SPORTURI  »  NATATIE  »  EDITORIAL

Cine ne va salva? Un editorial superb de Luminiţa Paul

Constantin Popovici şi tranziţia de la săritul pe saltea la cel în apă limpede
Constantin Popovici şi tranziţia de la săritul pe saltea la cel în apă limpede

Articol de - Publicat joi, 03 martie 2011 00:00 / Actualizat joi, 03 martie 2011 10:20

Constantin Popovici e cel mai bun săritor român în apă deşi s-a antrenat o viaţă pe saltele. Din lipsa perspectivei, la 21 de ani, a decis să plece în staff-ul unui vas de croazieră, unde va sări în apă în faţa pasagerilor. Federaţia a spus: "Asta e, e matur!". Luminiţa Paul povesteşte o întîmplare cu Popovici şi, pornind de la ea, scrie un editorial de o frumuseţe revoltătoare!

 

 

Iulie 2008, Beijing. Mai erau zece zile pînă la începerea Olimpiadei şi puţine delegaţii se aflau deja înChina. La bazinul de sărituri în apă nu se înghesuia nimeni, cubul de lichid de un albastru perfect îi răsfăţa pe Ramona Ciobanu şi pe Constantin Popovici, românii calificaţi la JO. Pentru ei, acea primă zi de antrenamente acolo a rămas una deosebită. Parcă nu se mai puteau opri din sărit, atît de minunat era totul în comparaţie cu praful stîrnit din saltelele de acasă. Apă, linişte, curăţenie, totul la dispoziţia lor. Unde mai pui că printre cei sosiţi, de asemenea, mai devreme se afla şi puştiul britanic Tom Daley, care la nici 14 ani era campion european. O vecinătate greu de atins pe bureţii româneşti.

Popovici a ieşit al optulea în lume un an mai tîrziu, în proba de platformă 10 metri. Pentru un sportiv care s-a antrenat cînd pe saltele, cînd pe bureţi, cînd pe un pic de apă şi o platfomă ruginită, performanţa e incredibilă. Cît o medalie. Acum, la 21 de ani, tînărul a luat o hotărîre importantă pentru viaţa lui: s-a angajat pe un vas de croazieră, unde va susţine, alături de o trupă, spectacole de sărituri în apă. Va fi mai bine plătit. Mult mai bine.

Nu va mai aştepta să fie băgat în seamă atunci cînd coada se termină şi nimeni nu mai are răbdare să-i asculte pe cei care n-au urcat pe podium. Bine, răbdare şi interes nu există pentru nimeni în sportul de la noi. "Nu mai e un copil, trebuie să-şi asume decizia", spune secretarul federaţiei de nataţie şi pentatlon modern, Ştefan Iamandi. "Noi nu avem cum să intervenim, să-i oferim mai mult decît primeşte acum. Asta e, o să vedem ce vom face de acum încolo".

La 21 de ani, Constantin Popovici e destul de mare ca să ia propriile decizii, dar şi destul de mic ca să renunţe la sport. Filosofia lui "asta e, o să mai vedem noi" n-a produs şi nu va produce niciodată alte rezultate decît absenţa rezultatelor. Din nimic se naşte nimic.
În "Cartea asta îţi va salva viaţa" de A.M. Homes, începutul e terifiant. Protagonistul experimentează o durere atroce, fulminantă, venită din senin. O durere care îl răscoleşte, îl arde, îl spintecă şi care nu trece nicicum. Medicii de la Urgenţă nu găsesc nimic suspect pe EKG ori la tomografie. E şi ciudat pentru că eroul nostru duce o viaţă cumpătată, petrece zilnic o oră pe banda de alergat, are o nutriţionistă care îi pregăteşte cerealele şi ierburile pentru ceai, nu bea şi nu fumează. Ceva mai încolo, omul îşi dă seama că suferinţa lui înseamnă, pur şi simplu, durerea de a trăi. De a trăi normal. De aceea, va ieşi din tiparul izolator cu o gogoaşă cu cremă, ajutînd o femeie complet necunoscută şi sunîndu-şi mai des fiul adolescent.

În sportul de la noi, situaţia e pe dos. Nu e un sport sănătos şi izolat, ci unul făcut din bucăţi, cîrpit, hrănit cu talent, dar deloc sprijinit. Un sport care rezistă miraculos cu resurse mici şi administrate aiurea. Şi cînd se va porni durerea aceea mare, devastatoare, durerea de a trăi normal, nu va fi nici o carte care să-l salveze. Aceea se va afla în biblioteca de lux a vasului pe care s-a îmbarcat Constantin Popovici.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Președintele TAS de România, dialog cu GSP despre România - Kosovo: „E o vină comună. Fotbaliștii kosovari au provocat, fanii au reacționat” » Ce crede că riscă FRF
Nationala
Președintele TAS de România, dialog cu GSP despre România - Kosovo: „E o vină comună. Fotbaliștii kosovari au provocat, fanii au reacționat” » Ce crede că riscă FRF
DE NECREZUT! » Ce a scris Federația din Kosovo într-un comunicat oficial + Imaginea fake cu care a fost ilustrat mesajul
Nationala
DE NECREZUT! » Ce a scris Federația din Kosovo într-un comunicat oficial + Imaginea fake cu care a fost ilustrat mesajul
Sexy jurnalista din Kosovo, reacție virală după scandalul de la meciul cu România: „Epilogul va fi acesta” + Românii au comentat imediat: „Sunteți găini, nu vulturi”
Nationala
Sexy jurnalista din Kosovo, reacție virală după scandalul de la meciul cu România: „Epilogul va fi acesta” + Românii au comentat imediat: „Sunteți găini, nu vulturi”

Scene REVOLTĂTOARE! Haosul a continuat și la conferință » Kosovarii au sărit la bătaie, cu Mircea Lucescu la 3 metri distanță: „Să vă fie rușine!”

Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”


Comentarii (4)
raul4steaua
raul4steaua  •  03 Martie 2011, 16:42

Ne meritam soarta cand dam 1 milion de euro pentru TOT atletismul ca buget e de plans.

durden
durden  •  03 Martie 2011, 13:01

habar nu aveam despre acest incident.nici macar nu stiu daca a scris cineva despre el...parerea mea este ca trebuia mediatizat mai mult pt ca este o chestiune foarte serioasa.daca s-a ajuns pana aici inseamna ca sportul romanesc (la nivel de conducere) e si mai slab decat il vedeam noi.si stim cu totii ca il vedeam ca fiind foarte foarte slab!e incredibil de trist ca sportivi talentati trebuie sa-si schimbe domeniul de activitate din cauza incompetentei superiorilor lor!chiar nu se va opri niciodata acest mecanism bolnav

blackangel2009
blackangel2009  •  03 Martie 2011, 13:00

a ales bine de ce sa stea sa se antreneze pe saltele dc are ocazia sa faca sarituri adevarate

Vezi toate comentariile (4)
Comentează