Articol de GSP - Publicat sambata, 03 septembrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 03 septembrie 2011 08:57
Componente ale echipe de aur de la JO '84 de la Los Angeles şi a celei care cucerise argintul la Mondialele din 1983, cele două surori gemene muncesc acum pentru 2.500 de euro pe lună, împărţind ziua între două job-uri
Printre cei circa 900 de români care trăiesc în Luxemburg se regăsesc şi sportivi sau antrenori. Surorile gemene Simona şi Camelia Renciu (44 de ani), foste colege de generaţie la lotul naţional de gimnastică al României cu mult mai celebrele Ecaterina Szabo şi Lavinia Agache, pregătesc de 19 ani reprezentativa de gimnastică a Marelui Ducat.
Camelia a făcut parte din echipa care a cîştigat medalia de aur la JO '84 de la Los Angeles, iar Simona din cea care a cucerit argintul la Mondialele din '83. Şi unde în altă parte le puteam găsi pe cele două foste campioane decît în sala de gimnastică?! La antrenament, la Institut National des Sports din Luxembourg. Parcă ieri s-ar fi lăsat de sport, atît de bine se menţin.
"Ne-am acomodat greu cu mentalitatea lor"
Camelia ne întîmpină, dar se retrage pentru a le supraveghea pe sportive. Simona începe povestea lor în ţara cu cel mai înalt nivel de trai din lume. "În primul an a fost mai greu pînă am înţeles mentalitatea luxemburghezilor. Noi am încercat să impunem un
regim de pregătire sever, ca la noi, dar după cîteva luni în care renunţaseră cîteva fete ni s-a spus să o lăsăm mai uşor. Am lăsat-o, dar la disciplină n-am renunţat şi am ajuns la un nivel
cît de cît performant".
"Sîntem mulţumite de viaţa pe care o avem în Luxemburg. Nu ne este foarte uşor nici aici, dar ne e mult mai bine decît în România"
surorile Renciu, antrenoare de gimnastică
Nu acceptă regimul Deva
Surorile originare din Sibiu ar fi vrut să implementeze şi în Luxemburg regimul centralizat de pregătire de la Deva: "Am încercat, dar sistemul de învăţămînt nu le permite copiilor să se antreneze mai mult de trei ore pe zi. Programul şcolar e foarte încărcat. În plus, părinţii plătesc între 15 şi 25 de euro pentru o şedinţă de pregătire, inclusiv deplasările la concursuri. Federaţia şi Comitetul Olimpic au bugete restrînse".
Plătite cu 20 de euro pe oră
Pentru a-şi asigura un trai decent, fostele gimnaste muncesc de dimineaţa pînă seara.
Cu o scurtă pauză de două ore la prînz. Dimineaţa, de la 8:00 la 10:30, lucrează în Luxembourg cu gimnastele de la lot, iar de la 13:30 la 20:30 antrenează echipele de club din orăşelele Bettembourg şi Esch, situate în apropierea capitalei. Cîştigă fiecare în medie aproximativ 2.500 de euro pe lună. "Lucrăm cam 32 de ore pe săptămînă şi sîntem plătite cu 20 de euro pe oră.
Au dublă cetăţenie
Surorile Renciu au emigrat în Luxemburg în 1992, dar abia anul trecut au dobîndit şi cetăţenia luxemburgheză. "Ne-am depus dosarul după 10 ani aici, dar eram obligate să renunţăm la cetăţenia română, şi nu ne-a lăsat inima. Am aşteptat, iar din 2010, de cînd s-a schimbat legea, avem dublă cetăţenie".
Locuiesc într-o vilă cu două etaje
Fostele gimnaste locuiesc împreună într-o vilă cochetă, cu două etaje, situată în orăşelul Bettembourg, 15 kilometri de Luxemburg. Au fiecare cîte o fată de 12 ani, Riza şi Cristel, care, evident, practică de micuţe gimnastica sub îndrumarea mamelor lor. Simona a avut mai mult noroc în dragoste decît Camelia, care a trecut prin clipe mai puţin plăcute. "După ce am ajuns în Luxemburg m-am despărţit de soţul meu, fost judokan, pe care l-am cunoscut în facultate. M-am recăsătorit apoi cu un luxemburghez, dar ,din păcate, a murit. Infarct. Acum sînt din nou cu primul meu soţ. Asta e pe scurt viaţa mea", a povestit Camelia Renciu.
Poze cu Nadia în sanctuarul cu medalii
Sportivele şi-au luat cu ele în Luxemburg şi cele mai frumoase amintiri din cariera lor de gimnaste. Gemenele păstrează în aceeaşi vitrină medaliile de la Olimpiadă şi de la Mondiale printre poze şi bibelouri ilustrînd-o pe Nadia Comăneci. "Am mai întîlnit-o pe Nadia de vreo două ori, ea era mai mare decît noi. Ţinem mai mult legătura cu fetele din generaţia noastră, Cati Szabo, Lavinia Agache, Cristina Grigoraş".
"Nu le interzicem gimnastelor dulciurile, aşa cum era pe vremea noastră, la Deva, cînd mîncam pe ascuns cîte o prăjitură. N-avem voie nici să ridicăm vocea la ei, dar să le mai dăm cîte o palmă la fund"
surorile Renciu
"Eu am fost rezervă la Olimpiada de la Los Angeles, dar cu toate astea mă mîndresc şi ţin foarte mult la acea medalie de aur"
Camelia Renciu
"Noi am fost mai mult gimnaste de echipă. Eram puse să evoluăm primele pentru a le da siguranţă colegelor mai bine cotate. Am fost cam a cincea roată de la căruţă"
Simona Renciu
"Am rămas cu inima în România, dar ne simţim bine în Luxemburg. Sîntem respectate, şcoala românească de gimnastică este foarte apreciată în lume "
surorile Renciu
Alţi sportivi/antrenori români în Luxemburg
Dan Birău - selecţioner naţionala de volei
Olga Nemeş - tenis de masă
Florin Balaban - badminton
Daniel Făsui (21 de ani) - fotbalist Union Kayl/Tétange