FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAŢIONALA U17 S-A CALIFICAT LA EURO 2011

LPS Banatul a dat cinci jucători la naţionala U17. Antrenorul Cristi Petcu: "Ei sînt drogul meu!"

Darius Buia +2   FOTO
Darius Buia

Articol de GSP - Publicat miercuri, 30 martie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 30 martie 2011 20:31

Cristi Petcu este antrenor la grupa de 17 ani a Liceului Sportiv Banatul, iar partida de marţi a trăit-o la intensitate maximă. Vaştag, Filip, Buia, Birău şi Roman sînt jucătorii de la LPS Banatul care au fost convocaţi de sub comanda sa pentru a reprezenta tricolorul.

Luni de coşmar
Anul 2011 a debutat ca un horror pentru tehnicianul timişorean. În ianuarie, acesta a avut un grav accident de circulaţie în urma căruia a suferit trei fracturi la coloană! "Am trei vertebre fracturate, dar nu asta m-a durut cel mai mult. Fiica mea era în maşină şi în cele cîteva fracţiuni de secundă pe care le-am avut să reacţionez am încercat să o protejez. A suferit însă 6 fracturi la un picior şi una la celălalt. Doctorii m-au asigurat însă că va fi bine".

A rezistat să stea doar cinci săptămîni pe patul de spital deşi medicii i-au cerut insistent să nu se mişte: "A trebuit să vin la teren alături de copii. Ei sînt drogul meu, dopingul meu moral".

Astăzi, Cristi Petcu umblă cu un corset strîns puternic pentru a avea spatele imobilizat. Asta nu l-a împiedicat însă să parcurgă cei 500 de kilometri pînă în Ungaria pentru a-şi urmări elevii la lucru. "Au meritat orice efort. Sînt extrem de mîndru de ei", a concluzionat Petcu.

Clipa de groază
Antrenorul celor de la LPS a suferit accidentul atunci cînd drumurile erau înzăpezite: "Nu aveam mai multe de 50 de km la oră pentru că atunci ar fi fost o dramă acum. Pur şi simplu am derapat şi m-am lovit cu maşina de un stîlp. Am încercat rapid să protejez fetiţa, am dat cu capul de parbriz şi atunci am auzit un sunet foarte ciudat la coloană. N-am rezistat însă prea mult în spital să stau imobilizat", spune Petcu.

Se luminează cînd vorbeşte despre copii
Cristi Petcu a uitat de toate necazurile atunci cînd a început să vorbească despre elevii săi. Tehnicianul a făcut o caracterizare fiecărui fotbalist de la Timişoara care s-a aflat în lotul României U-17 ani.

1. Andrei Vaştag, mijlocaş central
"Cu el lucrez de patru ani şi la început i-a fost foarte greu pentru că cerinţele erau mari. L-am responsabilizat şi l-am făcut să înţeleagă că doar prin muncă va reuşi. Acum este foarte puternic, are talie şi inteligenţă cu viziune asupra jocului. Suferă puţin la capitolul viteză, dar compensează cu alte calităţi"

2. Daniel Birău, fundaş dreapta - stînga
"Este un jucător polivalent de bandă. Poate juca şi fundaş şi mijlocaş pe ambele părţi ale terenului. Foarte inteligent tactic, se adaptează rapid, un gen de jucător care se caută. Mama lui a vrut să-l retragă la 8 ani, dar am insistat foarte mult ca el să continue şi a rămas la Timişoara alături de bunici. Credeam enorm în el"

3. Steliano Filip, mijlocaş stînga
"A trecut prin foarte multe momente grele din cauza accidentărilor, dar niciuna nu a fost gravă, nu a avut operaţii. Am mers cu el la tratamente, dar era descurajat şi nu credea că va mai ajunge la lot. A muncit însă enorm şi a devenit un jucător de bază. Are viteză şi ajunge extrem de uşor la finalizare"

4. Darius Buia, mijlocaş de creaţie
"Are calităţi deosebite. Este şi un creator şi un finalizator. Are pasă, dar şi execuţie. Joacă mijlocaş central şi atacant fără probleme. A progresat enorm, a avut probleme cu greutatea şi cu implicarea la efort. Am insistat foarte mult în privinţa problemelor cu greutatea. Am purtat o discuţie cu el şi l-am făcut să înţeleagă că doar prin muncă poate face performanţă. Este la un pas să ajungă la AS Roma, iar asta spune totul despre el"

5. Alex Roman, mijlocaş central
"Este un coordonator care face bine ambele faze. Driblează foarte bine şi arecapacitate de efort. Îl dezavantajează talia, dar vedem că jucători ca Xavi sau Sneijder sînt printre cei mai buni din lume. Este genul acesta de jucător. Pasează mult şi ajunge uşor la finalizare. Chiar dacă nu a jucat în ultimul meci eu am mare încredere în ei"

"Prin ce au realizat, băieţii îmi vor grăbi însănătoşirea. Aş putea să scriu o carte cu povestea fiecăruia, au trecut prin momente foarte dificile"
Cristi Petcu, antrenor LPS Banatul

"Le cer un singur lucru. «Băieţi, rămîneţi cu picioarele pe pămînt. De abia acum începe greul»"
Cristi Petcu, antrenor LPS Banatul

Adrian Bucur

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ședință de URGENȚĂ la CFR Cluj » Nelu Varga a intrat în vestiar: „Ne strângem mâna frumos și gata!”
Superliga
Ședință de URGENȚĂ la CFR Cluj » Nelu Varga a intrat în vestiar: „Ne strângem mâna frumos și gata!”
Gigi Becali și-a mai găsit un dușman: „A făcut factură pe numele lui, dar nu are licență. Fac eu pușcărie pentru el?”
Superliga
Gigi Becali și-a mai găsit un dușman: „A făcut factură pe numele lui, dar nu are licență. Fac eu pușcărie pentru el?”
Verdict surprinzător dat de Ionel Ganea: „Pe ea o văd favorită la titlu! Joacă foarte bine”
Superliga
Verdict surprinzător dat de Ionel Ganea: „Pe ea o văd favorită la titlu! Joacă foarte bine”

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (5)
zeusdinolimp
zeusdinolimp  •  30 Martie 2011, 22:08

"Le cer un singur lucru. «Băieţi, rămîneţi cu picioarele pe pămînt. De abia acum începe greul»" Cristi Petcu, antrenor LPS Banatul Respect,dom' profesor!

zappyx
zappyx  •  30 Martie 2011, 21:58

istoria se repeta..ca de obicei toate centrele scot jucatori,dar fotbalisti ajung cei formati la pitesti...coman,rat,maftei,b stancu,chipciu,dica,neaga,tanase,radut,mutu...e de ajuns??

bdgeorge
bdgeorge  •  30 Martie 2011, 21:24
Postat de cpt.ahab pe 30 Martie 2011, 21:03

"Timisoreanul" Petcu nu e cumva fostul jucator al Farului?!

nu ma ala este Fane Petcu si antreneaza la Hagi la academie..

Vezi toate comentariile (5)
Comentează