la momentul respectiv):
- la sfîrşitul anului 2009, numai 5 cluburi înregistraseră profit: Urziceni, Gaz Metan, Oţelul, Astra şi Ceahlăul;
- 16 cluburi au raportat pierderi mai mari decît cu un an înainte;
- 22 de cluburi sînt expuse dizolvării la eventuala cerere a creditorilor;
- 12 cluburi au făcut împrumuturi mai mari de trei ori decît capitalul social;
- 7 cluburi au cheltuieli cu salariile mai mari decît veniturile;
- 6 cluburi îşi asigură peste jumătate din venituri din drepturile de difuzare.
Intenţionăm ca toate criterile financiare impuse de UEFA pentru echipele din cupele europene să devină obligatorii şi la nivelul întregii ligi 1 în sezonul 2015-2016", anunţă Viorel Duru, director licenţiere FRF.
Cum arată bugetele oficiale din Liga I
Peste 10 mil. euro - 3 cluburi
5 -10 mil. euro - 5 cluburi
3-5 mil. euro - 4 cluburi
Sub 3 mil. euro - 6 cluburi
Scop: blocarea robinetului prin care curg sute de milioane de euro
Suficient, nu? Reperele de mai sus arată că prevederile noului regulament de Fair Play Financiar, aplicabil din vara lui 2011 asupra formaţiilor participante în cupele continentale, riscă să lovească dur în formaţiile noastre care vor merge în UCL şi Europa League.
Filosofia impusă de UEFA sună tăios: cluburile trebuie să ajungă în situaţia de a nu cheltui mai mult decît cîştigă. Iar planurile de redresare, impuse de preşedintele Platini, au pornit de la ideea de a opri robinetul cu sute de milioane de euro: salarii uriaşe, transferuri galactice, bugete scufundate în datorii, împrumuturi fabuloase pentru susţinerea financiară.
Top 10 cluburi europene îndatorate
Echipă Debit 2010
1. Manchester United 859 mil.euro
2. Chelsea 841 mil. euro
3. Valencia 601 mil. euro
4. Liverpool 421 mil. euro
5. Real Madrid 355 mil. euro
6. Barcelona 327 mil. euro
7. Roma 325 mil. euro
8. Schalke 280 mil. euro
9. Arsenal 243 mil. euro
10. Fulham 237 mil. euro
Premier League şi Primera Division au datorii cumulate de peste 10 miliarde euro!
Cursa pentru jucători stelari a creat o spirală ameţitoare, după judecata că acela care investeşte cel mai mult în fotbalişti se va afla mereu spre vîrful ierarhiei. Un calcul într-o creştere fără sfîrşit, care a dus în situaţia alarmantă ca, de exemplu, datoriile cumulate ale cluburilor din Premier League şi Primera Division să depăşească 10 miliarde de euro!
250 de milioane de euro a cheltuit pe jucători şeicul Mansour bin Zayed în 2008, anul în care a cumpărat clubul Manchester City
Un drum spre autodistrugere, pe care UEFA a decis însă să-l blocheze prin impunerea unui set de reguli. Scopul final: echilibrarea treptată a balanţelor cluburilor, astfel încît, în intervalul 2017 - 2020, să dispară anomaliile financiare de azi, iar echipele mai mici să nu mai fie strivite sub talpa uriaşilor cu bani fără număr.
Situaţia e descrisă la obiect de Christian Muller, directorul financiar al Bundesligii: "Cluburile mari sînt cele care dau tonul la salariile jucătorilor şi la costurile de transfer, forţîndu-i pe cei cu puteri reduse să-şi supradimensioneze artificial bugetele pentru a putea face faţă competiţiei".
La ţelul propus ar trebui să se ajungă printr-un management financiar numit "virtuos" de UEFA: la capitolul deficit nu vor fi luate în calcul investiţiile făcute de cluburi în stadioane noi sau renovate, în centrele de tineret sau în proiecte sociale. Toate sînt considerate cu potenţial de cîştig viitor.
Şi, în România, altă bilă neagră!, toate sînt ignorate. Doar pe alocuri li se acordă oarecare atenţie: poate la CFR Cluj, cu ridicarea unei arene de top, şi la Dinamo sau Steaua, grupări implicate constant în acţiuni sociale, însă de mică anvergură, ocazionale.
"Nu mai merge să finanţezi clubul prin împrumuturi"
Unde se plasează Liga lui Mitică în acest peisaj? Foarte jos şi expusă unui prim val de sancţiuni majore. O recunoaşte chiar Viorel Duru, şeful compartimentului de licenţiere de la FRF: "Cluburile noastre sînt decapitalizate. Vor fi obligate să-şi reconsidere radical politica de finanţare. Nu se va mai putea trăi prin împrumuturi de la persoane fizice sau juridice. Acele sume vor trebui să fie introduse în capitalul social sau convertite în acţiuni".
Timişoara, de exemplu, se pregăteşte din mers pentru licenţierea europeană exact în această direcţie: a capitalizat circa 4,4 milioane de euro, sumă cu care trei dintre acţionari (Balkan Petroleum, VGB Invest şi BKP Invest Group) împrumutaseră clubul, renunţînd acum la recuperarea banilor spre a orienta gruparea către barierele impuse de Fair-Play-ul Financiar.
Asta ar trebui să facă, în perioada de reglare oferită de UEFA, şi investitorii din Liga 1, gen Badea, Borcea, Becali, Copos sau Paszkany, care acum aduc bani din propriul buzunar, dar şi-i recuperează din transferuri sau drepturi TV. Cu interesele personale de rigoare, care primează deseori în faţa celor ale clubului. Ultimul exemplu de tulburare a pieţei de jucători: Dinamo îl direcţionează volens-nolens pe Adrian Cristea către "U" Cluj în contul unei datorii de 1,5 milioane de euro pe care roş-albii o aveau la fostul acţionar din Ştefan cel Mare, Florian Walter, acum finanţatorul ardelenilor.
Ai restanţe către jucători, n-ai plătit taxele? UEFA nu te mai iartă!
Echipele care vor obţine biletele pentru cupele europene vor trebui, practic, să dovedească existenţa unei solide capacităţi de autofinanţare. Adio restanţe către jucători şi antrenori, la revedere tărăgănelilor infinite pentru plăţile datoriilor către stat (taxe şi impozite)!
E motivul pentru care Dinamo, să zicem, ar avea motive serioase să tremure pentru participarea în Europa din toamna viitoare, chiar dacă va obţine un loc pe tablou. Cu un audit financiar devoalînd, se pare, o gaură de circa 16 milioane de euro, roş-albii riscă să nu treacă examenul de licenţiere sau să se alegă cu amenzi istorice.
"Amenzi mari, cît să împingă clubul spre faliment"
Şi aici, specialistul FRF, Viorel Duru, e la fel de tranşant în explicarea noii politici UEFA: "Vor exista amenzi pe care cluburile nu-şi vor mai permite să şi le asume, deliberat, pentru a trece peste nişte reguli de dosar. Sancţiunile vor putea fi atît de mari, de ordinul milioanelor de euro, încît să ducă practic clubul X spre procedura de faliment".
Donaţie, da, împrumut, nu. De ce?
UEFA explică faptul că bugetele cluburilor vor putea fi susţinute şi prin donaţii, dar nu prin împrumuturi. Motivaţie: donaţia este asimilată unui cadou, iar banii rămîn pentru totdeauna la dispoziţia grupării. În schimb, împrumutul presupune restituirea sumei respective către creditor, care poate trage clubul chiar către faliment. Ecuaţia nu rezistă în cazul donaţiei.
ETAPELE DE IMPLEMENTARE A SISTEMULUI DE FAIR-PLAY FINANCIAR
1. Noul regulament
Pentru a putea participa în cupele europene trebuie respectate criteriile noului regulament Financial Fair Play, parte integrantă pentru primirea licenţei UEFA
2. Bilanţ echilibrat
Regulamentul obligă cluburile să nu cheltuiască mai mult decît cîştigă: bilanţ fără pierderi pe fiecare pachet de cîte trei ani, pînă în 2020
3. Proiectul va avea trei faze
Financial Fair Play va intra în vigoare din stagiunea 2011-2012 şi se va dezvolta progresiv pe trei intervale de timp (2011-2014; 2014-2017; 2017-2020), în care cluburile trebuie să-şi echilibreze situaţia economică
4. Faza I: 2011-2014
Un club va putea avea la finalul acestui interval un deficit maxim de 45 de milioane de euro, posibil de atins inclusiv prin creşteri de capital sau donaţii
5. Faza II: 2014-2017
Deficitul maxim scade la maximum 30 de milioane de euro, cu aceeaşi posibilitate de a se lua în calcul inclusiv creşteri de capital sau donaţii
6. Faza III: 2017-2020
Minusurile din bilanţul cluburilor trebuie să scadă progresiv şi să ajungă la nivel zero la capătul intervalului de timp
7. Cum se calculează deficitul
Nu se ţine cont de bilanţul absolut, ci se iau în calcul doar anumite tipuri de cheltuieli. De exemplu, investiţiile în stadion, copii şi juniori sau proiectele sociale sînt considerate pozitive, cu potenţial de viitor cîştig
8. Cum se acoperă deficitul
La reechilibrarea bilanţului se poate lua în calcul şi o creştere de capital sau primirea unei donaţii, dar nu un împrumut. Restituirea acestuia ar naşte riscuri suplimentare pentru viitorul clubului
9. Supervizarea proiectului
O comisie UEFA va monitoriza respectarea calendarului la nivelul întregului continent. Se va trece la sesizarea Comisiei de Disciplină în cazul încălcării noilor reguli financiare
10. Sancţiuni
Vor exista pedepse graduale, de la amenzi şi penalizări cu puncte pînă la excluderea din competiţie
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”