SPORTURI  »  JO 2012  »  TIR

Shotgun Lucy » Veterana delegaţiei României la Londra se va lupta pentru o medalie în poligonul de skeet

Lucia Mihalache
își dorește, ca
orice sportiv, o
medalie olimpică +7   FOTO
Lucia Mihalache își dorește, ca orice sportiv, o medalie olimpică

Articol de , - Publicat miercuri, 18 iulie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 18 iulie 2012 14:22

Proba Luciei Mihalache se numeşte skeet. Adică talere de un portocaliu electric din smoală şi praf de cretă împuşcate în zbor cu o armă de 3,5 kilograme


La 45 de ani, Lucia Mihalache este veterana delegaţiei României la Londra. Este cea de-a doua ei Olimpiadă, după Beijing. E o persoană prietenoasă, calmă, pozitivă. Iar decorul în care se face gazdă i se potriveşte de minune. Cînd nu se cutremură de gălăgia violentă a muniţiei plecate din puşti, poligonul "Iosif Sârbu" e cămin sau vecin pentru verdeaţă, pădure, greieri, brotaci, veveriţe.
Arma Luciei este o Beretta 682, iar muniţia folosită - NS Quattro. Iar proba în care ea va concura la Londra se numeşte skeet. Adică talere aruncate din turn. Pe care trebuie să le nimereşti cînd ele se învîrt nestingherite în aer, cu un singur foc, într-o singură respiraţie. Sună simplu, dar în realitate lucrurile sînt puţin mai complicate.

Puţină teorie
Poligonul de skeet are două cabine - cabina mică şi cea mare. Fiecare dintre ele adăposteşte cîte o maşină de aruncat discuri. Aceste pornesc la comandă. Sportivul strigă, antrenorul apasă pe un buton, iar maşinăria eliberează discul oranj pe fondul cenuşiu-înnorat al cerului. Ai de la 0 la 3 secunde să împuşti drăcia. Adică trebuie să te trezeşti repede, să localizezi zburătorul, să-l ocheşti, să apeşi pe trăgaci. Cît numeri pînă la 3.

Poligonul are 8 puncte de tragere. Sportivul se opreşte la fiecare dintre ele, într-o ordine obligatorie. La fiecare manşă sînt puse în joc cîte 25 de discuri, adică 25 de puncte. La fiecare concurs sînt trei manşe, deci poţi strînge maximum 75 de puncte. Pe un poligon greu, uneori îţi ajung 67 de puncte să mergi în finală. Pe unul uşor îţi trebuie 70-72. Primii 6 clasaţi se califică în finală.

"Finala de la Londra este şi obiectivul meu", spune Lucia Mihalache, care la Beijing a ocupat locul 10.

A tras pe poligonul de la Londra
Românca a făcut deja cunoştinţă cu poligonul pe care se va desfăşura concursul olimpic, pentru că a avut acolo în primăvară un concurs de Cupă Mondială. "Este un poligon diferit de tot ce am văzut pînă acum în viaţa mea. În primul rînd, se află în mijlocul oraşului, într-o bază militară", spune Lucia.

Începuturi cu puşca
Lucia Mihalache a început tirul în 1984, cu proba de puşca. "Dar foarte repede mi s-a părut monotonă. Făceam mereu şi mereu acelaşi lucru. Am întrebat dacă nu există şi vreo probă mai palpitantă. Mi s-a spus că ar fi talerele", declară Lucia. În perioada de acumulare, Lucia se antrenează cîte 6 ore pe zi, iar în timpul sezonului competiţional cîte patru ore zilnic.

Maşinării diferite
Ca parte a pregătirii pentru Londra, Lucia Mihalache a fost invitată luna trecută să tragă pe poligonul privat al unei tiriste din Ungaria. A acceptat cu plăcere, mai ales pentru că poligonul respectiv era dotat cu exact aceleaşi aparate de aruncat discuri care vor fi şi la Olimpiada britanică. Maşinăriile sînt marca Laportte şi se caracterizează prin lansarea rapidă a discului şi prin înfrînarea acestuia la jumătatea distanţei. De asemenea, la lansare se aude un zgomot metalic, care în cazul altor aparate nu e perceput.


"Viteza de reacţie şi psihicul. Astea sînt armele noastre, în afară de puşcă"
Lucia Mihalache spune că un rezultat bun la un concurs depinde de vreme, de cum te simţi în ziua respectivă. Şi de multe altele

- Cît de grea va fi întrecerea de skeet de la Olimpiadă?
- Grea. Sîntem 18 calificate dintre care 16 am obţinut calificarea cu 72 din 75 de puncte posibile. Se poate întîmpla orice, depinde de ziua respectivă.

- Ce mai poate influenţa concursul?
- Vremea, de pildă. E mai bine să nu plouă, te încurcă la vizibilitate. Dar m-am uitat pe prognoză, din 16 zile doar în trei nu plouă în Anglia. Şi concursul meu nu este în vreuna din cele trei zile.

- Ce calităţi sînt necesare în sportul tău?
- Viteza de reacţie este cea mai importantă. Apoi psihicul trebuie păstrat cu grijă. Fizicul se reface cu fizioterapie. Psihicul e mai greu de reparat.

- Ce accidentări sînt frecvente în tir?
- Nu le-aş spune accidentări, ci mai degrabă deformaţii profesionale. Te dor zona lombară, zona cervicală, umerii, celulele nervoase se duc mai repede, pentru că e vorba de un sport sub presiune. În plus, se deteriorează şi auzul.

- Tu mai auzi bine, după 28 de ani de antrenamente?
- Ultimul test l-am trecut cu brio. (Rîde)

Printre primii din concurs
Lucia Mihalache are un fiu, pe Andrei (16 ani), locuieşte la Arad de o viaţă întreagă, dar se antrenează la Timişoara, pentru că la ea acasă nu are poligon. La Londra, ea va intra în concurs pe 29 iulie, în a treia zi de Olimpiadă. Pe 28 iulie, de la ora 8 dimineaţa, Lucia are antrenamentul oficial, din această cauză nu e sigură că va participa la ceremonia de deschidere de pe Olympic Stadium din Londra, din seara de 27 iulie.

Transport complicat
Trecerea armelor peste graniţă este mereu un proces greoi şi plin de hîrţogărie. Pentru Olimpiadă, tiriştilor li s-au eliberat permise de portarmă de către Scotland Yard. Armele vor avea un regim special. "Nu vom avea contact cu puştile noastre pînă nu vom ajunge în poligon. Aşa a fost şi la Beijing. Cartuşele stau într-o parte, armele în altă parte. Noi vom avea cîte o brăţară cu un număr pe ea. O arătăm organizatorilor şi ei ne aduc armele", a explicat Mihalache.

7.500 de euro costă arma de concurs a Luciei Mihalache

100-150 de talere se consumă la fiecare antrenament. Tot atîtea cartuşe


Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
Handbal
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Superliga
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin
Handbal
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează