GSP SPECIAL  »  FILME ISTORICE  »  FILM

Lorzii războiului! » Gazeta vă oferă azi povestea unei celebre bătălii din Evul Mediu

Scenă din filmul istoric
Scenă din filmul istoric "Sîngele Templierilor"

Articol de - Publicat joi, 02 februarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 01 februarie 2012 21:01

Aflaţi cum se apărau englezii unul contra o sută, cum foloseau porcul ca armă letală şi alte secrete ale strategiilor medievale!

Cum de au englezii şi monarhie, şi democraţie? Ei bine, nu le-a picat nimic din cer. Încă din secolul XIII , puneau mîna pe spadă să-şi apere drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. "Sîngele Templierilor" reconstruieşte un episod faimos din istoria Angliei: asediul castelului Rochester, apărat de o mînă de cavaleri împotriva armatei de mercenari danezi a regelui John I.

Regele în cauză a existat şi a domnit cu adevărat, în anii 1200. La fel şi cavalerii templieri, care, împreună cu mica nobilime şi cu negustorii, l-au obligat pe monarh să semneze Magna Carta, "strămoaşa" Constituţiei actuale a Marii Britanii. Actul îngrădea drepturile monarhului, aşa că acesta a găsit de cuviinţă să-l încalce. L-a semnat, apoi l-a trădat.

11 oameni furioşi
Pe bonomul Paul Giamatti l-aţi mai văzut în roluri de impresar de box, în "Cinderella Man", de degustător de vin ("In vino veritas"), chiar şi în rol de Moş Crăciun. De aceea e şocantă apariţia lui în postură de tiran care se crede Dumnezeu şi se distrează torturîndu-şi supuşii cu securea.

În restul distribuţiei, veţi descoperi feţe familiare din alte superproducţii istorice. Thomas Marshal (James Purefoy, Marc Antoniu din seria HBO "Roma") îşi adună foştii camarazi din cruciade, 11 cu toţii, şi se baricadează după zidurile Rochesterului. Misiunea templierilor seamănă cu cea a plăieşilor de la Cetatea Neamţului care l-au oprit pe Pan Sobieski. Diferă doar durata asediului şi dimensiunile măcelului.

Muniţie din porci
Bugetul s-a ridicat la 25 de milioane de euro, iar filmările s-au desfăşurat în Ţara Galilor. Deschis şi azi vizitatorilor, la 50 de km est de Londra, castelul Rochester, o fortăreaţă după model normand, a fost reconstruit pe platourile galeze. Atmosfera epocii este reconstituită fidel, de la costume la blănurile de pe pereţi, arsenal şi stiluri de luptă: catapulte, turnuri de asediu, cai folosiţi ca provizii şi "bombe" preparate din porci.

Scenele de bătălie sînt prezentate de aproape, la luciul spadei, în aşa fel încît să dea impresia spectatorului că participă la ele. Nu lipsesc oamenii tăiaţi în două, armurile în flăcări, artezienele de sînge şi, între două asalturi, momentele de dragoste mai mult sau mai puţin cavalerească.

7 săptămîni a durat asediul Castelului Rochester, în 1215, de către armata Regelui John !

Gazeta Sporturilor vă oferă azi "Sîngele templierilor", două ore de istorie spectaculoasă. Cavalerii creştini, prezenţe misterioase şi controversate de-a lungul istoriei, duc de data asta un război sfînt pentru libertate.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (1)
ice_heart
ice_heart  •  02 Februarie 2012, 09:55

Daca tot faceti un rezumat al filmului, macar incadrati actiunea corect in timp! Spuneti ca acest asediu a avut loc in 1215, probabil, nu stiu din istorie despre asa ceva, dar lasati de inteles ca aceasta revolta a cavalerilor ar fi urmarea nerespectarii "Magna Cartum Libertatum" de catre...Ioan fara de tara, fratele lui Richard-Inima-de-Leu. Ori...Magna Carta Libertatum, a fost semnata in 1216 cand a avut loc, daca memoria nu-mi joaca feste, si batalia de la Beauviers (sper ca am scris corect, Boavie stiu ca e pronuntia corecta in romana), iar revolta nobililor englezi a fost si o consecinta a acestei lupte. Nu stiu care e cauza in film, dar nu modificati istoria.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează